Romania Libera

Angajații din industrie ar putea fi scutiți de impozitul pe salarii

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovic­i, a anunțat că Guvernul Dăncilă lucrează la un proiect de extindere a facilități­lor fiscale pentru angajații din anumite ramuri ale industriei.

- Mihai Diac

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovic­i, a anunțat că Guvernul Dăncilă lucrează la un proiect de extindere a facilități­lor fiscale pentru angajații din anumite ramuri ale industriei.

Aflat, marți dupăamiază, la Cluj-Napoca, la o întâlnire cu oameni de afaceri și cu reprezenta­nți ai administra­ției publice din câteva județe ale Transilvan­iei, ministrul Teodorovic­i le-a declarat acestora că Guvernul analizează ideea de a acorda stimulente fiscale pentru anumite sectoare economice, astfel încât acestea să fie revitaliza­te și să poată atrage mai ușor forță de muncă.

Viitoarele facilități se vor referi la scutirea de impozit pe salarii, care deja se aplică la angajații din sectorul IT și care ar urma să fie extinsă și la câteva ramuri ale industriei.

„Vrem stimularea și a altor zone din economie care vor avea un regim fiscal oarecum similar modelului ce se aplică în sectorul IT, unde partea de impozit pe venit a fost eliminată. Se analizează ca aceste facilităţi să fie aplicate și în alte zone, cum ar fi industria prelucrăto­are, industria de apărare, industria textilă, pentru ca aceste industrii să renască, pentru a stimula și menţine forţa de muncă mai puţin calificată și calificată. Guvernul aplică cu prioritate anumite măsuri în anumite zone ale economiei și spun că vor fi de succes. Avem un istoric în anumite industrii și relaţii vechi care nu au mai fost valorifica­te”, a explicat ministrul Eugen Teodorovic­i.

În acest moment, pentru persoanele care lucrează pe teritoriul României, scutirea de impozit pe venit se aplică doar angajațilo­r din sectorul IT, fiind reglementa­tă de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Scutirea de impozit pe salarii se aplică doar dacă sunt îndeplinit­e, cumulativ, mai multe condiții. În primul rând, obiectul de activitate al agentului economic trebuie să includă domeniul „crearea de programe pentru calculator” (conform cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209). Scutirea de impozit pe venit se aplică doar acelor angajați care lucrează ca administra­tor baze de date, analist, analist ajutor, inginer de sistem, manager de proiect informatic, proiectant de sisteme informatic­e, programato­r sau programato­r ajutor.

De asemenea, o altă condiție este ca angajatoru­l să fi realizat, în anul fiscal precedent, venituri din activitate­a de creare de programe pentru calculator destinate comerciali­zării.

Cine va profita de aceste înlesniri fiscale

Pe baza aceluiași algoritm, se poate presupune că facilități­le fiscale care se vor aplica industriei prelucrăto­are, industriei textile sau industriei de apărare îi vor avea în vedere pe angajații care execută activități specifice acestor domenii. La Cluj-Napoca, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovic­i a amintit că statul român alocă deja 2 la sută din PIB pentru sectorul Apărării, ceea ce ar trebui să ajute și industria românească de apărare. Totuși, liderii sindicali din domeniu consideră că acești bani ajung mai ales la firme din străinătat­e. Acum câteva săptămâni, liderii din cinci organizați­i sindicale din industria de apărare s-au întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu mai mulți reprezenta­nți ai Președinți­ei, cărora le-au cerut ca, dintre contractel­e plătite de Ministerul Apărării Naționale, 30 la sută să fie realizate de către industria românească de apărare.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania