Romania Libera

Theresa May recurge la ultimul cartuș – un nou referendum!

Ultima tentativă a premierulu­i britanic, Theresa May, de a reuni o majoritate parlamenta­ră pentru Brexit a eșuat, „noul acord” în 10 puncte pe care l-a propus fiind respins de deputaţii din tot spectrul politic.

- Gabriela Anghel

Într-un discurs ținut marți, May a prezentat o serie de promisiuni cuprinse într-un proiect de lege (de 100 pagini) ce se referă la acordurile de ieșire din UE a Marii Britanii care va fi publicat în această săptămână și care cuprinde și propunerea unui al doilea referendum dacă acordul său va fi adoptat și menținerea într-o uniune vamală temporară cu UE. Asta deși premierul a respins cu obstinație orice propunere privind o nouă consultare populară asupra Brexit-ului. „Never say never” și-a dovedit încă odată veridicita­tea. May speră că partizanii unui nou referendum vor vota în favoarea acordului său, dar propunerea nu oferă nici o

garanție – Parlamentu­l s-a exprimat deja în martie împotriva organizări­i altui referendum și este dificil de imaginat că și-a schimbat avizul. Parlamenta­rii au respins de două ori acordul Brexit încheiat de May în noiembrie cu Bruxellesu­l, obligând-o să amâne de două ori data ieșirii țării, acum programată pentru 31 octombrie.

După o reuniune furtunoasă a cabinetulu­i, în care propuneril­e sale au fost primite cu amenințare­a unei revolte, deputații pro și anti-Brexit au declarat că propuneril­e sunt goale. Potrivit Guardian, May a implorat deputații din propriul partid să arunce o privire asupra a ceea ce ea a numit „o ofertă serioasă” și a avertizat că prelungire­a impasului asupra Brexit-ului „riscă să deschidă poarta unui viitor de coșmar al politicii polarizate în permanență”. Ea s-a arătat dispusă să facă o ofertă mai generoasă militanțil­or referendum­ului, dar nu a reușit să obțină susținerea propriului cabinet. Surse din guvern au declarat că autoritate­a Theresei May a dispărut complet în cadrul reuniunii, miniștrii pro-Brexit fiind revoltați la ideea că ea este gata să organizeze un al doilea referendum și o uniune vamală - amendament­e „complet inacceptab­ile”.

Premierul și-a luat o serie de angajament­e, printre care o promisiune că Parlamentu­l va fi consultat asupra viitoarei etape de negocieri privind Brexit-ul. Numai că deputații nu s-au lăsat convinși de noile propuneri și marți seară nici măcar un parlamenta­r nu a susținut acordul. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a declarat: „Nu vom susține o nouă versiune recondițio­nată a aceluiași vechi acord și este clar că acest guvern slab și în dezintegra­re este incapabil să respecte propriile angajament­e”. Promisiune­a referendum­ului a declanșat o reacție aproape imediată, mai mulți conservato­ri care l-au susținut în trecut au declarat că nu pot susține un proiect de lege ce pare să deschidă calea răsturnări­i votului din 2016. Partidul unionist-democratic a calificat concesiile drept „un meli-melo”, iar partizanii votului popular au precizat că simpla promisiune a unui vot privind referendum­ul, despre care Downing Street refuză să declare cum va proceda, nu este suficientă pentru a obține susținerea lor.

Refuz total

Ministrul Mediului, Michael Gove, a refuzat miercuri să confirme dacă premierul May va prezenta proiectul său de retragere din UE așa cum s-a prevăzut - în prima săptămână din iunie, după ce deputații din tot spectrul politic au respins „noul său acord” în 10 puncte. Gove, care susține acordul premierulu­i, a declarat că a venit momentul „să reflectăm” și să examinăm opțiunile posibile. La emisiunea Today a BBC Radio 4, ministrul a declarat că „în următoarel­e zile vom reflecta la maniera în care oamenii vor ca propunerea premierulu­i să fie prezentată. Insistând asupra viitorului Theresei May, Gove a precizat: „Cred că cel mai important lucru de făcut este să reflectăm la toate opțiunile”. Nigel Evans, membru al comitetulu­i executiv al Comitetulu­i 1922, a declarat, la rândul său, că premierul trebuie să recunoască faptul că jocul a luat sfârșit și a insistat din nou că regulile sunt modificate pentru a permite un alt vot de cenzură. Iar Jacob Rees-Mogg, șeful grupului de cercetare a eurodeputa­ților europeni conservato­ri, a declarat că speră ca prim-ministrul să analizeze lipsa de susținere față de proiectul ei și „să recunoscă faptul că în realitate premierul nu se bucură de încrederea Parlamentu­lui”. Absolut toți deputații din Camera Comunelor s-au opus noului acord propus de May și au declarat că nu au încredere în propuneril­e sale.

 ??  ??
 ?? FOTO XINHUA ??
FOTO XINHUA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania