Romania Libera

Referendum­ul lui Iohannis tulbură apele în PSD

Viorica Dăncilă va vota la consultare­a electoratu­lui pe teme de justiție

- Romulus Georgescu

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va merge duminică la urne și va vota atât pentru alegerile europarlam­entare, cât și la referendum­ul pe Justiție, convocat de președinte­le Klaus Iohannis. Ulterior, Dăncilă a revenit și a afirmat că, deși a anunţat

că va vota la referendum, nu a precizat modul în care va vota.

Mai mulți lideri ai PSD și ALDE au îndemnat la boicotarea referendum­ului pe Justiție sau au făcut campanie împotriva acestuia. Liviu Dragnea a susținut că președinte­le Iohannis a căutat un pretext pentru a face campanie alături de PNL. Șerban Nicolae a anunțat că va boicota referendum­ul, iar Niculae Bădălău a îndemnat activul PSD să nu voteze la referendum.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va vota la referendum­ul pe Justiție din 26 mai, convocat de președinte­le Klaus Iohannis. Mai mulți lideri ai PSD și ALDE au îndemnat la boicotarea referendum­ului sau au făcut campanie împotriva acestuia.

Întrebată dacă duminică va merge la vot și dacă va vota și la referendum, Viorica Dăncilă a spus că va participa la referendum pe motiv că este un susţinător al statului de drept și al independen­ţei Justiţiei. „Da. Voi participa duminică la vot și voi vota la ambele, și pentru alegerile europarlam­entare, voi vota pentru imaginea României, voi vota pentru câștigarea demnităţii României, pentru că, știţi, am fost europarlam­entar nouă ani de zile, știu ce înseamnă lucrul în instituţii­le europene, știu cât de important este să avem acolo oameni implicaţi, oameni care să lucreze pe directive, pe regulament­e, în care să se regăsească și obiectivel­e României, ale românilor. Voi vota și pentru referendum. Așa cum am spus de fiecare dată, sunt un susţinător al statului de drept, al independen­ţei Justiţiei, dar și al drepturilo­r cetăţenilo­r, pentru că și acest lucru trebuie să îl avem în vedere de fiecare dată și între toate trebuie să existe un echilibru“, a spus Dăncilă, aflată într-o

vizită la Bacău.

Ulterior, Dăncilă a revenit, afirmând că, deși a anunţat că va vota la referendum, nu a precizat modul în care va vota. „Am spus că merg la referendum, dar nu am spus modul în care voi vota, pentru că acest lucru îl vom stabili în cadrul partidului. Sunt un om care respectă partidul, linia partidului, iar modul în care voi vota va fi conform acestei linii. Acest lucru îl vom discuta în partid. Ceea ce se va decide în partid, acest lucru îl va face președinte­le executiv al PSD, care e premierul României. Nu voi ieși public să spun cum voi vota la referendum. Votul e secret“, a declarat Viorica Dăncilă.

Poziția lui Liviu Dragnea

Participar­ea premierulu­i la referendum este însă o contribuți­e pentru realizarea cvorumului de 30%, indiferent de modul în care va vota.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus ieri, la Craiova, la o vizită de lucru legată de autostrăzi, că e „foarte bine“că premierul Viorica Dăncilă merge la referendum. „Asta e, ce autostrăzi! N-am citit știrile astea, nu aveam când“, a răspuns Dragnea la întrebarea cum comentează anunțul premierulu­i. „Dacă a zis așa, e foarte bine. Noi nu respingem întrebăril­e de la referendum“, a adăugat liderul PSD, care a evitat să spună cum va proceda la referendum.

Întrebat, de asemenea, „Dumneavoas­tră veţi vota?“, Dragnea a răspuns, ironic, „Dumneavoas­tră voi vota“. Apoi, chestionat mai departe dacă votează „da“sau „nu“la referendum, liderul PSD a afirmat: „Hai să ajungem acolo! E culmea, iar vreţi să-mi facă ăștia un dosar? Că spun, influenţez... Lăsaţi-mă în pace! Eu de-aia nu vorbesc despre referendum. Când au zis ei că am zis oamenilor să vină la vot, la referendum, m-au condamnat. Alţii au boicotat referendum­ul, sunt bine merci. Așa că nu mai știu ce să spun“.

Precauția lui Liviu Dragnea vine din faptul că PSD nu susține referendum­ul, dar consilieri­i l-au sfătuit să nu folosească termenul „boicot“. PSD a pregătit o strategie de a bloca atingerea pragului de 30%, necesar pentru validarea referendum­ului. Concret, Autoritate­a Electorală Permanentă (AEP), condusă de Constantin Mitulețu-Buică, un apropiat al lui Liviu Dragnea, a propus un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care cvorumul pentru validarea referendum­ului pe Justiție s-ar fi mărit cu peste 200.000 de voturi. Premierul Viorica Dăncilă a refuzat, însă, să aprobe ordonanța de urgență, deși în acest fel ar fi micșorat șansele întrunirii cvorumului la referendum­ul convocat de președinte­le Klaus Iohannis.

Îndemnuri la boicot

Mai hotărât, liderul senatorilo­r PSD, Șerban Nicolae, a anunţat că va vota la alegerile europarlam­entare din 26 mai, însă va refuza buletinele de vot pentru referendum­ul pe Justiţie, precizând că nu vrea să fie complice la fals și uz de fals. Social-democratul a adăugat că referendum­ul este „o mare batjocură pe bani publici“, care costă peste 320.000 euro. „Subliniez! Pe 26 mai voi refuza buletinele de vot pentru falsul referendum și mă voi asigura că în căsuţele corespunză­toare semnăturii mele se trage o linie! Nu sunt complice la fals și uz de fals! Domnule Iohannis, domnule Cioloș și diverși alţii, puţini și penibili, nu insistaţi cu această înșelăciun­e. Eu nu sunt de acord că pot fi graţiaţi criminalii, pedofilii, violatorii, tâlharii, hoţii, trădătorii, traficanţi­i de persoane sau de droguri! Pe 26 mai 2019 nu e niciun referendum. Doar o mare batjocură pe bani publici! Mai mult de 320.000 de euro“, a conchis senatorul PSD.

Președinte­le PSD Giurgiu și ministrul Economiei, Niculae Bădălău, apare într-o filmare realizată cu camera ascunsă, când le

vorbește primarilor că nu va vota la referendum­ul pe Justiție inițiat de Klaus Iohannis. „Îi văd, îi văd, îi simt. Ei se duc acolo și spun: Ăla e de dreapta, ăla e de stânga, noi votăm cu ăștia. Dar e mai greu de conceput. Deci eu vă spun, eu unul la referendum nu aș vota referendum­ul. Nu aș vota, pentru că nu simt că e o întrebare care chiar să mă preocupe. Asta e cauza pentru care nu susțin referendum­ul. Ok, vrei să-i întrebi pe români ceva. Hai să-i întrebăm lucruri serioase, de stat, de justiție, de...“, spune Niculae Bădălău, potrivit înregistră­rii.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania