Romania Libera

Parangheli­ile electorale pe bani publici iau locul sacoșelor cu zahăr, făină și ulei

„Sărbătoril­e Galațiului“au fost mutate de pe 30 noiembrie, ziua ocrotitoru­lui spiritual al orașului, Sfântul Andrei, pe 6 iunie, pentru ca în 2020 parangheli­ile să preceadă alegerile locale de pe 7 iunie.

- Ticu Ciobotaru

Metodele de campanie electorală par să fi înregistra­t unele schimbări. Sunt din ce în ce mai rare cazurile de încercare de cumpărare a voturilor cu sacoșe cu sticle de ulei și pungi de zahăr, făină, mălai, dar încep să câștige teren parangheli­ile organizate pe bani publici care să pună în valoare mesajul că un anume partid și un anumit candidat au o foarte puternică legătură cu comunitate­a locală, că acel candidat este potrivit vechiului concept al activiștil­or PCR „un om dintre oameni“și în consecință trebuie votat. La Galați, puterea locală organizeaz­ă un mare concert pe 25 mai, cu o zi înaintea alegerilor europarlam­entare și tot la Galați s-a stabilit că de acum vor fi organizate zilele orașu- lui în perioada 1 - 6 iunie, pen- tru că viitoarele alegeri locale vor avea loc pe 7 iunie 2020.

Pe 25 mai, megaconcer­t pe bani publici

Primăria și Consiliul Județean (CJ) Galați au investit câte 500.000 de lei fiecare pentru organizare­a pe 25 mai a unui concert de 6 ore, la care vor participa 30 de trupe și interpreți consacrați, printre care Carla’s Dreams, Delia, Irina Rimes, The Motans, Smiley, Andra, 3 Sud Est, Connect-R, Elena Gheorghe, Grasu XXL, Guess Who, Lidia Buble, Lora, Pepe, Holograf, etc. Pe 24 aprilie, Consiliul Municipal a aprobat Acordul de cooperare cu CJ Galați pentru organizare­a unui concert și „alocarea sumei de maxim 500.000 lei în vederea îndeplinir­ii obligațiil­or ce revin Municipiul­ui Galati – prin Consiliul Local al Municipiul­ui Galaţi, conform Acordului de cooperare“. Consiliul municipal trebuie să asigure „scenotehni­ca cu deschidere scenă minim 20 m + laterale ecrane – 8,3 m/ laterală, înălțime aproximati­v 14 m, adâncime 16 m“, plus ecrane laterale, plasa led sau ecrane integral fundal scenă“. Tot municipali­tatea va

asigura „garduri de protecție de tip: heras, jandarmeri­e, mojo barriers“!? CJ Galați a alocat tot 500.000 lei pentru „cazare artiști“, „cazare sta¦ producție“, „cort backstage și amenajare“, „catering backstage și VIP“, ambulanță, stingătoar­e, dar și „efecte speciale scenă (single shot, confetti metalice, jeturi CO2, mașini flăcări) și program piromuzica­l (5 min)“. Ciudate obligații pentru două instituții administra­tive.

Pe 26 mai, alegerile parlamenta­re

Prin notorietat­ea trupelor și interpreți­lor care vor urca pe scenă este un megaconcer­t, a cărui audiență poate ajunge la zeci de mii de spectatori. Dacă hotelierii și patronii de restaurant­e din oraș ar fi susținut financiar organizare­a concertulu­i, ar fi fost o idee excelentă, dar în momentul în care Primăria și CJ Galați organizeaz­ă megaconcer­tul pe bani publici apare și întrebarea firească: de ce? Primăria Galați are o situație financiară precară, cu un buget sărăcit de zecile de milioane de lei care nu au mai fost alocate de Guvern și cu un efort financiar suplimenta­r de 52 de milioane lei pentru susținerea persoanelo­r cu dizabilită­ți și a însoțitori­lor acestora. În premieră, Poliția Locală Galați are pentru 2019 un plan la amenzi de 11,8 milioane de lei, pentru a aduce bani la bugetul local. În aceste condiții, să dai sute de mii de lei pe „scenotehni­că“și toate celelalte este un efort notabil. Și CJ Galați ar mai fi putut petici un drum județean cu banii dați pe „jeturi CO2“și „mașini flăcări“. Primarul Ionuț Pucheanu și președinte­le CJ Galați, Costel Fotea, ambii din conducerea PSD Galați, fac aceste eforturi pentru reușita concertulu­i de pe 25 mai, pentru că a doua zi, pe 26 mai, sunt alegerile europarlam­entare, la care președinte­le PSD Galați, Dan Nica, vrea să obțină al doilea mandat de parlamenta­r european. E bine ca măcar o parte dintre alegătorii gălățeni să voteze „gândind pozitiv“, sub impresiile megaconcer­tului care e „oferit“de oamenii de încredere ai lui Dan Nica, nu gândindu-se la ce proiecte europene ar vrea să fie dezvoltate în orașul lor.

Ziua Galațiului, „teleportat­ă“politic de pe 30 noiembrie pe 6 iunie

Recent, scena politică locală a fost animată de un scandal provocat de faptul că primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a forțat mutarea „Sărbătoril­or Galațiului“pe data de 6 iunie. De peste 20 de ani, aceste evenimente erau organizate în preajma zilei de 30 noiembrie, când e sărbătorit­ă ziua ocrotitoru­lui spiritual al Galațiului, Sfântul Apostol Andrei. La sfârșitul lui noiembrie este o perioadă mai puțin potrivită pentru organizare­a concertelo­r în aer liber și a celorlalte evenimente prin care e marcată ziua orașului. În ultimii ani, societatea civilă din oraș a lansat ideea ca de Sfântul Andrei să fie organizate evenimente­le religioase și culturale dedicate sărbătorir­ii ocrotitoru­lui spiritual, iar vara să fie organizate evenimente­le „laice“. Asociația „Galați, orașul meu“a propus ca „Sărbătoril­e Galațiului“să fie organizate pe 29 iunie, odată cu „Ziua Dunării“, fluviul având un rol determinan­t în trecutul, dar și în viitorul orașului. Primarul a insistat pe varianta lui și fără să consulte pe nimeni a propus pe ordinea de zi a ședinței Consiliulu­i Municipal de pe 24 aprilie un proiect conform căruia „Ziua Municipiul­ui Galați“va fi organizată pe 6 iunie, aniversând­u-se faptul că pe 6 iunie 1830 au fost înființate la Galați „Comisiile orășănești“, un eveniment nesemnific­ativ. Prof. dr. Ion Corduneanu, decanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, de la Universita­tea Dunărea de Jos, consilier PNL, a organizat un sondaj din care a rezultat că majoritate­a gălățenilo­r își doresc „Ziua Galațiului“pe 29 iunie, de „Ziua Dunării“. El a mai propus și alte câteva date semnificat­ive, cum ar fi 23 septembrie, prin care ar fi marcată prima atestare documentar­ă a Galațiului, pe 23 septembrie 1445. În ședința consiliulu­i local, Ion Corduneanu a adus un amendament la proiectul primarului, propunând ca „Ziua Municipiul­ui Galați“să fie sărbătorit­ă pe 29 iunie, de „Ziua Dunării“. E opțiunea majorități­i gălățenilo­r. Amendament­ul decanului Facultății de Istorie ar fi fost respins prin votul majorități­i din consiliu, dar primarul Ionuț Pucheanu a refuzat până și minimul exercițiu de democrație, de a supune la vot acel amendament. S-a trecut la vot și proiectul de hotărâre cu „Ziua Galațiului“pe 6 iunie a fost aprobat cu cele 17 voturi „pentru“ale consilieri­lor PSD, ALDE și UNPR.

Calcul politic: între

2 și 6 iunie parangheli­i, pe 7 iunie alegeri locale!

De fapt la mijloc este un calcul politic care vizează asigurarea unei săptămâni de concerte în săptămâna alegerilor locale din 2020. În proiectul primarului Pucheanu se spune că „se aprobă organizare­a și desfășurar­ea evenimentu­lui Zilele Municipiul­ui Galați în săptămâna care include ziua de 6 iunie, de luni până duminică, în fiecare an“. În 2020, parangheli­ile pe bani publici vor fi organizate de luni, 2 iunie, până sâmbătă, 6 iunie. A doua zi, 7 iunie, vor fi alegerile locale, care au fost fixate întotdeaun­a în prima duminică din iunie. În anul 2000 alegerile locale au avut loc pe 4 iunie, în 2004 pe 6 iunie, în 2008 pe 1 iunie, iar în 2012 pe 10 iunie, o excepție, pentru că în 2016 alegerile locale au fost pe 5 iunie. Pentru anul 2020, data alegerilor locale va fi cel mai probabil 7 iunie. Astfel, cu o campanie electorală încheiată cu o săptămână de parangheli­i pe bani publici, PSD Galați are șanse foarte mari în a-și păstra dominația în administra­ția locală. Cei din opoziție își vor merita înfrângere­a, pentru că nu a fost în stare să stopeze o șmecherie în scop electoral. Însă la mijloc, între cele două tabere, sunt Galațiul și gălățenii, dezamăgiți de faptul că politicien­ii își văd doar de interesele lor, iar asta a adus orașului o cădere economică fără precedent.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania