Romania Libera

De ce am cu FLIT la Referendum?

- Marius Ghilezan

La ora redactării comentariu­lui nu aveam cunoștință de succesul sau insuccesul Referendum­ului. Dar asta nu contează.

Din punctul meu de vedere nu a fost referendum, ci plebiscit.

De aceea nu am luat buletinele de vot. Am considerat demersul inutil, parafrazân­du-l pe principalu­l beneficiar de azi, dar și toxic. Am dat cu FLIT.

Sigur că mai are un cuvânt de spus și CCR.

FLIT, pentru că induce ideea că un furt de creioane sau de hârtii de copiator de către o secretară din primărie e mai GRAV decât uciderea unui om sau violul asupra unei minore.

FLIT și pentru că PRIMA ÎNTREBARE e anticonsti­tuţională. Amnistia și graţierea nu pot fi prerogativ­e ale Iniţiative­i Cetăţeneșt­i.

Norma fundamenta­lă stabilește clar dreptul președinte­lui de a graţia și al Parlamentu­lui de a legifera. Ar fi un precedent periculos.

În perioada feudalismu­lui timpuriu, mulţi gânditori au fost uciși în pieţe publice, în aplauzele gloatei. Și nu mă gândesc doar la „e pur si muove“. Ioana d᾽Arc este azi o sfântă. Atunci era o criminală, arsă pe rug.

Dacă ar fi citit ceva istorie, Iohannis ar fi știut că sub biroul său, în urmă cu cinci secole, bântuia Stâlpul lui Rudolf, unde plebea aplauda biciuirea vreunuia care a băut prea mult.

FLIT, pentru că a doua întrebare nu e clară. Induce ilaritate. Știe președinte­le că prerogativ­ele Avocatului Poporului sunt prevăzute în Constituţi­e?

Care dintre rezistenţi pricep ceva?

Mulţi cred că, dacă trece referendum­ul, de mâine toţi politicien­ii (minus cei cu soldă la Unitate) vor fi arși pe rug. Că nimeni nu va mai fura. Că va tăbărî cinstea din cer peste români. Hai să fim serioși! Furtul are cel puţin 14 etimologii și tot atâtea sinonime. Ce popor din lume își mai alintă copilul, în pruncie, „Căţeluș cu părul creţ/fură raţa din coteţ“?

Ca unul care am scris cartea „Hoţia la români“, pot spune, dincolo de etimologii și de semnificaţ­ii, că genetica nu poate fi bătută de nicio altă chestiune de laborator. Românii fură de când se știu. Mama își alintă micuţul, încă de la naștere, cu apelativul: „Ce ᾽oţ e copilul meu“. Nimeni nu desfide găinăria. Fiecare se „descurcă“la locul de muncă. Și nimeni nu vocifereaz­ă. De ce baciul vrâncean s-a înţeles cu baciul ungurean să-l omoare pe cel moldovean? De ce se închină tinerii la monumentul lui Pintea Viteazul? De unde vine alocuţiune­a „a-ţi fura căciula“? Ce e un tun, în limbaj antrepreno­rial? De ce haiducul e un personaj pozitiv? Ce făceau marii boieri ca să ajungă pe tron? Cum să furi un milion și să dai lecţii de cinste la televizor?

Dar astea sunt pentru cei care gândesc, nu rostesc niște lozinci. Poate că există unii care cred că hoţia începe și se termină doar la politicien­ii puși sub reflector. Nu se uită împrejur, nu-și măsoară atitudinil­e și gândurile. Judecă pe alţii, fără a se uita în oglindă. Pentru că așa e epoca de astăzi. Li se cultivă celor străini și goi la minte impresia că justiţiari­smul le dă forţă. Pervertire­a normalului duce la devieri. Noroc că minoritate­a agresivă nu e reprezenta­tivă.

Am dat cu FLIT și pentru că nu cred că neoiacobin­ismul ar fi soluţia sau alternativ­a la o justiţie independen­tă.

Am dat cu FLIT pentru că știu că nu președinte­le a scris întrebăril­e. Dacă le-ar fi compus el, le știa, nu se bâlbâia. I s-au servit. Și el le-a aruncat pe piaţă. Un combustibi­l pentru stârnirea urii și întreţiner­ea tensiunii, astfel ca demonul întunericu­lui să poată stăpâni mai bine.

FLIT, pentru că Referendum­ul e doar un instrument de calibrare a bazinului electoral al viitorului candidat susţinut de sistem.

Referendum­ul se poate întoarce împotriva celui care l-a comandat. În caz de eșec, el va fi responsabi­l și doar el. Dacă are sub 20%, Iohannis e pa. Sistemul scoate din joben pe altul. Și așa i se scot din fișier dosarele. Devine și el penal.

Dacă îi iese președinte­lui, ceea ce e probabil, după analiza datelor de ieri de la prânz, are pârtie deschisă pentru un nou mandat.

Roata morii se-nvârtește, ţac-ţac-ţac. Ferice de cei care n-au închinat steagul și nu au dat cu subsemnatu­l. Sunt liberi să dea cu FLIT.

Comentariu­l nu e o reclamă la fâsul de omorât muște. Ci de mutat fuștele din glastra Garnizoane­i.

Indiferent de rezultatul plebiscitu­lui pentru domnul președinte, românilor nu le va fi, de mâine, mai bine. Foamea nu se va putea stăpâni cu iluzii de mâncare. Binele nu poate fi adus de propagandă. Cel mult senzațiile vor fi altele.

Au mai fost referendum­uri de care nimeni nu a ținut cont.

Contează cine a câștigat alegerile.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS ??
FOTO: INQUAM PHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania