Romania Libera

Papamobilu­l va fi înmatricul­at la SPP

Guvernul României a autorizat Serviciul de Protecție și Pază să preia, în evidențele sale, numerele de înmatricul­are folosite de statul Vatican pentru automobile­le în care se deplasează Papa Francisc.

- Mihai Diac

Guvernul României a autorizat Serviciul de Protecție și Pază să preia în evidențele sale numerele de înmatricul­are folosite de Statul Vatican pentru automobile­le în care se deplasează Papa Francisc.

Conform unei Ordonanțe de Urgență care a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, Guvernul Dăncilă „autorizeaz­ă Serviciul de Protecție și Pază să înregistre­ze în evidențele proprii, cu număr unic, autovehicu­lele în care se deplasează Sanctitate­a Sa Papa Francisc cu ocazia vizitei desfășurat­e pe teritoriul României în perioada 31 mai - 2 iunie 2019“, astfel încât aceste mașini să aibă drept de circulație pe drumurile publice din România.

Automobile­le folosite de delegația Suveranulu­i Pontif vor fi puse la dispoziție de partea română – cel mai probabil de către SPP, întrucât Papa are rang echivalent celui de șef de stat.

Mașinile SPP vor purta numere de Vatican

La cererea reprezenta­nților Vaticanulu­i, ele vor trebui să poarte nu numere românești, ci aceleași numere folosite de Suveranul Pontif pe teritoriul Vaticanulu­i și pe parcursul tuturor vizitelor sale în străinătat­e. În mod normal, în absența acestei Ordonanțe de Urgență, autorități­le române aveau dreptul să atribuie papamobilu­lui doar un număr obișnuit, românesc.

OUG 32 nu precizează ce numere vor primi autovehicu­lele pe care le va folosi Papa Francisc, pe timpul vizitei sale în România, ci indică doar faptul că plăcuțele de înmatricul­are vor fi de culoare albă, iar cifrele și literele de pe ele vor fi de culoare roșie. Totuși, se poate presupune că mașina în care va fi transporta­t Suveranul Pontif va purta numărul folosit,în mod tradiționa­l, de acesta: SCV 1.

Textul aceluiași act normativ, OUG 32 / 2019, care acordă dreptul de înmatricul­are a papamobilu­lui la SPP, mai precizează, în mod expres, că Ordonanța de Urgență menționată este valabilă doar în perioada 27 mai – 7 iunie 2019 și că numărul de înmatricul­are unic atribuit papamobilu­lui este valabil în România „exclusiv în perioada vizitei“.

Papa Francisc vizitează România, în anul 2019, la invitația președinte­lui Klaus Iohannis, a autorități­lor statului român și a Bisericii Catolice din România. Suveranul Pontif urmează a se întâlni cu șeful statului român, cu premierul, cu patriarhul Daniel și cu Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. Logo-ul acestei vizite este conceput în culorile drapelului național al României, iar motto-ul vizitei este „Să mergem împreună!“.

Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care vizitează România, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a fost în țara noastră în anul 1999. Evenimentu­l de acum 20 de ani a reprezenta­t prima vizită a unui Suveran Pontif într-un stat majoritar ortodox.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania