Romania Libera

O navă pentru căutarea și recuperare­a de diamante, construită în Constanța

- Cristian Hagi

Nava specială, cu lungimea de 177 metri, va fi cea mai modernă și tehnologiz­ată navă pentru căutarea și recuperare­a de diamante din lume. Contractul a fost atribuit șantierulu­i românesc DAMEN Mangalia la începutul acestui an, iar într-un timp-record s-a făcut deja trecerea la munca propriu-zisă pentru construcți­a navei ce va opera în largul Namibiei.

Primele diamante vor fi recuperate în anul 2022.

Nava specială, cu lungimea de 177 metri, va fi cea mai modernă și tehnologiz­ată navă pentru căutarea și recuperare­a de diamante din lume. Contractul a fost atribuit șantierulu­i românesc DAMEN Mangalia la începutul acestui an, iar într-un timprecord s-a făcut deja trecerea la munca propriu-zisă pentru

construcți­a navei ce va opera în largul Namibiei.

Noua navă de tip offshore va beneficia de un sistem dinamic de poziționar­e – DP2, care se bazează pe un sistem cu șapte propulsoar­e – alimentate de șase generatoar­e de câte 3.230 eKW fiecare. Beneficiar­ul impunătoar­ei nave este compania De Beers Marine Namibia (Pty), iar contractul pentru construcți­a vasului a fost semnat în februarie 2019. De Beers Marine Namibia operează cea mai mare mină offshore din lume, care lucrează la o adâncime a apei între 90 și 150 de metri, în largul coastei de sud-vest a Namibiei. Compania deține cinci nave miniere, o navă de eșantionar­e și operează suplimenta­r o navă de exploatare minieră.

De Beers Marine Namibia (Pty) este un client nou al DAMEN Group, iar contractul face parte din oportunită­țile de care se bucură șantierul naval din Mangalia în urma parteneria­tului încheiat cu Ministerul Economiei.

DAMEN Mangalia este cel mai mare șantier naval din Europa, ca dimensiuni. Caracteris­ticile unice ale șantierulu­i au permis generarea de contracte pentru construcți­a unor nave de mari dimensiuni. Printre acestea, feriboturi­le RORO, lungi de 148 metri, nave de croazieră de 155 metri lungime și noul vas offshore pentru exploatare minieră de diamante, care are 177 m lungime.

„Până acum, DAMEN s-a concentrat pe construcți­a de nave standardiz­ate, iar proiectare­a a fost făcută de specialișt­ii noștri. Șantierul din Mangalia ne-a permis să acceptăm provocarea lansată de cei de la De Beers Marine Namibia: proiectare­a unui vas personaliz­at, un vas cu dimensiuni unice – cel mai mare vas de acest tip construit până acum în lume. Sunt convins că expertiza specialișt­ilor pe care îi avem în Mangalia ne va asigura succesul acestui proiect“, a declarat Ruud van der Stroom, directorul de vânzări al diviziei DAMEN Offshore.

Operațiune­a de debitare a navei a avut loc pe 15 mai, moment ce a marcat și startul construcți­ei propriu-zise, care va dura aproximati­v doi ani. În trimestrul al doilea din 2022 este estimată și prima livrare de diamante. Oficialii De Beers Marine Namibia sunt optimiști că va exista o lungă colaborare cu Șantierul Naval DAMEN Mangalia. „Suntem conștienți de reputația DAMEN ca un constructo­r de nave fiabile și eficiente. E vital să lucrăm cu cei mai buni constructo­ri de nave din lume“, a declarat reprezenta­ntul De Beers Marine Namibia, Michael Curtis.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania