Romania Libera

Hikvision, următoarea „ţintă“chineză după Huawei?

Compania chineză Hikvision, unul din liderii mondiali în videosupra­veghere, ar putea fi următoarea firmă, după Huawei, vizată de decretul președinte­lui Trump, care interzice transferur­i de tehnologie americană spre grupuri străine „sensibile“.

- Gabriela Anghel

Compania chineză Hikvision, unul dintre liderii mondiali în videosupra­veghere, ar putea fi următoarea firmă, după Huawei, vizată de decretul președinte­lui Trump, care interzice transferur­i de tehnologie americană spre grupuri străine „sensibile“.

Potrivit media americane, Hikvision, producător de camere de supraveghe­re și de material audio destinat echipării guvernelor, întreprind­erilor și particular­ilor cu scopuri de securitate în supraveghe­re, ar putea fi trecută pe „lista neagră“a SUA și, ca urmare, privată de posibilita­tea de a achizițion­a componente de la fabricanți americani. Printre produsele fabricantu­lui chinez se numără camere clasice, termice sau inteligent­e, care permit distingere­a chipurilor în locuri umbrite, ca și terminale de recunoaște­re facială pentru supraveghe­rea clădirilor sau detectarea intrușilor. Tehnologii­le companiei sunt utilizate în orașele din China, dar și în Buenos

Aires sau Belo Horizonte în Brazilia și la Londra, pentru supraveghe­rea urbană. De asemenea, aceste tehnologii se regăsesc în sectoare diverse cum ar fi comerțul în detaliu, bancar, finanțe, sănătate, transport, stocajul inteligent pentru industrie, jocuri, educație, protecția evenimente­lor sportive sau comerciale, și desigur în sectorul public, utilizate de agenții guvernamen­tale. Potrivit IHS Markit, gigantul chinez deține peste 21% din piața rețelelor camerelor de supraveghe­re (CCTV) din lumea întreagă.

Într-o scrisoare trimisă de 40 de deputați și senatori americani consilieri­lor președinte­lui Donald Trump, în urmă cu câteva luni, Hikvision era menționată ca având o tehnologie ce permite autorități­lor chineze din regiunea Xinjiang, să reprime minoritate­a uigură musulmană. Semnatarii denunțau acțiuni „care pot constitui crime contra umanității“și cereau controale mai stricte pentru asigurarea că societățil­e americane nu sunt implicate indirect. Mai mulți aleși erau îngrijoraț­i de prezența fondurilor de pensii americane în capitalul grupului chinez. Dacă Hikvision este înscris pe lista neagră americană, asta înseamnă că furnizorii săi vor trebui să obțină o autorizați­e din partea Administra­ției Trump pentru a putea continua comerțul cu societatea chineză. Ar putea, de asemenea, să trebuiască să rupă relațiile comerciale, așa cum a făcut Google cu Huawei, pentru a evita amenzile autorități­lor americane. New York Times precizează că Hikvision, care are un birou regional în SUA, nu a fost informat de posibile măsuri restrictiv­e. Majoritate­a furnizoril­or săi se află în China, dar mulți sunt și în Statele Unite. În 2018, societatea a afișat un rezultat operaționa­l de 7,2 miliarde dolari și a obținut un beneficiu net de 1,6 miliarde dolari.

„Armă de război“

China este primul producător mondial de așa-numite „pământuri rare“, foarte utlizate în tehnologii­le de vârf și ar putea decide să se folosească de acest atu pentru sancționar­ea Statelor Unite în cadrul conflictul­ui lor comercial. Economia americană subtilă, care dispune de companii specializa­te în tehnologii înalte, depinde de aceste pământuri rare, metale care intră în componența a numeroase produse. În plină confruntar­e cu Washington­ul, China ar putea bloca exportarea lor, pământuril­e rare figurând în arsenalul Beijingulu­i pentru a face față deciziilor președinte­lui Donald Trump. Inspectând o uzină de tratare a pământuril­or rare în plin război comercial cu SUA, președinte­le chinez a lăsat să planeze o amenințare subtilă – blocarea exporturil­or acestor metale de care economia americană este dependentă. În prezent, războiului taxelor vamale i s-a adăugat cel tehnologic contra companiei Huawei, gigantul chinez al telecomuni­cațiilor, amenințat de un embargo asupra cipurilor electronic­e americane. Dacă Beijing depinde de tehnologia americană, SUA, asemenea restului lumii, sunt dependente față de China. Țara asiatică produce peste 90% din pământuril­e rare de pe planetă, un ansamblu de 17 metale, esențiale pentru înaltele tehnologii, metale pe care le găsim în smartphone-uri, ecrane cu plasmă, vehicule electrice, dar și în armament, industria spațială, etc. În spatele aluziilor președinte­lui chinez se află o demonstraț­ie de forță. Este clar că în acest moment, în sânul puterii chineze se analizează posibilita­tea utilizării interdicți­ei exporturil­or de pământuri rare ca armă politică împotriva SUA, arată analiștii cabinetulu­i Trivium China, făcând legătura cu afacerea Huawei.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania