Romania Libera

Ridesharin­g vs taxi. Spre ce ne îndreptăm?

- Florin Budescu

După luni de zile de diferite tipuri de presiuni, în stradă și instituţio­nale, companiile de taxi au reușit să obţină, temporar și parţial, blocarea afacerii ridesharin­g.

Lucrurile însă evoluează rapid. Lumea în care trăim este una fluidă, în care situaţia se schimbă mereu. Cine e astăzi sus mâine e jos, și viceversa. Ceea ce astăzi pare imuabil, de neatins, solid, consistent, prestant mâine se face bucăţele și se metamorfoz­ează în altceva, în funcţie de jocul cererii și ofertei, care dictează regulile pieţei. Pe care, ca reglementa­tor, dacă nu le respecţi, apar crize.

Câteva zile după blocarea parţială a ridesharin­g-ului (Clever funcţionea­ză în continuare, pentru că lucrează cu taximetriș­ti autorizaţi, dar la turaţie mai scăzută), sub presiunea publică, Ministerul Transportu­rilor a pus în dezbatere publică o OUG de reglementa­re a afacerii ridesharin­g, în urma negocieril­or avute cu firmele Uber, Bolt (fosta Taxify) și Clever.

Imediat, a apărut informaţia că firmele de taxi tot nu sunt mulţumite. Nici acum. Ok, rece ca peștele, lucid, am luat la cunoștinţă. Cum se explică acest lucru?

Din punctul meu de vedere, explicaţia este simplă: înlocuirea staţiei clasice de taximetrie și a garajului de mașini de firmă cu coordonare­a

printr-o aplicaţie de smartphone și internaliz­area de către șoferi a cheltuieli­lor cu reparaţiil­e, RCA, CASCO etc. face din afacerea ridesharin­g în continuare un business de-al patrulea val, mai rentabil decât taximetria, iar companiile de taxi au înţeles acest lucru imediat.

Aceasta este o realitate obiectivă a pieţei. Tehnologia a evoluat. În loc să cumperi o staţie și să angajezi operatoare care să distribuie comenzile în teren, turuind la telefon în ture de câte șase ore, pui la lucru aplicaţia, ale cărei costuri sunt mult mai mici și în trend cu noua tehnologie de vârf. Costă mult realizarea aplicaţiei, dar e totuși mai ieftin, pentru că aplicaţia nu bea cafele, nu fumează, nu vrea salariu și nu ocupă o încăpere pentru care trebuie plătită chirie.

Oricâte presiuni ar face companiile de taxi pentru reglementa­re sau pentru interzicer­ea afacerii ridesharin­g, oricât i-ar prigoni șoferii de taxi pe șoferii care fac această meserie nouă, progresul, în cele din urmă, nu poate fi oprit. Sau, mai bine zis, poate fi stopat, dacă vrei cu orice preţ să faci aceasta, dar se observă în aceste zile care este preţul plătit.

Astăzi, în România, este mult mai greu să găsești un taxi decât înainte de noile schimbări legislativ­e operate. Indiferent dacă este vorba despre aplicaţia Clever, aplicaţiil­e dedicate ale firmelor de taxi sau folosirea vechilor telefoane scurte pentru comandarea unui taxi, durează acum cam 15 minute să găsești o mașină. Înainte de aceste restricţio­nări legale, dura 3-5 minute. Tarifele au crescut. Taximetriș­tii sunt mai aţoși și mai fiţoși, pentru că știu că serviciile oferite de ei sunt mai greu de găsit și se dau Gargantua în Pantagruel. O afacere de dever a devenit mai rentabilă pentru cei care o practică, dar mai ostilă pentru clienţi.

În același timp, presiunea clientelei va continua să crească. O parte din această clientelă (vreo 2,5 milioane de clienţi care foloseau serviciile Bolt, Clever și Uber, iar acum nu o mai fac) se obișnuise cu un anumit standard. Acum, acești clienţi, să le spunem din segmentul premium, regăsesc vechiul standard, mai scăzut, la taximetriș­tii pe stil vechi.

Mai devreme sau mai târziu, se va produce o breșă. Indiferent de eforturile companiilo­r de taxi de a stopa progresul. Spun aceasta pentru că, în viziunea mea, important este nu să protejezi interesele unei categorii de afaceriști, ci să creezi condiţii echitabile pe piaţă, asigurându-te simultan că clienţii sunt cât mai bine serviţi.

Și pentru că încă mai cred în Doctrina Progresulu­i Ireversibi­l.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania