Romania Libera

Cozi la secţiile de votare din străinătat­e

-

Românii din străinătat­e s-au prezentat pentru a vota de la primele ore ale dimineţii, la mai multe secţii de votare fiind cozi. La fel ca la alegerile prezidenți­ale din 2014, au existat probleme cu votul din diaspora. La Bruxelles, sute de oameni au stat la rând pentru a vota la secția consulară a României, iar coada s-a întins pe trei străzi.

Mii de oameni au stat la coadă pentru a vota și la Barcelona, românii plângându-se că sunt sabotați, pentru că nu au fost amenajate mai multe secții de votare. O coadă uriașă s-a format la singura secţie

de votare amenajată în Valencia (Spania), românii așteptând, în medie, patru ore. Mai mulţi spanioli s-au oprit din drum și i-au întrebat pe români ce au păţit de s-au adunat în număr atât de mare. La Castellón (Spania), sute de români care stăteau la coadă pentru a vota au început să strige „Hoţii!“și „Rușine să vă fie!“, nemulţumiţ­i de faptul că se înainta foarte greu cu votul.

Sute de oameni au așteptat la coadă la secţia de votare deschisă la Harrow Council din Londra, imaginile fiind postate pe reţelele de socializar­e. Cozi s-au format și în faţa secţiilor de votare din Roma, Verona, Oªenbach, Dublin, Londra sau Antwerp, românii declarându-se nemulţumiţ­i, pe reţelele de socializar­e, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizări­i slabe a autorităţi­lor române.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că depune plângere penală împotriva ministrulu­i de Externe, Teodor Meleșcanu, pentru că se încearcă împiedicar­ea exercitări­i dreptului la vot al românilor din diaspora, nevoiți să stea la cozi imense. El mai spune că ministerul a refuzat să crească numărul secțiilor de votare, deși se știa că există o intenție de vot masiv în străinătat­e.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a susținut că activităţi­le din secţiile de votare se desfășoară în parametri normali, înregistrâ­ndu-se doar „incidente izolate“. MAE afirmă că au fost situaţii punctuale, când au ajuns simultan cinci autocare cu alegători la aceeași secţie de votare, sau momente când urnele de vot au fost umplute și s-a așteptat schimbarea lor. MAE precizează că numărul secţiilor de votare amenajate în străinătat­e este mult mai mare decât la alegerile precedente.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania