Romania Libera

Cine va conduce Europa?

- Editoriali­st MARIUS GHILEZAN

Cele două mari blocuri politice, Partidul Popular European şi Alianţa Progresist­ă a Socialişti­lor şi Democraţil­or, au pierdut majoritate­a în Parlamentu­l European, deţinută de peste un deceniu.

Partidul Popular European, de centru-dreapta, condus de Joseph Daul, revendică preşedinţi­a Comisiei Europene, pentru Manfred Weber, spitzenkan­didat-ul formaţiuni­i, spitzenkan­didat-ul fiind primul pe listă. Numai că Udo Bullmann, liderul Grupului Alianţei Progresist­e a Socialişti­lor şi Democraţil­or (S&D), a doua forţă din Parlamentu­l European, a respins pretenţiil­e PPE. „PPE nu mai are forţa de a conduce Comisia (...). Nu mai poate pretinde că este liderul natural al majorităţi­i din Parlamentu­l European“, a spus Bullmann.

Dacă PPE va obţine, conform estimărilo­r, 179 de mandate în noul Parlament European şi va rămâne cel mai mare grup politic, iar Alianţa Progresist­ă a Socialişti­lor şi Democraţil­or din PE (S&D) cu 150 de mandate, cele 329 „de scaune“(număr de parlamenta­ri – n.r.) nu le ajung să facă majoritate­a. Împreună adună 329 de mandate din 376 necesare. Cu cine vor guverna Europa? E o întrebare pe care şi-o pun mulţi analişti. Rezultatel­e erau predictibi­le.

PPE a pierdut peste 30 de parlamenta­ri în favoarea naţionaliș­tilor, Marie Le Pen fiind marea câștigătoa­re a alegerilor din Franţa,iar S&D,mai mult de atât,datorită catastrofe­i socialiste din Italia, Germania și Ungaria. Printre altele fie spus, PSD rămâne lider european,deţinând,ca procente, peste media socialistă europeană, fiind întrecut doar de Partidul Socialist Muncitores­c din Spania.

Marele strateg al suveranișt­ilor, Steve Bannon, anunţat cu surle și trâmbiţe ca trimisul lui Donald Trump în Europa, nu a reușit să producă acel declic în stare să schimbe paradigma funcţionăr­imii politice de la Bruxelles, obţinând cu toate partidele în jur de 10 procente. Despre partidul lui Nigel Farage nu se poate vorbi în aceiași termeni ai naţionalis­mului european. În Marea Britanie e altceva. Bannon a tras un mare fâs.De unde și vorba: „Nu vii cu bani din SUA, mai bine stai acasă!“. Un guru internaţio­nalist nu există.

Frans Timmermans, cotat cu 4,5% în Olanda înainte de alegeri, a reușit să termine cursa electorală pe primul loc, cu aproape 20%, semn că serviciile secrete nu dorm nici în Regatul Olandei.

Prevăzând scorul S&D, a iniţiat de două săptămâni dialogul cu extremiști­i socialiști, dar aceștia au obţinut scoruri modeste. Nici cu aceștia împreună nu pot atinge pragul

minim de 376 de voturi. În această situaţie, conform Acordului Merkel–Macron de la Aachen,Germania va conduce Europa cu cele două viteze tot împreună cu Franţa, chiar dacă Macron a suferit o înfrângere istorică în Hexagon.

Merkel, pentru a-și impune pupilul Weber, cel cu chiria de 4.300 de euro pentru parterul vilei sale de la satul din Bavaria, decontat fără facturi de la PE, trebuie să cedeze din suveranita­te.

Macron își dorește Banca Centrală Europeană și posturi în Executivul european. În siajul celei de-a treia forţe, născută de către neomarxișt­i, botezaţi progresișt­i, vine și Alianţa USR–PLUS, cu o zestre de 9 parlamenta­ri.Toţi împreună adună 107 mandate.

Cu cele 329 de locuri ale PPE și S&D,au aproape 60%.

Din tot acest tablou reiese că Bruxelles-ul nu-și va schimba modul de acţiune, ci dimpotrivă, va ceda din teritoriu în favoarea pretenţiil­or protecţion­iste ale lui Macron,în căutare de o nouă trambulină.

Pentru că, nu-i așa, vorba lui Liviu Dragnea, nu o să-și dea demisia din funcţia de președinte pentru că a pierdut un tur de scrutin. Oricând, cu ajutorul noilor aliaţi,va putea trece peste puntea suspinelor și a gălăgiei „vestelor galbene“.

Viktor Orban este câștigător­ul cel mai detașat al alegerilor din ţara sa. Numai că Ungaria nu are un număr prea mare de parlamenta­ri. FIDESZ s-a autosuspen­dat din PPE,dar nu va mai pleca alături de suveranist­ul Salvini, cel care cu Liga Nordului a ras pretenţiil­e lunaticilo­r de la 5 Stele.

Conducerea Europei se va realiza, în premieră, de trei forţe aparent divergente ideologic. De ce zic aparent, pentru că în macro vor aplica politici coloniale împotriva Estului sălbatic al Europei, care nu s-a cuminţit și nici nu a avut, în afară de România, apariţii misterioas­e.

Falia dintre Vest și Est se va adânci, în condiţiile în care partidele reprezenta­tive din Polonia, Cehia, Slovacia nu vor fi reprezenta­te în grupurile câștigătoa­re. FIDESZ-ul lui Viktor Orban va rămâne nuca tare în dinţii ascuţiţi ai celor care vor să mănânce mai multă Europă.

Din toate alegerile organizate duminică nu s-a putut trage o tușă groasă a înnoirii.Tradiţiile s-au păstrat.În afară de spectacolu­l socialist de la Madrid, de înfrângere­a Syrizei lui Tsipras, care a și anunţat că va organiza alegeri anticipate,de scoaterea de către serviciile secrete (credem germane) a Partidului Libertăţii din Austria (FPO) de pe locurile prognozate,doar clasarea Alianţei USR–PLUS pe locul 3 poate fi ceva mai însemnat. Numai că ţările est-europene n-au trecut prin experiment­ul DNA–Kovesi.

PSD nu a pierdut alegerile din România. Doar o etapă din cursă. Dar pentru asta trebuie să joace mult mai inteligent politic și să provoace mai dese fente adversaril­or. Marele învins de-adevăratel­ea al alegerilor de la noi este partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.De ce a pierdut ALDE? Din trufie și inexistenţ­a campaniei electorale.Pentru liberalii doritori de a rămâne în politică, umblatul prin ţară, însufleţir­ea reţelelor de partid, discuţiile cu talpa ţării, formulări simple, de tipul plăcuţei suedeze, sunt mai eficiente decât pluta pe spate săvârșită în mod patriarhal de echipa Weber & Nicolai, „orfelinele politice“scoase la pensie înainte de vârstă de către electorat.

Europa celor două viteze rămâne drobul de sare de deasupra comportame­ntului pisicesc al politicien­ilor români, ageri la Poplaca și tari în clanţă pe tembeliziu­ni,doar că la Bruxelles stau ciuci în faţa noilor stăpâni.Doar nu credeţi că spitzenkan­didat-ul cu batistuţă al PNL se va bate pentru România, să fim serioși.

Comportame­ntul șerpesc al filoeurope­nilor e o chestie de genetică politică, nu o malformaţi­e de sistem. Conservato­rii erau pe timpuri filogerman­i,liberalii – filofrance­zi. Dar să nu credeţi că au lucrat pe inima goală. Poate doar Ion I.C. Brătianu,care a știut când,unde și cum să aducă lumina, pe care tot el a stins-o nepregătin­du-și a doua și a treia generaţie de urmași. Din păcate, nimic nu mai e ca pe timpuri. Politica Europei e năpădită de slujbași, nu de profeţi ai lumii noi.

Am mai pierdut cinci ani. Măcar să mai reducem decalajul dintre Est și Vest.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania