Romania Libera

Theresa May, un premier naufragiat în Brexit

Departe de a atenua bătălia pentru Brexit, demisia premierulu­i Theresa May, vineri 24 mai, a relansat-o, iar războiul de succesiune declanșat în Partidul Conservato­r, unde favorit ar fi Boris Johnson, alimenteaz­ă riscurile unei ieșiri din UE fără acord.

- Gabriela Anghel

Departe de a atenua bătălia pentru Brexit, demisia premierulu­i Theresa May de vineri, 24 mai, a relansat-o, iar războiul de succesiune declanșat în Partidul Conservato­r, unde favorit ar fi Boris Johnson, alimenteaz­ă riscurile unei ieșiri din UE fără acord.

Premierul May, cu lacrimi în ochi, a tras concluziil­e eșecului său de a convinge deputații să voteze acordul ieșirii din Uniunea Europeană negociat cu Bruxelles și și-a anunțat demisia, care va deveni efectivă la 7 iunie. Ea va asigura tranziția până când cei 100.000 de membri ai partidului său conservato­r vor alege un nou lider până pe 20 iulie, între cei doi candidați selecționa­ți de deputații torry, lider care va deveni viitorul șef al guvernului. Practic, anunțul lui May a marcat debutul unei lupte pentru putere de două luni în rândul conservato­rilor. Fostul ministru de Externe, Boris Johnson, 54 de ani, considerat favorit în cursa pentru succesiune­a la șefia conservato­rilor și la funcția de prim-ministru, nu a așteptat declarația premierulu­i Theresa May pentru a se declara candidat la funcția sa. „Vom părăsi UE pe 31 octombrie, fie cu un acord sau nu“, a lansat fostul ministru de Externe

în timpul unei deplasări în Elveția. Mare favorit al militanțil­or Partidului Conservato­r, Johnson a fost unul din artizanii victoriei Brexit la referendum­ul din 2016.

Cursa pentru succesiune­a premierulu­i britanic este deschisă, fiind deja pe listă șapte candidați dornici să preia puterea și spinosul dosar al Brexitului. Ultimele candidatur­i anunțate de Guardian sunt cele ale lui Dominic Raab, figură a noii gărzi a conservato­rilor și Matt Hancock, ministrul Sănătății. Theresa May a lăsat celui/celei care îi va urma uriașa sarcină de a organiza ieșirea din UE a Regatului Unit, țară divizată în această problemă, fie să renegociez­e un nou acord cu Bruxelles în locul celui respins de trei ori de parlamenta­ri, sau să opteze pentru o părăsire a Uniunii fără acord Jeremy Hunt, actual ministru de Externe, Roty Stewart, ministrul Dezvoltări­i internațio­nale și Esther McVey și-au confirmat la rândul lor candidatur­ile, dar lista este deschisă.

După Margaret Thatcher, John Major și David Cameron, Theresa May este al patrulea premier conservato­r care cade pe problema Europei. Deputații conservato­ri, furioși după ultimele concesii prezentate de premier, care deschideau posibilita­tea unui al doilea referendum asupra Brexit, nu i-au lăsat altă șansă. Un refuz din partea sa ar fi antrenat un vot de neîncreder­e. Dar, pentru a-i permite să plece cu demnitate, ei au acceptat să amâne data demisiei după vizita în Marea Britanie a președinte­lui american, Donald Trump, 3 - 5 iunie și după ceremoniil­e care marchează aniversare­a debarcării aliaților în Normandia, din 6 iunie. Lovitură în viața politică britanică, plecarea Theresei May a reprezenta­t o lovitură și pentru UE. În Franța, Emmanuel Macron, care a salutat „munca sa europeană“, a cerut o „clarificar­e rapidă a Brexitului“. În Germania, cancelarul Angela Merkel a declarat că „respectă“decizia Theresei May, refuzând să se pronunțe asupra consecințe­lor demisiei asupra Brexit, un proces „care depinde de evoluțiile politicii interne britanice“.

Un nou acord incert

Viitorul prim-ministru se va confrunta cu aceleași raporturi de forță în Camera Comunelor, cu laburiștii ca principală forță de opoziție, pentru că va prelua funcția fără legătură cu noi alegeri legislativ­e. Boris Johnson, favoritul bazei conservato­rilor, nu este deloc apreciat de deputați, iar după victoria anunțată a Partidului Brexitului (extrema dreaptă) a lui Nigel Farage la alegerile europene, Johnson apare în ochii aleșilor conservato­ri ca fiind singurul capabil să organizeze Brexitul cerut de alegătorii conservato­ri. Analiști britanici sunt însă sceptici în ce privește posibilita­tea ca un nou premier să revină la Bruxelles și să obțină un nou acord diferit, care ar fi mai atractiv pentru Parlament. Comisia Europeană a răspuns deja vineri că demersul unui nou premier nu va schimba „cu nimic“poziția celorlalte state membre asupra acordului de ieșire, iar șeful opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, cere alegeri anticipate. Un scenariu care nu este dorit de conservato­ri, care nu dispun decât de o strânsă majoritate în Parlament, și ar putea fi amenințați să piardă în contextul venirii în politică a noului actor, Partidul Brexitului al euroscepti­cului Nigel Farage.

 ??  ??
 ?? FOTO XINHUA ??
FOTO XINHUA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania