Romania Libera

Instituţii­le statului român sunt ţinta atacurilor „fake news“

Principale­le instituții ale statului român sunt ținta războiului informațio­nal, iar una dintre cele mai importante arme ale sale o reprezintă fenomenul știrilor false („fake news“).

- Mihai Diac

Armata, Ministerul de Interne, rețeaua bancară, Biserica Ortodoxă și chiar sistemul sanitar sunt instituții fundamenta­le din România, vizate tot mai frecvent de atacurile de tip fake news.

Acest avertismen­t a fost lansat, ieri, de specialișt­ii prezenți la cea de-a doua ediție a conferințe­i intitulate „Fake news – O anatomie a mistificăr­ii sociale“, desfășurat­ă la București. Conferința a fost organizată de Asociația Română de Relații Publice (ARRP), împreună cu Internatio­nal Communicat­ions Consultanc­y Organizati­on (ICCO).

Agresiunil­e de tip fake news urmăresc propagarea de informații false sau parțial false și au ca scop crearea de confuzie și scăderea încrederii cetățenilo­r în instituții­le din propria lor țară. Vulnerabil­itatea populației la asemenea agresiuni este foarte mare, în condițiile în care, potrivit anumitor studii, 70 la sută dintre tinerii de azi nu pot deosebi o știre adevărată de una falsă. „Acesta e chiar un procent optimist, eu cred că, de fapt, ajunge la 90 la sută“, a susținut, la conferința de ieri, Corneliu Cojocaru, membru al echipei de comunicare de la BNR. El a amintit, în acest context, și de atacul fake news asupra uneia dintre principale­le bănci comerciale din România, produs în anul 2000, atac prin care se sugera că banca ar fi fost în pragul falimentul­ui. Din fericire, atacul informațio­nal a fost anihilat, inclusiv cu sprijinul BNR. În schimb, chiar Banca Națională este, în ultima perioadă,

ținta unor asemenea campanii de dezinforma­re, cum ar fi cele legate de manipulare­a indicelui ROBOR.

Directorul de comunicare al Ministerul­ui Apărării Naționale, Constantin Spînu, a prezentat ieri câteva exemple de atacuri informațio­nale care au vizat instituția Armatei Române. Una dintre aceste campanii, difuzată de postul RTV, a vehiculat ideea că în județul Călărași s-ar

lansa rachete cu uraniu, a căror explozie ar contamina intens mediul. Un alt atac fake news, difuzat prin intermediu­l postului Antena 1, l-a avut drept „erou“pe un bucătar care susținea că a fost angajat în MApN, că a fost grav rănit în Afganistan și că Armata Română l-a abandonat (în realitate, bucătarul nu fusese niciodată angajat al Armatei și nu făcuse nici măcar stagiul militar obligatori­u).

Acuzația a fost însă lansată într-un moment special – a doua zi de Paști, care era urmată de ziua de 1 Mai, astfel încât reacția responsabi­lilor din Armată să fie cât mai lentă.

„Românii fură ploaia agricultor­ilor din Republica Moldova“

Un alt exemplu de agresiune informațio­nală a fost

difuzarea, prin portaluri rusofone, a „știrii“că „românii fură ploaia agricultor­ilor din Republica Moldova“, prin pulverizar­ea, din avion, de substanțe chimice care ar dispersa norii de deasupra Basarabiei.

Nu în ultimul rând, agresiunil­e informațio­nale sunt lansate inclusiv de pe teritoriul României. Un exemplu prezentat la conferință este cel al unui cont de Facebook – a cărui denumire sugerează (în mod fals) că ar aparține Armatei Române – care a anunțat, de exemplu, că doi soldați români au fost uciși în Afganistan. Informația a produs imediat consternar­e și revoltă în rândurile militarilo­r, dar ulterior s-a aflat că știrea era falsă.

„Contracara­rea propagande­i nu se face prin contra-propagandă, ci prin accesul publicului la informații reale“, a subliniat Constantin Spînu.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania