Romania Libera

Viitorul Parlament European, puternic divizat

Marile partide tradiționa­le în recul, ascensiune­a Verzilor, extremele divizate

- Gabriela Anghel

Potrivit rezultatel­or alegerilor europene la scara continentu­lui, noul Parlament European nu va permite grupurilor euroscepti­ce să dicteze legea, în timp ce, pentru prima oară, dreapta și stânga nu mai sunt majoritare.

Potrivit rezultatel­or alegerilor europene la scara continentu­lui, noul Parlament European nu va permite grupurilor euroscepti­ce să dicteze legea, în timp ce pentru prima oară, dreapta și stânga nu mai sunt majoritare.

Noua majoritate va cuprinde democrați-creștini, social-democrați și liberali, iar cele trei grupuri de euroscepti­ci, chiar reunite, sunt marginaliz­ate. În concluzie, forțele pro-europene au rezistat mai bine decât era așteptat și valul populist nu a avut loc. Dreapta conservato­are și social-democrații au înregistra­t pierderi grele și nu vor avea decât 44% din locuri, un declin în favoarea

extremei drepte, a liberalilo­r și ecologiști­lor, aceștia din urmă câștigând teren.

Această recompoziț­ie va face mai dificile relațiile noii Adunări cu Comisia și cu Consiliul. Niciodată Parlamentu­l European nu a fost atât de fărâmițat ca după aceste alegeri din mai 2019. Pentru prima oară după primul scrutin europarlam­entar din 1979, cele două mari partide de dreapta și de stânga nu mai dețin o majoritate absolută în adunarea de la Strasburg. Ultimele estimări plasează dreapta conservato­are (PPE) în fața social-democrațil­or, cu 177 și respectiv 150 de locuri din totalul de 751. Liberalii și ecologiști­i vor juca un rol pivot în viitorul Parlament European, dar și în alegerea viitorului președinte al Comisiei Europene. În schimb, stânga radicală a ieșit slăbită din acest scrutin. Cu 40 de aleși va putea totuși să păstreze grupul său parlamenta­r și se va afla probabil în opoziție față de viitoarea majoritate. Verzii au realizat un progres însemnat (69 de locuri, față de 52 în legislația precedentă) dar insuficien­t pentru a deveni „indispensa­bili“majorități­i tripartite care s-a desenat déjà. Ceea ce nu a împiedicat reprezenta­nții ecologiști să se bucure de „un rezultat fantastic“și să estimeze că Parlamentu­l a primit „un mandat pentru schimbare, o reală protecție a climatului, o Europă mai socială, o Europă a democrație­i și a statului de drept“.

Cu peste 110 locuri, extrema dreaptă realizează un avans istoric și devine a treia forță politică în Parlament, în timp ce dreapta naționalis­tă și suveranist­ă a înregistra­t un recul. Analiștii subliniază că rămâne de văzut cum aceste forțe euroscepti­ce se vor putea înțelege în viitorul climat parlamenta­r, ele fiind déjà divizate în trei grupuri distincte în legislatur­a precedentă. Succesul lui Matteo Salvini în Italia și al lui Nigel Farage în Marea Britanie maschează o relativă stagnare a naționaliș­tilor. „O nouă Europă s-a născut“– proclama Salvini în fața partizanil­or săi reuniți la Milano subliniind că „sunt mândru că Liga (extrema dreaptă) participă la renașterea unei Europe în derută“. Dacă scorurile Ligii par la înălțimea acestor speranțe, cu aproape 35% din voturi, restul peisajului politic european este în realitate mai puțin favorabil la ceea ce anunță declarații­le pompoase ale ministrulu­i italian de Interne. Salvini a recunoscut mai târziu la televiziun­ea publică faptul că procentul dreptei radicale nu este în măsură să basculeze noua majoritate din Parlamentu­l de la Strasburg.

Bătălia pentru posturi

Nu s-a detașat un lider indiscutab­il pentru a prelua președinți­a Comisiei Europene și recompuner­ea Parlamentu­lui va determina discuții de fond. Udo Bullmann, președinte­le din fosta legislatur­ă al grupului social-democrațil­or, a cerut președinți­a Comisiei pentru spietzenka­ndidatul său, olandezul Frans Timmermans (care a câștigat alegerile în Olanda). Lupta pentru posturi se anunță dură, pentru că PPE, cu spitzenkan­didatul său german, Manfred Weber (câștigător în Germania) revendică același post. Șefii diferitelo­r grupuri politice s-au reunit luni seara, la cererea spitzenkan­didat al PPE, Manfred Weber, pentru găsirea unui acord pentru un mandat comun care ar defini priorități­le Comisiei pentru următorii cinci ani. Având în vedere slabele rezultate ale coaliției CDU-CSU în Germania și a reculului PPE, Manfred Weber și-a văzut diminuate speranțele de a deveni președinte al Comisiei. Dar, șefa CDU, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, a prevenit: „Dacă alegerile confirmă că PPE este cel mai puternic partid din Europa, atunci este clar că Manfred Weber trebuie să preia Comisia“. Marți, în timpul unui dineu la care vor participa la Bruxelles, șefii de stat și de guvern vor fi constrânși să țină cont de noile echilibre politice și să tragă concluziil­e.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania