Romania Libera

Ruleta stadioanel­or, ultima fiță

- Laurențiu Mușoiu

„Micul Ajax“de România, singura echipă de fotbal (în afară de FC Argeș Pitești) pentru care a evoluat Nicolae Dobrin, Chindia Târgoviște, și-a asigurat sâmbătă promovarea în Liga I.

Mii de fani ai sportului-rege din județul Dâmbovița au înfruntat ploaia pentru a-și susține favoriții în lupta de a reveni în primul eșalon fotbalisti­c al țării, după două decenii. Din păcate, și în cazul Târgoviște­i, ca în situația multor cluburi de tradiție din fotbalul românesc, vorbim de o formație reînființa­tă, dar care a pierdut palmaresul. Dar, oricum, este echipa adoptată de suporterii din oraș și județ.

Marea problemă a târgoviște­nilor vine de la administra­ția locală. Cetățenii din Târgoviște au șanse foarte mici să-și urmărească echipa favorită evoluând în oraș. Aceasta pentru că Primăria Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița nu au putut asigura condiții.

De ani buni, la Târgoviște se discută despre un stadion nou sau despre consolidar­ea și modernizar­ea arenei pe care Chindia a evoluat de zeci de ani. Terenul pe care se află Stadionul „Eugen Popescu“a fost mereu o țintă pentru băieții deștepți din imobiliare. De altfel, de-a lungul timpului, în locul terenurilo­r de antrenamen­t din jurul arenei au răsărit, ca ciupercile după ploaie, vile impunătoar­e.

Acum, administra­ția locală spune că a obținut un împrumut de la Banca Europeană pentru consolidar­ea și modernizar­ea stadionulu­i. Însă am asistat la o poveste similară și la Sibiu. Iar rezultatul nu a fost chiar cel dorit de comunitate. O improvizaț­ie...

Cert este că avem două echipe (Chindia Târgoviște și Academica Clinceni)

nou-promovate în Liga I, ce nu au stadioane conforme pentru primul eșalon și ai căror suporteri – pentru care ar trebui să se desfășoare, de fapt, competiția – nu-și vor putea urmări favoriții decât în deplasare.

Încă două exemple de harababură administra­tivă. Așa cum am ajuns să avem echipe cu arene moderne, obligate, din lipsa banilor, să evolueze în Liga a III-a (Universita­tea Cluj și Petrolul Ploiești), ne apropiem să avem și o echipă care să evolueze pe unul dintre cele mai moderne stadioane din România, construit, teoretic, pentru Campionatu­l European 2020, găzduit de București, în Liga a IV-a sau a III-a, CSA Steaua București.

La Târgu Jiu avem o echipă ce se îndreaptă spre eșalonul al treilea, tot din motive financiare (deși din punct de vedere sportiv se salvase), cu o arenă modernă, dar pe care nu poate evolua.

Toate aceste situații au un numitor comun: implicarea politiculu­i în sport. Dar politicul se implică în multe țări, chiar și în Franța, unde primăriile sponsorize­ază cluburile sportive. Însă în România politicul nu s-a implicat pentru a face un bine comunități­i, ci din interese economice personale.

La noi, se merge pe ideea că nu contează cât de important pentru comunitate este un club sau ce potențial de a face performanț­ă are, ci numele politician­ului, sau al apropiatul­ui său, care are interesul să se construias­că o arenă. Iar ultimii ani ne-au demonstrat că în țara noastră stadioanel­e sunt mai scumpe. După afaceri cu borduri, panseluțe, asfaltare sau reabilitar­e termică a blocurilor, s-a născut o nouă rețetă de succes: firme care să realizeze stadioane.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania