Romania Libera

Social-democrații renunță la tema Justiției

Social-democrații renunță la tema Justiției

- Romulus Georgescu

Premierul Viorica Dăncilă vrea să pună în aplicare rezultatul referendum­ului pe teme de Justiție, a anunțat vicepreșed­intele PSD, Gabriel Zetea. Concret, asta ar însemna ca Guvernul condus de Viorica Dăncilă să nu mai emită ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, iar Parlamentu­l să nu voteze vreo lege care să privească amnistia sau grațierea.

Premierul Viorica Dăncilă promite să nu mai emită ordonanțe de urgență în domeniul justiției, respectând dorința exprimată de alegători la referendum.

Viorica Dăncilă vrea să pună în aplicare rezultatul referendum­ului pe teme de justiție, a anunțat vicepreșed­intele PSD, Gabriel Zetea. Concret, asta ar însemna ca Guvernul să nu mai emită ordonanțe de urgență în domeniul justiției, iar Parlamentu­l să nu voteze vreo lege care să privească amnistia sau grațierea.

Conducerea PSD s-a întrunit ieri, la două zile după pierderea alegerilor europarlam­entare și la o zi după condamnare­a și arestarea fostului lider, Liviu Dragnea. Decizia a fost luată după ce mai mulți lideri ai PSD au recunoscut că asaltul asupra Justiției a afectat scorul partidului la euroaleger­i. Liderul PSD Vrancea, Marian Oprișan, a declarat, după ședinţa conducerii PSD, că alegerile le-a pierdut „PSDragnea“și că acum e „un alt PSD“. El a promis că discuţia despre Justiţie în PSD a încetat.

Distanțare­a de „epoca Dragnea“, înfierată acum de liderii PSD care l-au susținut pe fostul lider, nu se oprește aici.

Lia Olguța Vasilescu, o apropiată a lui Liviu Dragnea, și-a anunțat retragerea din funcția de purtător de cuvânt al PSD.

O altă preocupare a PSD este păstrarea majorități­i parlamenta­re. În ședința de partid, Viorica Dăncilă a dat asigurări că ALDE va rămâne în coaliție alături de PSD. Pe de altă parte, UDMR a anunțat, chiar înainte de euroaleger­i, ruperea protocolul­ui cu PSD.

Planuri pentru majoritate

În încercarea de a-și păstra majoritate­a parlamenta­ră, social-democrații îi invită înapoi în partid pe liderii care au fost excluși sau au demisionat în urma unor conflicte cu Liviu Dragnea. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat ieri o invitație către foștii pesediști care au trecut la Pro România de a reveni în PSD. Printre social-democrații trecuți la partidul lui Ponta se numără Adrian Țuțuianu, Marian Neacșu, Mihai Tudose, Ioan Mocioalcă și Nicolae Bănicioiu. Ei au fost excluși din PSD după ce în septembrie 2018 au semnat o scrisoare prin care cereau demisia lui Liviu Dragnea de la șefia partidului, după care au trecut la Pro România. Firea a precizat că este o „invitație personală“pe care o lansează foștilor colegi de partid să se întoarcă în PSD. „Domnul Neacșu este un om competent. Pe vremea lui, partidul a fost extrem de bine condus și echilibrat; la fel și domnul Mocioalcă și domnul Țuțuianu“, a declarat Firea.

Gabriela Firea, care a participat ieri la ședința Biroului Politic al PSD, apoi a avut o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă, a spus că dacă cei care au trecut la Pro România nu se întorc în partid, atunci ar fi firească stabilirea unei alianțe cu partidul lui Ponta. „Să se stabileasc­ă o alianță între Pro România și PSD, dacă acei colegi nu se întorc în partid. Este normal să existe întâlniri și să existe o strategie cu Pro România“, a adăugat primarul Capitalei.

Pe lângă guvernare, una dintre mizele conservări­i majorități­i este păstrarea șefiei Camerei Deputațilo­r, deținută până acum de Liviu Dragnea. Carmen Mihălcescu a fost desemnată președinte interimar al Camerei Deputaţilo­r, până la alegerea unui președinte – a declarat Lia Olguţa Vasilescu. Ea a spus că s-a decis trimiterea la Comisia juridică a solicitări­lor PNL și USR pentru constatare­a încetării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea și a celui de președinte al Camerei Deputaţilo­r.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania