Romania Libera

Cum s-a schimbat harta politică a României

Euroaleger­ile din 26 mai au produs revoluții la nivel regional

- Romulus Georgescu

PNL a obţinut 26,71% din voturi la alegerile europ arlament are, fiind urmat de PSD – cu 22,85% și Alianța USR-PLUS – cu 21,49%, potrivit rezultatel­or parţiale oficiale prezentate, ieri, de BEC, după numărarea a 85% din voturi. Pe locurile următoare s-au situat Pro România – 6,74%, UDMR – 5,77%, PMP – 5,74%, în timp ce restul partidelor au obţinut sub 5%. PNL a câștigat alegerile

europ arlament are, obținând primul loc în majoritate­a județelor din Transilvan­ia, dar câștigând și fiefuri PSD, precum Vrancea. PSD a pierdut teren chiar și în Muntenia sau Moldova. Alianța USR-PLUS domină zonele urbane. PSD a câștigat 19 judeţe, PNL 14, USR-PLUS cinci, iar UDMR și-a adjudecat patru judeţe.

PNL a câștigat alegerile europa rlament are, obținând primul loc în majoritate­a județelor din Transilvan­ia, dar câștigând și fiefuri PSD, precum Vrancea. PSD a pierdut teren chiar și în Muntenia sau Moldova. Alianța USR-PLUS domină zonele urbane.

PNL a obţinut 26,71% din voturi la alegerile europarlam­entare, fiind urmat de PSD cu 22,85% și Alianța USR-PLUS cu 21,49%, potrivit rezultatel­or parţiale oficiale prezentate, ieri, de Biroul Electoral Central( BEC ), după numărarea a 85% din voturi. Pe locurile următoare s-au situat Pro România – 6,74%, UDMR – 5,77%, PMP – 5,74%, în timp ce restul partidelor au obţinut sub 5%.

Rezultatel­e parţiale la alegerile europarlam­entare arată că PSD a câștigat 19 judeţe, PNL 14, USR PLUS cinci, iar UDMR și-a adjudecat patru judeţe.

PNL domină Transilvan­ia

PNL a câștigat în 14 judeţe, în unele dintre ele în detrimentu­l PSD, dar a și pierdut în unele judeţe, care în ultimii ani au votat constant cu liberalii. Este vorba de Cluj sau Timiș, unde Alianța USRPLUS a reușit să îi devanseze pe liberali.

Rezultatul votului pe județe relevă că PNL și-a consolidat forța în Transilvan­ia, dar a reușit să pătrundă și în fiefuri pesediste din Moldova sau Muntenia.Astfel,liberalii au ocupat primul loc în județe precum Sibiu sau Alba, pe care le-au dominat și la alegerile parlamenta­re din 2016. PNL a ocupat primul loc și în Bistrița-Năsăud, Baia Mare, Oradea, Arad sau Caraș-Severin. La ultimele alegeri din 2016, PNL câștigase în zona urbană a acestor județe, dar pierduse la totalul voturilor. De menționat că doi dintre candidații PNL pentru euroaleger­i sunt primari în reședințel­e de județ câștigate – Mircea Hava în Alba Iulia, Gheorghe Falcă (Arad).

În Muntenia, PNL a obținut o victorie care putea fi anticipată în Ilfov,județ în care numărul de primari liberali este consistent.În plus,PNL a câștigat și în fiefuri PSD precum Prahova,Vâlcea și Călărași.În Dobrogea,liberalii au câștigat în Tulcea. În Moldova, PNL a obținut primul loc în Suceava și Vrancea.

PSD, în picaj

Potrivit rezultatel­or parţiale la europarlam­entare, PSD a câștigat în cele mai multe judeţe, 19, dar a pierdut în altele care erau considerat­e fiefuri ale partidului. Printre acestea, se numără Vrancea, unde social-democraţii au fost învinși de liberali.

Astfel, în Transilvan­ia, PSD a obținut cel mai mare număr de voturi doar în Hunedoara.Față de 2016,social-democrații au pierdut primul loc în Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Maramureș, Sălaj. PSD rămâne puternic în Muntenia și Oltenia, câștigând în județe precum Argeș, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj și Ialomița, Olt, Mehedinți sau Telorman. În schimb, PSD a pierdut, față de 2016, în județe precum Călărași (fief tradiționa­l PSD), Ilfov, Prahova sau Vâlcea. PSD a pierdut pe linie în Dobrogea – supremația în Constanța este disputată de USR-PLUS și PNL, iar la Tulcea au câștigat liberalii. În Moldova, PSD a rămas pe primul loc în Botoșani, Galați, Neamț, Bacău și Vaslui. În schimb, PSD a pierdut supremația în Iași, Suceava și Vrancea. A surprins, în special, înfrângere­a clară suferită de PSD în Vrancea, județ dominat de ani de zile de Marian Oprișan (PSD), care este președinte al CJ Vrancea, neîntrerup­t, din anul 2000. În acest județ, PNL a obținut 37% din voturi, iar PSD 30%.

USR, câștigător în marile orașe

Alianța USR-PLUS a câștigat alegerile în toate zonele în care se află marii poli urbani ai României. În București, Alianța USR-PLUS a obținut o victorie care a suprins prin proporțiil­e scorului – 40,59% din voturi,față de PSD – 16,68% și PNL – 15, 78%. USR-PLUS a câștigat în Cluj, județ dominat în mod tradiționa­l de PNL.Formațiune­a a obținut primul loc și în Iași sau Timiș. Așa cum menționam, în Constanța bătălia pentru primul loc se dă între USR-PLUS (39,6%) și PNL - 39,59%.Alianța a obținut primul loc și în Sălaj, județul de unde provine fostul premier Dacian Cioloș, candidat la euroaleger­i. Alianța USRPLUS s-a clasat pe primul loc și în diaspora, cu 36% din voturile românilor plecați în străinătat­e.

UDMR și-a adjudecat voturile din patru judeţe: Satu Mare, Mureș, Covasna și Harghita.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania