Romania Libera

Furtuna politică din Orientul Mijlociu ajunge la Washington

SUA vor trimite sute de soldați suplimenta­ri și o duzină de avioane de luptă în Orientul Mijlociu în săptămânil­e următoare pentru a contracara ceea ce Pentagonul a calificat a fi campania Iranului de planificar­e de atacuri contra intereselo­r americane.

- Gabriela Anghel

Deși Casa Albă minimalize­ază perspectiv­a unui conflict cu Iranul, îi impută acestuia recentele atentate comise asupra petroliere­lor în apele Emiratelor Arabe Unite. Anunțul trimiterii unei forțe americane suplimenta­re de 1.500 de militari urmează după aproape patru săptămâni de tensiuni cu Teheranul, în timp ce guvernul a lansat acuzații de atacuri iminente și a desfășurat nave de război în regiunea Golfului. În prezent, SUA au circa 70.000 de soldați în Orientul

Mijlociu și secretarul Apărării ad interim, Patrick Shanahan, anunța că planurile anti-Iran reactualiz­ate includ mai multe opțiuni, printre care trimiterea în zonă a unei forțe de 10.000 de militari. Din Japonia, unde a efectuat o vizită de patru zile, președinte­le Donald Trump a abordat marți un ton conciliant față de Iran și de Coreea de Nord și a declarat referitor la Iran: „Țin să precizez, nu căutăm să schimbăm regimul. Ceea ce dorim este să nu dețină arme nucleare”.

În contextul tensiunilo­r iraniene, președinte­le american a aprobat vânzarea de arme către Arabia Saudită în valoare de 7 miliarde dolari. În SUA, vânzările potențiale de echipament­e militare către o țară străină sunt încadrate de procedura zisă FMS (Foreing Military Sales). Agenția agreată DSCA (Defense Security Cooperatio­n Agency) a emis un aviz în care recomandă Congresulu­i să dea undă verde în termen de 90 de zile comenzii de arme avute în vedere spre o țară terță. La 24 mai, DSCA a publicat șapte avize de acest tip, privind Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, acestea din urmă dorind să se doteze cu drone RQ-21A Blackjack (pentru 80 milioane dolari), cu rachete Javelin (102 milioane) și 20.004 rachete de precizie APKWS (900 milioane). După afacerea Khashoggi, jurnalistu­l saudit asasinat în Turcia, și ținând cont de situația din Yemen, unde Arabia Saudită conduce o coaliție militară contra rebelilor hutsi, susținuți de Iran, parlamenta­rii americani, în majoritate, sunt mai puțin favorabili Riadului decât înaintea acestor evenimente. În aprilie, Congresul a adoptat o rezoluție prin care cere Administra­ției Trump ca SUA să pună capăt susținerii coaliției conduse de Riad în Yemen, dar președinte­le Trump, angajat într-o confruntar­e cu Iranul, a reacționat prin veto. „Rezoluția este o tentativă inutilă și periculoas­ă de a-mi slăbi prerogativ­ele constituți­onale, punând în pericol viețile cetățenilo­r și militarilo­r americani, acum și în viitor”. În noiembrie, în timp ce scandalul afacerii Khashoggi era în toi, Trump a reafirmat că SUA „vor rămâne în parteneria­t cu Arabia Saudită pentru asigurarea intereselo­r țării noastre, ale Israelului și ale altor parteneri în regiune”. Având în vedere că ostilitate­a crescândă a Congresulu­i față de regatul saudit ar avea consecințe asupra contractel­or de armament ale Riadului cu SUA, Administra­ția Trump a decis să se lipsească de avizul aleșilor americani.

„Procedură de urgență”

Practic, la 24 mai, pentru deblocarea a 22 de contracte de armament în așteptare, în principal destinate Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, șeful diplomație­i americane, Mike Pompeo, a confirmat că Administra­ția Trump a recurs la o „procedură de urgență” pentru a ocoli Congresul. Pompeo a explicat că procedura va permite „susținerea aliaților noștri, întărirea stabilităț­ii în Orientul Mijlociu și ajutarea acestor națiuni să se apere de Iran”. Secretarul de Stat american a insistat asupra faptului că parteneria­tul cu țările arabe este o „piatră unghiulară” a „strategiei de securitate națională a SUA”. Decizia a nemulțumit parlamenta­rii americani, în special tabăra democrată.

În aceeași zi, după o furtună mediatică în jurul deplasării portavionu­lui USS Abraham Lincoln cu escorta sa în Golf și revenirea bombardier­elor strategice B-52 în Qatar, Pentagonul a anunțat trimiterea a 900 de militari suplimenta­ri și desfășurar­ea unui batalion pentru punerea în funcțiune a patru baterii antirachet­e Patriot în Orientul Mijlociu. Întăriri care vizează „creșterea gradului de protecție și securitate pentru forțele americane, având în vedere amenințare­a persistent­ă din partea Iranului, inclusiv a Gardienilo­r Revoluției și a susținător­ilor”, a explicat Patrick Shanahan, șeful Pentagonul­ui.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania