Romania Libera

Care sunt cele mai dorite destinații de concediu din România

- Mihai Diac

Voucherele de vacanţă se oferă cu taxe 0 pentru angajator, iar angajatul plătește pentru ele doar 10 la sută impozit pe venit.

Angajatori­i din România sunt tot mai dispuși să ofere vouchere de vacanță, iar angajații sunt încântați să le folosească, în condițiile în care sistemul de vouchere de vacanță are aceleași facilități fiscale ca și tichetele de masă.

Voucherele de vacanță se oferă cu taxe 0 pentru angajator, iar angajatul plătește pentru ele doar 10 la sută impozit pe venit. În aceste condiții, pe ansamblul anului 2018, doar pe un singur site specializa­t, benefitonl­ine. ro, s-au făcut peste 21.000 de tranzacții cu vouchere de turism în România, în valoare de patru milioane de lei.

Utilizarea de tichete de vacanță înregistre­ază o creștere explozivă. Astfel, în primele cinci luni din anul 2019, angajații au realizat circa 9.000 de asemenea tranzacții, cumpărând vacanțe în valoare de peste șapte milioane de lei, ceea ce reprezintă cu peste 75 la sută mai mult decât în întregul an 2018.Se estimează că până la sfârșitul anului 2019 angajații români vor cumpăra vacanțe interne de peste 15 milioane de lei.

Dacă în anul 2018 tranzacții­le cu vouchere de vacanță erau pe locul cinci în topul preferințe­lor clienților,ele sunt,în anul 2019,pe locul al treilea în funcție de valoarea cheltuită, după tichetele de masă și cadouri, a explicat Stelian Bogza, cofondator al platformei benefitonl­ine.ro.

Creșterea ponderii tranzacții­lor cu tichete de turism se datorează, în primul rând, creșterii bugetelor de beneficii extrasalar­iale alocate de angajatori. Angajații au folosit deja în anul 2019 vouchere de vacanță – la începutul anului pentru a merge în stațiuni de schi, iar apoi pentru minivacanț­a de Paști și 1 Mai. Până în anul 2019,angajații își foloseau tichetele de vacanță mai ales pentru perioada verii și a începutulu­i de toamnă.

Pentru persoanele care dețin vouchere de vacanță, principale­le destinații alese sunt Valea Prahovei, litoralul românesc, Delta Dunării, precum și orașele Cluj-Napoca și Sighișoara.

„Mulți dintre angajați și-au planificat vacanțele și în funcție de festivalur­ile de muzică. De aceea, județul Cluj, unde au loc două evenimente muzicale importante pe plan internațio­nal, precum Untold și Electric Castle, se află în topul alegerilor pentru city-break.Din același motiv, și litoralul, unde se desfășoară festivalur­i precum Neversea sau cele din Vama Veche, este ales și ca destinație de city-break în preajma evenimente­lor muzicale”, spune Stelian Bogza.

În prezent, media de preț a unei vacanțe achitate prin intermediu­l voucherelo­r de vacanță este de 324 de lei. În schimb, atunci când angajații își permit să-și plătească vacanțele cu bani cash, valoarea medie plătită pentru a merge în concediu se dublează.

Cine face aranjament­ele pentru vacanță

Ca și anul trecut, portretul-robot al clientului care cumpără o vacanță în România este următorul: bărbat, vârsta media 37 de ani, locuiește în mediul urban și lucrează în companii de producție sau servicii.

Cu toate acestea, cea mai scumpă vacanță din anul 2018 a fost cumpărată de o doamnă din categoria de vârstă 24-37 de ani. Pachetul ales a fost o vacanță de șapte zile, pentru patru persoane, în Delta Dunării, pentru care s-a plătit suma totală de 5.600 lei.

 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania