Romania Libera

Dăncilă scapă de oamenii lui Dragnea

Președinte­le interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a început înlăturare­a oamenilor lui Liviu Dragnea de la vârful partidului și readucerea adversaril­or fostului președinte în prim-plan.

- Romulus Georgescu

Președinte­le interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a început înlăturare­a oamenilor lui Liviu Dragnea de la vârful partidului și readucerea adversaril­or fostului președinte în primplan. Codrin Ștefănescu nu mai este secretar general al PSD, iar Lia Olguța Vasilescu a renunțat la funcția de purtător de cuvânt.

Viorica Dăncilă va fi flancată, în urma ședinței Comitetulu­i Executiv, de doi dintre cei mai înverșunaț­i adversari ai fostului președinte Liviu Dragnea. Astfel, Paul Stănescu a devenit președinte executiv interimar al PSD, după ce Viorica Dăncilă, președinte­le executiv, a fost promovată președinte interimar. Gabriela Firea a anunţat, după ședinţa Comitetulu­i Executiv al PSD, că a revenit în Comitetul Executiv și în Biroul Permanent ale partidului. Firea își pierduse aceste funcții în urma conflictul­ui cu Liviu Dragnea. Stănescu și Firea au fost, în toamna anului trecut, în fruntea unui grup de 20 de social-democrați care au cerut demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD.

În schimb, susținător­ii fostului președinte și-au pierdut sau își vor pierde

pozițiile. La ședința Comitetulu­i Executiv al PSD, Codrin Ștefănescu (foto) a pierdut postul de secretar general, fiind înlocuit cu Rodica Nassar. Gabriela Firea a propus ca Ștefănescu să se retragă din funcție dar acesta a refuzat să plece de bunăvoie, fiind susținut de Lia Olguța Vasilescu. Paul Stănescu i-a cerut imperativ lui Ștefănescu să plece. „Cine te vede pe tine îl vede pe Dragnea!“, i-a spus Paul Stănescu lui Ștefănescu. Acesta a cerut să se voteze pentru demiterea sa, în speranța că va câștiga la vot. A pierdut însă, și a fost demis. Lia Olguța Vasilescu s-a retras din funcția de purtător de cuvânt al PSD, anticipând că va fi demisă dacă nu demisionea­ză.

De asemenea, Anca Alexandres­cu va fi înlocuită din funcția de consilier de imagine la partid, după ce Viorica Dăncilă o concediase și din Guvern. Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă Darius Vâlcov,Anca Alexandres­cu sunt oameni cu care mai poate colabora, replica ei fiind: „Cu Anca Alexandres­cu exclus. După cum știţi, este consilieru­l onorific pe probleme de comunicare în cadrul aparatului primului-ministru, mâine o voi elibera din funcţie. Și la partid la fel“.

Liderii PSD au optat, prin vot, pentru varianta de a rămâne la guvernare. „Cu o singură excepţie toţi colegii au considerat că nu trebuie să amestecăm voturile pentru că i-am dezamăgi pe cei care ne-au votat în 2016. Dacă nu vom putea susţine acest lucru la o moţiune, este evident că va trebui să renunţăm la guvernare“, a declarat Dăncilă. Premierul a anunţat că la Justiţie a fost nominaliza­tă Ana Birchall, la Fonduri Europene – Roxana Mânzatu, la Ministerul pentru Românii de pretudinde­ni – Natalia Intotero, iar vicepremie­r pentru parteneria­te strategice – Titus Corlăţean, „pentru experienţa pe care o are“. Posturile sunt vacante de mai multă vreme, dar președinte­le Klaus Iohannis a refuzat primul set de propuneri ale PSD.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania