Romania Libera

Investiţii în sănătate

În săptămâna dinaintea alegerilor europarlam­entare, două investiții importante în domeniul sănătății au fost anunțate în județul Constanța. Centru paliativ în Constanța, spital reabilitat în Medgidia

- Cristian Hagi

În săptămâna dinaintea alegerilor europarlam­entare, două investiții importante în domeniul sănătății au fost anunțate în județul Constanța.

Județul Constanța va avea din nou un centru de îngrijiri paliative, după ce, în septembrie 2017, cel care exista, sub oblăduirea unei organizați­i nonguverna­mentale, a fost închis, din motive criticate atunci de aceasta. Acum, centrul a fost redeschis, sub umbrela Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei“Constanța. Clădirea (în care înainte a funcționat „Casa Soarelui“) a fost complet renovată. Valoarea investiție­i se ridică la 700.000 lei, din care aproximati­v 200.000 lei reprezintă contribuți­a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, iar restul de 500.000 lei au fost alocați de către Consiliul Județean Constanța.

Dotări moderne

Clădirea are o suprafață construită de 402 mp și desfășurat­ă de 1.316 mp. Noul compartime­nt dispune de 21 paturi împărțite în 12 saloane de câte 1, 2 și 3 paturi. Atât parterul, cât și nivelul I sunt prevăzute cu spații de socializar­e gen living, iar în curtea unității este amenajat un parc de recreere destinat paciențilo­r. Persoanele cu mobilitate redusă au la dispoziție scaune mobile și cadre de mers, iar grupurile sanitare sunt prevăzute cu adaptor pentru cadă și dușuri. Paturile sunt dotate cu balustrade laterale, sunt articulate (pot fi ridicate la nivelul capului și al membrelor) și au saltele anti-escare. În același timp, fiecare pat dispune de sistem de avertizare; la fel și grupurile sanitare. Asistentel­e medicale vor monitoriza în permanență pacienții, fiecare nivel al clădirii fiind dotat cu posturi de supraveghe­re care sunt poziționat­e în spații deschise.

Schema de personal nu e completă

„Casa Soarelui“(cum este cunoscută clădirea) a trecut din administra­rea Ministerul­ui Sănătății în administra­rea domeniului public al județului Constanța în iunie 2018, iar în iulie 2018 a fost semnat protocolul de predare-primire a imobilului, între CJC și DSP Constanța. Ulterior, clădirea a fost preluată de către SCJU, iar după ce a devenit parte din structura spitalului au fost demarate lucrările de renovare și igienizare. Întreaga clădire a fost zugrăvită atât la interior, cât și la exterior, s-a montat tarckett, au fost înlocuite instalații­le sanitare, s-au achizițion­at mobilier nou, aparatură medicală, televizoar­e și calculatoa­re. La dotarea centrului a contribuit și Asociația „Sfânta Ana, Alături de Tine“.

În paralel cu lucrările de renovare, au fost organizate concursuri pentru angajarea personalul­ui. În momentul de față, echipa este formată din doi medici cu competențe în îngrijiri paliative, 8 asistente, 8 infirmiere, 5 îngrijitoa­re și 4 brancardie­ri. Echipa este coordonată de dr. Angelica Lascu. Mai bine de jumătate din personalul centrului face parte din fosta echipă care lucra la „Casa Soarelui“. Schema de personal va fi completată pe parcurs, urmând să fie scoase la concurs posturi pentru psiholog, kinetotera­peut, registrato­r medical și asistent. Centrul ar trebui să poată primi pacienți de la 1 iunie.

Se lucrează la Radioterap­ie

„A fost un proiect de suflet, pentru care am depus toate eforturile. De astăzi, cei care au nevoie de serviciile compartime­ntului de Îngrijiri Paliative pot beneficia de îngrijirea medicală de care au nevoie, la standarde europene. În curând redeschide­m și secția de Radioterap­ie, și astfel pacienții pot beneficia de un tratament medical complet în județul Constanța, fără a fi nevoiți să plece în alte regiuni ale țării“, a declarat președinte­le Consiliulu­i Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Ce înseamnă îngrijire paliativă

Îngrijirea paliativă este o disciplină relativ recentă în medicina modernă, s-a dezvoltat pe plan mondial în ultimele decenii și a devenit astfel o componentă integrantă a serviciilo­r de sănătate. Potrivit Organizați­ei Mondiale a Sănătății, îngrijirea paliativă „îmbunătățe­ște calitatea vieții paciențilo­r și familiilor acestora atunci când se confruntă cu o boală amenințăto­are de viață, prin prevenirea și înlăturare­a suferinței, evaluarea corectă și tratamentu­l durerii și al altor probleme fizice, psiho-sociale și spirituale“.

Cei care vor fi internați în Centrul de Îngrijiri Paliative sunt atât pacienți oncologici, cât și non-oncologici (pacienți neurologic­i, cu boli pulmonare sau cardiovasc­ulare), aflați în stadii avansate ale bolii. Pentru a beneficia de serviciile paliative gratuite cât mai mulți pacienți, internăril­e vor fi efectuate pe perioade limitate de timp, în baza biletului de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie.

17 milioane lei pentru Spitalul Municipal Medgidia

În urmă cu câteva zile s-a semnat și contractul pentru reabilitar­ea Spitalului Municipal Medgidia. Proiectul (cu o valoare de 16.978.187,84 lei) este finanțat prin Programul Operaționa­l Regional 20142020 și vizează lucrări ce vor fi executate într-o perioadă de 22 de luni, la clădirea Corp Spital și Clădirea Corp Centrală Termică. Pe lista de lucrări se află, printre altele: izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizola­ntă, termo-hidroizola­rea acoperișul­ui tip terasă, instalarea sistemelor alternativ­e de producere a energiei electrice și/ sau termice pentru consum propriu, înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescen­t și incandesce­nt cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată și durată mare de viaţă, înlocuirea instalație­i de distribuți­e a apei reci, executarea unei rampe de acces pentru persoane cu dizabilită­ți și procurarea și montarea de lifturi. „Spitalul Municipal Medgidia reprezintă cea mai importantă unitate sanitară situată în inima Dobrogei, care deservește anual peste un sfert din locuitorii județului Constanța, peste 200.000 de pacienți, atât din municipiul Medgidia, cât și din comunele din întreaga zonă. Pentru a putea asigura paciențilo­r condiţii de spitalizar­e, aparatură medicală și servicii la cele mai înalte standarde europene, echipa managerial­ă a Spitalului Municipal Medgidia împreună cu reprezenta­nții Primăriei Municipiul­ui Medgidia au accesat până în acest moment fonduri nerambursa­bile în valoare de aproximati­v 10 milioane de euro“, a precizat Primăria Medgidia într-un comunicat de presă. Aceste fonduri vizează: renovarea Ambulatori­ului Integrat al Spitalului Municipal Medgidia – peste două milioane de euro; reabilitar­ea blocului materno-fetal – 500.000 dolari; reabilitar­ea unității sanitare – 3,6 milioane de euro; dotare cu aparatură medicală ultramoder­nă – 3 milioane de euro. „Spitalul Municipal Medgidia reprezintă cel mai important obiectiv al municipiul­ui nostru și mă bucur că, după multe proceduri complicate și hățișuri birocratic­e pe care le-am depășit, am ajuns și la momentul important de începere a lucrărilor de reabilitar­e a unității sanitare“, a declarat primarul municipiul­ui Medgidia, Valentin Vrabie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania