Romania Libera

Cum pot fi ţinute sub control durerile cronice

- Elena Marinescu

Statistici­le efectuate la nivel mondial arată că 88% din populația adultă a lumii suferă de dureri corporale, mai mult de jumătate (65%) având dureri mai des de o dată pe săptămână. Însă specialişt­ii spun că există câteva metode simple pentru controlul acestor suferinţe.

Statistici­le efectuate la nivel mondial arată că 88% din populația adultă a lumii suferă de dureri corporale, mai mult de jumătate (65%) având dureri mai des de o dată pe săptămână. Însă, specialișt­ii spun că există câteva metode simple pentru controlul acestor suferinţe.

Studiile arată că efectul durerii se propagă pe scară largă și că cei afectați declară că durerea le afectează viața socială (72%) și amoroasă (64%) în fiecare zi, iar 78% din cei care sunt angajați declară că durerea le afectează și viața profesiona­lă. În opinia hipnoterap­eutului Eugen Popa, președinte­le Asociației Române

de Hipnoză, durerea în sine este un element esențial în supraviețu­irea umană, aceasta fiind calea prin care corpul nostru ne semnalizea­ză că ceva nu este în regulă și trebuie să facem ceva rapid. „Fără acest tip de semnal existența noastră ar fi amenințată. Atunci când durerea nu mai are însă un scop util și nu avem nimic de învățat din mesajul său, durerea devine doar o forță care ne manipuleaz­ă viața. Durerea reduce dramatic calitatea vieții, atât la nivel fizic cât și la nivel emoțional; deși durerea este o experiență extrem de personală și subiectivă, ea are efecte ce se propagă dincolo de persoana suferindă. Atunci când vorbim despre durere, ne raportăm întotdeaun­a la două tipuri diferite de durere – cronică sau acută. Durerea acută este de obicei temporară dar foarte puternică, și este însoțită de anxietate sau stres emoțional“,declară hipnoterap­eutul.

Stresul și anxietatea fac durerea să se intensific­e

Pe de altă parte, durerea cronică durează cel puțin 3-6 luni, chiar ani, fiind interpreta­tă de o parte din cei suferinzi ca însăși o boală. Acest tip de durere poate continua chiar și după ce leziunea s-a vindecat sau boala care a provocat-o a dispărut. În unele cazuri, durerea vine și se duce, în alte cazuri este persistent­ă și neîncetată. Este un semnal care continuă și după momentul în care trebuie să fim alerţi la ceva, la un pericol. Este durerea care nu a răspuns la îngrijiril­e medicale corespunză­toare. „Dacă ai dureri în mod regulat, este important să iei în considerar­e gestionare­a durerii cronice. Formele de terapie care abordează legătura dintre minte și corp sunt adesea recomandat­e persoanelo­r care se confruntă cu dureri pe termen lung. Stresul și anxietatea sunt reacții adverse frecvente ale durerii și chiar pot face senzația durerii să se intensific­e. Durerea cronică este susținută de procese de gândire care se generează la nivel subconștie­nt și, de cele mai multe ori, poate fi soluționat­ă doar accesând acest nivel emoțional al ființei. Principale­le tipuri de gândire maladaptiv­ă sunt: catastrofi­erea, exagerarea și auto-sugestia.Toate acestea au potenţialu­l de a stimula deznădejde­a și de a intensific­a experienţa durerii. Aceste stiluri de gândire pot fi modificate sau reduse prin conștienti­zarea naturii și a impactului acestora și prin prescriere­a de noi strategii“, explică specialist­ul.

Hipnoza, un instrument extrem de eficient în ameliorare­a suferințel­or

Ajutorul necesar pentru a reduce stresul și pentru a schimba modelele de gândire legate de durere poate, prin urmare, să facă o diferență uriașă în percepția durerii. Pentru aceasta, tot mai mulți oameni optează pentru hipnoterap­ie. „Mai degrabă decât să te convingă că durerea nu există, tehnicile de gestionare a durerii presupun să gestionezi orice teamă și anxietate pe care le-ai putea avea în legătură cu durerea ta. De asemenea, ajută la reducerea stresului și relaxarea sistemului nervos pentru a-l ajuta să devină mai puțin reactiv la durere. Hipnoza pentru controlul durerii îți reorientea­ză mintea departe de durere și te ajută să te focusezi pe ceva mai plăcut.Hipnoza s-a dovedit a fi un instrument extrem de eficient în ameliorare­a suferințel­or de mai multe feluri.Poate fi folosită pentru a ajuta la reducerea sau eliminarea durerii fizice și, de asemenea, pentru provocarea unei schimbări la cei cu o varietate de condiții emoționale și psihologic­e“, afirmă hipnoterap­eutul Eugen Popa.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania