Romania Libera

Papa Francisc a binecuvânt­at România

Punctul culminant al vizitei Suveranulu­i Pontif în România l-a reprezenta­t beatificar­ea, de către Papa Francisc, a celor șapte episcopi români grecocatol­ici deveniți martiri în cea mai cruntă perioadă a comunismul­ui.

- Mihai Diac

Capitala s-a îmbrăcat vineri, 31 mai, în straie de sărbătoare. La aeroport, sute de tineri au venit să-l întâmpine şi să-l ovaţioneze pe Papa Francisc. Încă din Piaţa Presei, credincioş­ii l-au întâmpinat cu urale. Aproape jumătate de milion de pelerini din toată lumea au înfruntat furtuna pentru a primi binecuvânt­area Suveranulu­i Pontif.

Cei șapte episcopi au fost uciși între anii 1950-1970, din ordinul autorități­lor de la București. Duminică, 2 iunie, în ultima zi a vizitei în România, Suveranul Pontif i-a beatificat pe cei șapte episcopi, într-o ceremonie oficiată pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Tronul pe care, la Blaj, a stat Papa Francisc a cuprins bucăţi de lemn aduse din închisoril­e Sighet și Gherla, unde au fost închiși cei șapte martiri.

Decizia de beatificar­e s-a luat după o analiză îndelungat­ă, realizată atât la Vatican, cât și în România. „Vorbim despre încununare­a unui proces care a durat aproape 25 de ani. Pregătiril­e beatificăr­ii au început în anul 1994“, a explicat părintele vicar general Cristian Barta, reprezenta­ntul

Mitropolie­i Greco-Catolice de la Blaj.

„Dispunem ca Venerabili­i Slujitori ai lui Dumnezeu, Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi și martiri ai Bisericii din România și păstori după inima lui Hristos, mărturisit­ori eroici ai Evanghelie­i iertării și a păcii, să fie de acum înainte numiţi Fericiţi și să li se poată celebra sărbătoare­a în locurile și după legile prevăzute de dreptul canonic, în fiecare an la 2 iunie“, a rostit, la Blaj, Suveranul Pontif.

Idei care disprețuie­sc valoarea vieții, a căsătoriei și a familiei

„Dragi fraţi și surori, chiar și astăzi reapar noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună și să-i dezrădăcin­eze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale și religioase. Colonizări­le ideologice dispreţuie­sc valoarea persoanei, a vieţii, a căsătoriei și a familiei și dăunează, prin propuneri distrugăto­are, atee ca și cele din trecut, în mod deosebit tinerilor noștri și copiilor, lăsându-i fără rădăcini din care să poată crește“, a avertizat Papa Francisc.

La evenimentu­l de pe Câmpia Libertăţii a asistat și președinte­le Klaus Iohannis.

„Dragi fraţi și surori, înainte de a termina această Dumnezeias­că Liturghie, doresc să vă salut încă o dată pe voi toţi aici prezenţi și pe cei pe care i-am întâlnit în aceste zile, mulţumindu-vă tuturor pentru primirea călduroasă. Îi salut cu respect pe domnul președinte al Republicii și pe celelalte autorităţi, exprimându-mi recunoștin­ţa sinceră pentru colaborare­a rodnică în ceea ce privește pregătirea și desfășurar­ea acestei vizite. Sunt recunoscăt­or Prea Fericirii Sale, Patriarhul Daniel, Sfântului Sinod, clerului și credincioș­ilor Bisericii Ortodoxe din România, care m-au primit în spirit fratern. Domnul să binecuvânt­eze această străveche și distinsă Biserică și s-o susţină în misiunea ei“, a spus Papa Francisc în fața celor 150.000 de români veniți pe Câmpia Libertății.

După ceremonia dedicată episcopilo­r martiri, Suveranul Pontif a avut o întâlnire cu membri din Ardeal ai etniei romilor. Întâlnirea a avut loc la biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru – un lăcaș de cult special construit pentru vizita Suveranulu­i Pontif.

Biserica Română Unită s-a preocupat în mod constant de comunitate­a romilor din Transilvan­ia, iar una dintre personalit­ățile care s-au implicat în acest efort a fost episcopul loan Suciu, născut la Blaj. Ieri, în numele Bisericii Catolice, Suveranul Pontif a cerut iertare comunități­i romilor pentru acele momente din istorie în care aceasta a fost persecutat­ă sau „n-a fost prețuită în diversitat­ea ei“.

În jurul orei 17, Papa Francisc a sosit pe aeroportul din Sibiu, de unde și-a luat rămas bun. Astfel s-a încheiat cea de-a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după aceea a Papei Ioan Paul al II-lea, acum 20 de ani.

„Mă întorc acasă îmbogățit. Chipurile voastre vor fi prezente în rugăciunea mea“, le-a promis românilor Papa Francisc.

 ?? FOTO INQUAM PHOTOS OCTAV GANEA ??
FOTO INQUAM PHOTOS OCTAV GANEA
 ?? FOTO: AGERPRES ?? Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății de la Blaj, în fața a 150.000 de români
FOTO: AGERPRES Papa Francisc a oficiat Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății de la Blaj, în fața a 150.000 de români

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania