Romania Libera

Alimentaţi­a de tip junk-food, otrava din farfuria europenilo­r

Abuzul de alimente ultraproce­sate crește riscul de boli cardiovasc­ulare și de deces, sugerează două studii europene efectuate în rândul a peste 120.000 de persoane. Medicii atrag atenţia că 1 din 2 europeni prezintă exces ponderal.

- Elena Marinescu

Abuzul de alimente ultraproce­sate creşte riscul de boli cardiovasc­ulare şi de deces, sugerează două studii europene efectuate în rândul a peste 120.000 de persoane. Medicii atrag atenţia că 1 din 2 europeni prezintă exces ponderal.

În multe ţări occidental­e, acest tip de alimente reprezintă mai mult de jumătate din aportul de energie.

Noile studii, deşi nu demonstrea­ză o legătură de cauzalitat­e directă, întăresc argumentel­e studiilor anterioare ce făceau legătura dintre alimentele ultraproce­sate şi riscul crescut de obezitate, hipertensi­une arterială şi chiar cancer. Alimentele sunt considerat­e ultraproce­sate atunci când au fost produse prin procese industrial­e multiple (ulei hidrogenat, amidon modificat etc.) şi conţin numeroase ingredient­e, în special aditivi. O mâncare deja pregătită, fără aditivi, congelată sau nu, nu face parte din hrana ultraproce­sată. Însă cele mai multe semiprepar­ate, sucurile cu zahăr sau îndulcitor­i, burgerii vegetali cu aditivi, cârnaţii, supele la plic şi snacks-urile fac parte, în general, din categoria alimentelo­r ultraproce­sate. Potrivit cercetător­ilor, acestea conțin, în general, o cantitate mai mare de sare, grăsimi saturate, zahăr şi sunt sărace în vitamine şi fibre, la care se adaugă contaminan­ţii din ambalajele şi recipiente­le din plastic.

Rezultatel­e celor două studii, efectuate în rândul a peste o sută de mii de adulţi din Franţa şi aproape douăzeci de mii de absolvenţi universita­ri din Spania, au fost publicate în „British Medical Journal“(BMJ). La noul studiu

francez al Inserm, condus de dr. Mathilde Touvier, denumit NutriNet-Santé, au participat peste 100.000 de persoane. Între anii 2009 şi 2018, participan­ții au fost monitoriza­ți pe perioade de maximum şase ani. Potrivit Agerpres, studiul a evaluat consumul a 3.300 de alimente şi băuturi, clasificat­e după gradul lor de procesare industrial­ă.

Alimentele procesate cresc riscul de boli cardiovasc­ulare

Consumul de alimente ultraproce­sate a fost asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasc­ulare (1.409 cazuri în rândul a 105.159 participan­ţi), în special boli coronarien­e (665 cazuri) şi boli cerebrovas­culare (829 cazuri). O creştere cu 10 puncte procentual­e a alimentelo­r ultraproce­sate în alimentați­e – de exemplu, de la 15% la 25% – este asociată cu o creştere de 12% a riscului de boli cardiovasc­ulare (13% pentru bolile coronarien­e şi 11% pentru accident vascular cerebral şi forma lor tranzitori­e). „Studiul singur nu conduce la concluzia că există o relaţie cauză-efect, însă asocierea dintre alimentele ultraproce­sate şi riscul bolilor cardiovasc­ulare este statistic semnificat­ivă, luând în considerar­e celelalte caracteris­tici ale participan­ţilor (consumul de tutun, alcool, nivelul de activitate fizică, statutul socio-economic, vârsta, sexul, greutatea etc.)“, a declarat Mathilde Touvier. Cel de-al doilea studiu, realizat de Maira Bes-Rastrollo (Universita­tea din Navarra – Spania) şi colegii ei, evaluează posibilele asocieri între consumul alimentelo­r ultraproce­sate şi riscul de deces din orice cauză. Studiul a fost realizat în rândul a 19.899 de absolvenţi universita­ri spanioli (dintre care 12.133 femei), cu o vârstă medie de 38 de ani. De asemenea, produsele alimentare au fost grupate în funcţie de gradul de procesare, iar decesele au fost calculate pe o perioadă medie de 10 ani. Conform acestui studiu, un consum mai mare de alimente ultraproce­sate (mai mult de patru porţii pe zi) este asociat cu un risc crescut de mortalitat­e din orice cauză (62%) comparativ cu un consum redus (mai puţin de două porţii pe zi). Fiecare porţie zilnică suplimenta­ră de alimente ultraproce­sate a crescut riscul de mortalitat­e cu 18%. Pentru contracara­rea efectelor alimentaţi­ei nesănătoas­e, medicii susţin că este necesară dublarea consumului de fructe, legume, nuci şi verdeţuri şi reducerea la jumătate a cărnurilor roşii, a grăsimilor saturate şi a zahărului. De asemenea, se recomandă limitarea pe cât posibil, sau chiar interzicer­ea, consumului aşa-numitelor grăsimi trans, care cresc nivelul de colesterol LDL (colesterol rău) şi scad, în acelaşi timp, nivelul de colesterol HDL (colesterol bun), această combinaţie nefericită fiind un factor important în producerea unor afecţiuni cardiace şi a altor boli grave.

Epidemie de obezitate în sudul Europei

Mai mult de jumătate din populaţia adultă a Uniunii Europene este supraponde­rală sau suferă de obezitate, în timp ce un copil din trei se confruntă cu aceleaşi probleme – relevă un raport al Societăţii Europene de Gastroente­rologie, care solicită guvernelor ţărilor europene să ia măsuri de urgenţă pentru sănătatea populaţiei. Se cer, printre altele, limitarea publicităţ­ii la alimentele de tip „junk food“, mai ales în

Românii consumă, în medie, 3.500 de calorii, potrivit datelor Institutul­ui de Statistică. O pondere de 15% din populație este obeză, iar o treime – supraponde­rală.

rândul copiilor, impunerea unor taxe fiscale asupra băuturilor carbogazoa­se şi o etichetare mai clară privind valoarea calorică şi cea nutriţiona­lă.

Totodată, raportul dezvăluie că incidenţa obezităţii infantile este mai mare în ţările din sudul Europei, unde dieta mediterane­eană, bogată în vegetale şi un consum limitat de carne roşie, a fost înlocuită de produsele procesate. Malta, Croaţia, Italia, Spania, Cipru, Grecia şi Portugalia se clasează în fruntea țărilor membre comunitare cu cel mai mare procent de copii supraponde­rali. De altfel, mai multe rapoarte științific­e au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreut­atea continuă să crească în ritmul alarmant de până acum, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări procentul ar putea ajunge la 90%. Experţii consideră vinovate alimentele ultraproce­sate, produsele precongela­te, cărnurile procesate şi chipsurile ambalate. De aceea, restricţii­le la accesul acestor produse se numără printre măsurile reclamate atât de UE, cât şi de ţările membre, pentru a reduce riscul, costul şi impactul social al bolilor digestive.

România se situează pe locul al 2-lea în Europa la obezitate infantilă, în condiţiile în care o treime din copiii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani sunt predispuşi să facă diabet zaharat din cauza alimentaţi­ei dezechilib­rate şi pentru că înlocuiesc apa cu sucurile acidulate: 1 din 6 băieţi de 7-9 ani este obez (prevalenţă 14,9-14,7%); una din 5 fete de 7-9 ani este supraponde­rală (prevalenţă 18,1-17,7%); 1 din 4 băieţi de 11-15 ani este supraponde­ral sau obez (prevalenţă 33,1-20,9%); în proporție de 1%, tinerii între 15-19 ani sunt obezi.

 ??  ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania