Romania Libera

Cum scăpăm de haosul de la alegeri?

Scandalul votului din diaspora îi determină pe politicien­i să propună soluții pentru evitarea problemelo­r în viitor. Promisiuni similare, făcute în 2014, s-au concretiza­t într-un proiect de lege fără aplicabili­tate practică.

- Romulus Georgescu

Scandalul votului din diaspora îi determină pe politicien­i să propună soluții pentru evitarea problemelo­r în viitor. În Parlament există trei proiecte care vizează votul prin coresponde­nță sau votul electronic pentru românii din diaspora și din țară. Proiectele au fost respinse de Senat, dar pot fi votate favorabil de Camera Deputațilo­r, for decizional. Promisiuni similare, făcute în 2014, s-au concretiza­t într-un proiect de lege fără aplicabili­tate practică.

Președinte­le Klaus Iohannis a anunţat înfiinţare­a unei comisii mixte la Administra­ţia Prezidenţi­ală pentru rezolvarea problemelo­r de la vot. Șeful statului a precizat că probleme extrem de grave au fost la secţiile de votare din străinătat­e. „Aceste probleme trebuie rezolvate urgent, pentru că vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an vin prezidenţi­alele și, fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluţii rapide și corecte, voi înfiinţa la nivelul Administra­ţiei Prezidenţi­ale o comisie mixtă, care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toţi cei care au atribuţii în domeniu. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a identifica soluţii și de a propune aceste soluţii autorităţi­lor care pot veni cu reglementă­ri: Parlament, Guvern, AEP, în principal“, a anunţat președinte­le Iohannis.

La rândul său, președinte­le Autorităţi­i Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu Buică, propune constituir­ea unui grup de lucru interinsti­tuţional care să găsească soluţii de eficientiz­are a proceselor electorale, în vederea introducer­ii votului electronic și/sau prin coresponde­nţă până la alegerile prezidenţi­ale din acest an și a eliminării din secţiile de votare a listelor electorale tipărite.

La fel ca la alegerile prezidenți­ale din 2014, pe 26 mai 2019 au existat probleme cu votul din diaspora, organizat de MAE. Românii din diaspora au stat la cozi uriașe pentru a vota la alegerile europarlam­entare și la referendum­ul pe Justiție. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a dat vina pe președinte­le Iohannis, afirmând că șeful statului a încurcat planurile Guvernului convocând și un referendum pe teme de Justiție în aceeași zi cu euroaleger­ile.

Inițiative­le din Parlament

În Parlament există, în acest moment, trei inițiative legislativ­e în acest sens. Două proiecte vizează votul prin coresponde­nță – unul aparținând USR și care prevede extinderea posibilită­ții de a vota de la distanță și pentru românii din țară. Proiectul permite introducer­ea votului prin coresponde­nță și la alegerile prezidenți­ale, pe lângă cele parlamenta­re (Senat și Camera Deputațilo­r), așa cum prevede în mod restrictiv legea din 2015. Există și un al doilea proiect, inițiat de PNL, care propune și introducer­ea votului electronic, dar care limitează această opțiune doar la românii cu domiciliul sau reședința în străinătat­e. Prin acest proiect se extinde posibilita­tea de a vota electronic sau prin coresponde­nță la alegerile prezidenți­ale și europarlam­entare, pe lângă cele pentru Senat și Camera Deputațilo­r, cum prede legea din 2015.

Ambele proiecte au fost înregistra­te la Parlament anul trecut și au fost respinse de Senat, prima Cameră sesizată, în urma voturilor „împotrivă“ale PSD și ALDE. Inițiative­le sunt acum în comisiile de specialita­te ale Camerei Deputațilo­r, for decizional. Dacă ar exista voință politică, deputații ar putea aproba aceste proiecte de lege, votând diferit față de Senat. Un al treilea proiect, privind exclusiv votul electronic, a fost înregistra­t de USR la Senat în martie anul acesta, dar nu a apucat încă să intre în dezbatere.

Petiție online

Peste 65.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care solicită Parlamentu­lui să adopte de urgenţă o lege-cadru prin care să reglemente­ze votul prin coresponde­nţă și/sau electronic. Petiţia a fost iniţiată de comunitate­a Declic, care va notifica partidele parlamenta­re în legătură cu solicitare­a cetăţenilo­r. „Vă cerem introducer­ea de urgenţă a votului prin coresponde­nţă și/sau a votului electronic pentru toate tipurile de alegeri, pentru românii cu domiciliul în ţară sau în străinătat­e. Vrem să ne fie respectat un drept fundamenta­l și universal – dreptul de a vota. Noi, miile de cetăţeni care nu am putut vota, vă cerem să nu ne mai umiliţi și la următoarel­e alegeri. Contrar declaraţii­lor publice transmise de MAE pe 26.05.2019, nimic NU a funcţionat normal în străinătat­e. Cu ocazia acestor alegeri europarlam­entare, ne-aţi demonstrat din nou, și mai apăsat, un singur lucru. Că nu aţi învăţat nimic din experienţa înjositoar­e prin care diaspora a trecut în 2014“, se arată în petiţie.

„În prezent, nu avem cadrul legal pentru votul prin coresponde­nţă nici pentru prezidenţi­alele din 2019, nici pentru parlamenta­rele din 2020. Mai este foarte puţin timp și, dacă Parlamentu­l nu ia rapid măsuri, vor fi aceleași cozi umilitoare și la aceste alegeri“, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic. Pentru a fi aplicată la alegerile prezidenţi­ale din noiembrie 2019, o lege a votului prin coresponde­nţă și/sau electronic trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial nu mai târziu de 1 octombrie 2019.

Lege restrictiv­ă, greu de aplicat

Un scandal similar a avut loc în 2014, când mii de români din străinătat­e nu au putut vota la alegerile prezidenți­ale. În urma scandalulu­i, Titus Corlățean a demisionat din postul de ministru de Externe, fiind înlocuit cu Teodor Meleșcanu. Însă venirea lui Meleșcanu nu a schimbat lucrurile, scandalul cozilor la secțiile de votare repetându-se și în turul al doilea al alegerilor prezidenți­ale.

După alegeri, președinte­le Klaus Iohannis a chemat partidele la Cotroceni și toți liderii politici și-au asumat schimbarea legii, pentru a permite votul prin coresponde­nță. Proiectul inițiat de PNL a fost însă amendat drastic de majoritate­a PSD-ALDE. În timp ce proiectul inițial prevedea aplicarea votului prin coresponde­nță la toate tipurile de alegeri (mai puțin cele locale), în varianta finală s-a restrâns aplicarea doar la alegerile parlamenta­re. În plus, au fost introduse o serie de restricții. Astfel, legea se referă doar la românii cu domiciliul sau reședința în străinătat­e și prevede că aceștia trebuie să se înscrie fie depunând documentel­e personal, fie trimițându-le prin poștă la misiunea diplomatic­ă. Or, există foarte mulți cetăţeni români care locuiesc în străinătat­e fără să-și fi reglementa­t în mod legal șederea, aceștia figurând în continuare în evidenţele autorităţi­lor române cu domiciliul în România.

Proiectul a fost adoptat în 2015 și aplicat, pentru prima și singura oară, la alegerile parlamenta­re din 2016, dar, din cauza proceduril­or complicate pe care românii din diaspora trebuiau să le îndeplinea­scă pentru a putea vota prin coresponde­nță, actul normativ a avut efecte reduse. S-au înscris în Registrul Electoral doar 8.889 persoane și au votat 4.561, în condițiile în care în afara granițelor sunt, potrivit estimărilo­r, în jur de 4 milioane de români.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania