Romania Libera

Tango-urile lui Piazzolla, pe scena Sălii Radio

La început de vară, ritmul plin de foc și de pasiune al tango-ului este adus la Sala Radio prin muzica celebrului artist argentinia­n (compozitor, aranjor și interpret la bandoneon) Astor Piazzolla!

- Livia Săvulescu

La început de vară, ritmul plin de foc și de pasiune al tango-ului este adus la Sala Radio prin muzica celebrului artist argentinia­n (compozitor, aranjor și interpret la bandoneon) Astor Piazzolla!

Miercuri, 5 iunie, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio – sub bagheta dirijorulu­i italian ROBERTO SALVALAIO – și violonceli­stul RĂZVAN SUMA vă propun un frumos program cu lucrări de Piazzolla: Le

grand tango, Kicho (primele două în aranjament­ul lui Julian Caeiro), Tango no. 2 –

Cantengue sau Recordando, suită pentru orchestră de coarde. Considerat mereu ca fiind cel mai mare compozitor dedicat genului, Astor Piazzolla a revoluțion­at tango-ul tradiționa­l argentinia­n, prin îmbinarea sa cu elemente de jazz

și muzică clasică. RĂZVAN SUMA este cunoscut publicului larg prin numeroasel­e turnee naționale pe care le-a susținut, cum ar fi suita Vă place BACH?, Vă place BRAHMS?, Vă place TANGO?

ș.a. sau turneele grupului ArgEnTango. În 1998, Roberto Salvalaio a dirijat Orchestra de Cameră din Veneția și a obținut premiul I în competiția dedicată lui Astor Piazzolla.

În partea a doua a concertulu­i de la Sala Radio veți asculta un repertoriu baroc, ce include două lucrări semnate de Antonio Vivaldi – celebrul creator al Anotimpuri­lor – Sinfonia

în si minor și Credo în mi minor, alături de Dall’Abaco:

Concerto da chiesa și Pergolesi (F. Durante): Magnificat. Evenimentu­l se va derula cu participar­ea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Țuţu.

Dirijorul Roberto Salvalaio a studiat la Conservato­rul din Veneția, Conservato­rul din Verona și Conservato­rul din Rovigo. În 1999 a fost invitat să dirijeze Orchestra Naţională Radio, în cadrul Festivalul­ui de muzică contempora­nă, înregistrâ­nd, sub patronajul Ministerul­ui Culturii, un CD dedicat celor mai buni compozitor­i români contempora­ni.

A dirijat numeroase orchestre, cum sunt Orchestra simfonică din Veneţia, Filarmonic­a „Transilvan­ia“din Cluj-Napoca, Orchestra Operei Teatrului Academic Naţional din Ulanbator (Mongolia), Filarmonic­a „Mihail Jora“Bacău, Orchestra Simfonică Naţională din Caracas (Venezuela), Marea Orchestră Simfonică Rusă, Orchestra Simfonică din Catania, Orchestra Simfonică Mediterane­ană, Filarmonic­a din Târgu Mureş, Filarmonic­a din Chişinău, Teatrul de Operă și Balet din Yakutsk, Teatrul de Operă și Balet din Ulaan Ude şi Orchestra Simfonică din Balcani.

A fost, de asemerea, autor al unor programe radio muzicale pentru RAI, „Meravigli Musicali”, colaborând cu editurile A. Pagani şi Curci ca revizor al lucrărilor inedite ale lui Astor Piazzolla. S-a îngrijit personal de revizia manuscrisu­lui oratoriulu­i

El Pueblo Joven, pe care în februarie 2007 l-a interpreta­t la Bucureşti, în primă audiţie mondială, transmisă în direct de Radio România.

RĂZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzăto­r, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitate­a concertist­ică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrel­or şi Corurilor Radio. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţio­nale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Biletele la concertele Orchestrel­or şi Corurilor Radio sunt disponibil­e pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizat­e bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania