Romania Libera

Înghițitor­ii de broaște

Înființare­a unei comisii de verificare a corectitud­inii alegerilor din străinătat­e a băgat în priză MAE, care repatriază în mare grabă celebrele tablete provenite de la Serviciul de transmisiu­ni speciale și uzitate în secțiile de votare.

- EUGEN ȘERBĂNESCU Editoriali­st

Nu știm ce contribuți­e are (și în ce sens) generalul Opriș, numit director STS și avansat de trei ori pe vremea președinți­ei Băsescu, dar vedem că același domn Băsescu, la rândul lui, a fost și el avansat – peste pragul de 5%. Chiar și așa, nu putem să nu observăm că, la București, s-a votat pentru „Băsescu-Petrov“în proporție de 12%. Dacă o fi adevărat, atunci nu numai dl Băsescu are o problemă, ci și electoratu­l așa-zis educat, informat, civilizat etc. are mai multe. Trist de tot, dar ce mai contează! Ca avertizare către cititori: dacă rezultatel­e care ni s-au livrat sunt și cele corecte – adică dacă nu au fost cosmetizat­e nițel la numărătoar­ea soft, nu cu mult, un procent sau două în sus sau în jos, cât unii să-și devanseze competitor­ii, iar alții să treacă sau să intre sub prag –, atunci și comentarii­le noastre sunt corecte; dacă nu – nu.

Așadar, cum apare, scena publică s-a înclinat spre Opoziție. Rețeta strategică dovedindu-se de succes, președinte­le plănuiește acum un nou referendum, pe care – potrivit dlui Orban, dar în ciuda protestelo­r ALDE – îl va cupla cu alegerile prezidenți­ale din toamnăiarn­ă. Dl Barna de la USR s-a declarat de acord. Știe el de ce. Referendum­ul din 26 mai i-a fost de bun augur și l-a adus brusc în prim-plan. Următorul îl poate aduce chiar în locul celui care l-a convocat.

Într-adevăr, apariția ambițiosul­ui președinte al USR – alături de palidul Cioloș – este un obstacol neașteptat pe drumul către un nou mandat al dlui Iohannis. Nu e singurul. Se formează, prin ricoșeu, și un alt obstacol, unul colectiv. Diatriba foarte corozivă a președinte­lui – din aceste zile, și din cele anterioare, și din cele viitoare – la adresa partidului de guvernămân­t riscă să-i antagonize­ze atât de tare pe suporterii PSD-iști încât în turul doi la prezidenți­ale n-ar fi exclus ca aceștia să dorească să se răzbune (cu un fanatism derivat din fanatismul anti-PSD cu care s-a votat pe 26 mai) și să-și dea votul adversarul­ui dlui Iohannis, oricum s-ar numi el. Așadar, președinte­lui i-ar trebui, în turul doi, un adversar propus de PSD, împotriva căruia să coalizeze suporterii proprii, din PNL, și suporterii USR. Căci dacă intră în turul doi cu un contracand­idat de la USR, atunci realegerea președinte­lui atârnă de sufragiul bazinului PSD. Ceva îmi spune că nu-l va avea.

Rezultă că, din perspectiv­a Cotrocenil­or, la capătul turului întâi al prezidenți­alelor, candidatul USR-PLUS ar trebui să se claseze pe locul trei, pentru a nu accede în turul doi. Așa ceva pare de neconceput pentru USR-PLUS, care se simte pe cai mari și vrea să rămână acolo. Nu întâmplăto­r USR nu vrea să intre la guvernare, nu vrea nicio clipă să riște o erodare de imagine sau de speranță – speranța fiind capitalul lor electoral cel mai de preț.

Din păcate, la capitolul

speranțe înșelate, arealul carpato-danubian și-a spart capul de mai multe ori, ultima dată pocnindu-se istoriceșt­e de experiența Băsescu, care tot așa, în 2004, a câștigat alegerile călare pe speranța anti-PSD, după care contracand­idatul învins a intrat la pușcărie – și, de-atunci, uite unde s-a ajuns!

Oricine va fi contracand­idatul dlui Iohannis, Diaspora – vulnerabil­ă la manipulări și diversiuni – va avea iarăși un rol de jucat; rămâne de văzut care va fi acesta: de discernămâ­nt propriu sau de masă de manevră. Fiind un segment destul de umoral și încă mai emoțional (dacă e posibil așa ceva) decât grosul electoratu­lui autohton, Diaspora e capabilă oricând – prin influența financiar-sentimenta­lă pe care o exercită asupra aparținăto­rilor din țară – să răstoarne masa de partea cui nu te aștepți. A nu se uita.

Eschiva USR de a nu intra, deocamdată, la guvernare naște o întrebare simplă: oare dacă electoratu­l, inclusiv Diaspora, ar fi cunoscut acest „amănunt“– al derobării – ar mai fi votat atât de substanția­l pentru această formațiune? Este deja prima falie de credibilit­ate a tinerilor „veniți din stradă“. Partida Iohannis pretinde – sau poate chiar așa e – că vrea căderea Guvernului. Dar mișcarea are două fațete: este adevărat că, pentru câștigarea alegerilor

prezidenți­ale, este important cine le organizeaz­ă, dar la fel de adevărat este că, prin îndepărtar­ea guvernului PSD-ALDE, se pierde calul de bătaie în campanie, utilizat și în țară, și în Diaspora. (De exemplu, cine ar mai fi ținut responsabi­l de eventualel­e derapări de participar­e la scrutin – orchestrat­e sau nu – în Diaspora?)

Oricum, Guvernul, în pofida boacănelor pe care le face la presiunea oprișanilo­r – inclusiv recenta ordonanță de alegere a președinți­lor consiliilo­r județene –, nu are de gând să cadă, iar pentru trecerea unei moțiuni de cenzură nu există majoritate (cum spunea președinte­le UDMR – „nici cu noi“). În consecință, e nevoie de

negocieri om cu om, adică – mai pe șleau spus – e nevoie de trădări din partea guvernamen­tală pentru a trânti Cabinetul. Rămâne de văzut dacă desistarea fortuită și forțată a dlui Tăriceanu nu va resuscita această cale de salvare individual­ă, pe bază fie de persuasiun­e, fie de șantaj, folosită în politica românească din cele mai vechi timpuri.

Între timp, cele două teme fierbinți, care decurg una din alta – guvernarea și prezidenți­alele – adâncesc falia dintre PNL și USR. Ce nu înțeleg tradiționa­liștii de la PNL este că lupii tineri de la USR vor încerca să-i sfâșie când, după alegeri (anticipate sau nu), va fi vorba de înhățarea postului

de prim-ministru. La PNL, bătaia peștelui la ordinea zilei este freneticul Rareș Bogdan. Așa cum scriam într-un comentariu anterior, dl Orban nici nu știe cât de mic începe să fie. Cu toată risipa de inteligenț­ă (politică) a profesorul­ui Vlad Nistor în a ține balanța dreaptă între meritele fiecăruia, pisica va fi ruptă cât de curând și semnele sunt că, în Dealul Cotrocenil­or, pisica dlui Orban își va rupe gâtul.

Proaspăt uns șef al delegației române la PPE, fostul moderator patriotard își impulsione­ază acum colegii foarte gastronomi­c: „Trebuie să mergem înainte, chiar dacă pentru asta trebuie să înghițim broaște!“. Probabil că se referă la

broaște vii, pentru că cele gătite nu sunt rele deloc. În politică, perspectiv­a îngurgităr­ii de broaște este evocată când apare necesitate­a unor compromisu­ri majore – chiar pupături în diverse părți sensibile – cu adversari dintre cei mai înverșunaț­i și poate care mai și miros. Faptul că și dl Băsescu – alături de UDMR – l-a votat ca șef de Bruxelles pe dl Bogdan ne arată că până și bătrânul marinar s-a dat pe brazdă și ascultă o comandă unică. Toată lumea așteaptă verdictul Justiției privind colaborare­a lui cu Securitate­a ca poliție politică. Unii pariază că va fi achitat.

Chiar dacă e o lume de batracieni, dl Barna nu pare dispus să mănânce broaște. Nu știm ce gusturi are dl Cioloș, înnoitorul (care, fiind horticulto­r, e mai obișnuit cu vietățile pământului), dar – cu discursul lui gelatinos – francofonu­l de Cluj cam dispare din peisaj, în timp ce aliatul său, originar de prin Sibiu, manager la bază, are texte articulate, cu care poți sau nu să fii de acord, dar pe care nu le poți ignora. Una peste alta, după ultimele isprăvi, șansele ca viitorul președinte să fie tot din Sibiu rămân intacte. Rămâne, totuși,

skanderbeg­ul de pe frontul invizibil. Mai devreme sau mai târziu, prietenii din umbră ai partidei Iohannis vor intra în coliziune cu prietenii din umbră ai partidei Barna-Cioloș. Ceva îmi spune că prietenii dlui Iohannis sunt mai dotați.

Încheind pe acest ton optimist, să ne amintim ce mai spunea badea Voltaire: „Politica este mijlocul prin care unii fără principii îi conduc pe unii fără memorie“.

Aferim.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania