Romania Libera

Parcările promise în campania electorală din 2016 nu s-au realizat

Procesul a fost deschis de asociația unui actual senator, dar decizia nu este definitivă.

- Cristian Hagi

Regulament­ul de parcare în municipiul Constanţa, care se aplică doar de câteva luni, a fost anulat de instanţă. Decizia a fost luată de magistraţi­i Tribunalul­ui Constanţa, dar nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, după ce apare motivarea.

Regulament­ul de parcare în municipiul Constanța, care se aplică de doar câteva luni, a fost anulat de instanță.Decizia a fost luată de magistrați­i Tribunalul­ui Constanța, dar nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, după ce apare motivarea. Procesul a fost inițiat de Asociația Constanța Altfel, care îl are ca președinte pe senatorul independen­t Vergil Chițac. „Astăzi instanța ne-a dat dreptate și a dispus anularea Regulament­ului Parcărilor Publice. Sentința nu este definitivă, dar avem speranța că în final vom câștiga! Am atacat regulament­ul din consideren­te legale, nu pentru că am fi împotriva plății, deși în raport cu alte orașe tariful este unul piperat,mai ales în stațiunea Mamaia, dar plata este un lucru firesc. Administra­ția locală dorește să creeze artificial locuri de parcare, nu oferă și altă posibilita­te de plată, doar plata prin SMS. Sunt și multe alte nereguli”, au precizat reprezenta­nții Asociației Constanța Altfel. Parte în proces au mai fost Asociația Liga pentru Drepturile Constănțen­ilor și o persoană fizică. Decizia a fost pronunțată în data de 4 iunie. După ce

va fi redactată și comunicată părților, Consiliul Local Constanța, care are calitatea de pârât,va putea face recurs.

N-ai telefon, nu poți plăti

Una dintre nemulțumir­ile celor din asociație este că nu se poate plăti decât dacă ai telefon. Nu există decât posibilita­tea de a achita prin SMS sau cu ajutorul unei aplicații. Dacă nu ai telefon, nu poți plăti. Problema a mai fost adusă în atenția autorități­lor locale. Acestea au instalat, în cele din urmă, două dispozitiv­e unde se poate plăti cu cash, dar numai în zona în care își au sediile instanțele din municipiul Constanța. În restul orașului,astfel de modalități de plată nu există.

SMS-ul, o tehnologie învechită

Chiar dacă ai telefon,lucrurile se pot complica. Au existat zile în care noua aplicație prin care se face parcarea a funcționat cu mare întârziere. Plăteai acum prin aplicație, folosind SMS-ul, dar nu primeai confirmare. Regulament­ul spune că dacă nu ai confirmare se consideră că nu ai plătit și riști să primești amendă. Nu ai altceva de făcut decât să aștepți confirmare­a la mașină. Reprezenta­nții firmei care administre­ază aplicația recomandă folosirea cardului, pe motiv că SMS-urile sunt o tehnologie învechită. „Modalitate­a de plată prin SMS se bazează pe o tehnologie de peste 20 de ani, relativ lentă, iar din cauza acestor limitări pot apărea întârzieri în procesarea SMS-urilor, în perioadele aglomerate”, au precizat aceștia. Întârzieri­le au apărut primăvara. Este probabil ca vara, când pe litoral ajung sute de mii de turiști, să fie mai dese.

Se plătește 24 de ore din 24

De asemenea, regulament­ul mai prevede că locurile de parcare sunt taxate nonstop. Spre deosebire de majoritate­a orașelor, în Constanța nu există nicio dispensă. „În Brașov poți parca gratuit după o anumită oră sau în weekend,în Constanța nu se aplică nicio reducere. Nu știu dacă este normal”, a spus un constănțea­n.Acesta a atras și atenția asupra faptului că perioada minimă de plată este de o oră. Chiar dacă ai treabă în centru 3 minute, trebuie să plătești o oră.

Rezervate doar pe timpul zilei

Reclamanți­i au solicitat anularea HCLM nr. 235 din 28.06.2018, hotărâre prin care a fost aprobat regulament­ul parcărilor publice.Acesta prevede,printre altele,că rezervarea locurilor de parcare rezidenția­le va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17.00-08.00, inclusiv sâmbăta, duminica și în zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00.00-24.00. Prin urmare, în intervalul 08.00-17.00, de luni până vineri inclusiv, deținătoru­l autorizați­ei rezervare loc parcare nu are niciun drept de folosință prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acel loc.Potrivit regulament­ului, ocuparea unui loc de parcare fără achitarea tarifului de parcare sau după expirarea perioadei pentru care a fost făcută plata, neexpunere­a la loc vizibil de către șoferi în parbrizul mașinii a tichetului de parcare,utilizarea fără drept a locurilor de parcare rezervate, nerespecta­rea programulu­i instituit pentru parcările de reședință, refuzul de a elibera un loc de parcare rezervat la solicitare­a titularulu­i autorizați­ei, toate acestea se pedepsesc cu amendă de la 600 la 1.000 lei. Din cei 27 de consilieri prezenți la ședința din 28 iunie 2018, doar 15 au votat proiectul, 7 au fost împotrivă, și vorbim aici de membrii PNL, iar 3 consilieri s-au abținut.

Există soluții

„Asociația Constanța Altfel a reușit să anuleze, în primă instanță, regulament­ul parcărilor în municipiul Constanța.L-am criticat de la bun început,mă bucur că instanța ne-a dat dreptate. Așteptăm cu încredere eventualul recurs. De asemenea, mă bucură reacțiile unor politicien­i, care salută decizia, și nu mă miră că «uită» să menționeze de la cine a plecat. Anularea regulament­ului este primul pas. Constanța are nevoie de o strategie în domeniul parcărilor.Avem soluții,vi le vom prezenta după decizia finală a instanței”, a comentat Vergil Chițac, președinte­le Asociației Constanța Altfel.

 ??  ??
 ??  ?? Potrivit regulament­ului în vigoare, plăcuțele nu mai pot fi ridicate în timpul zilelor lucrătoare
Potrivit regulament­ului în vigoare, plăcuțele nu mai pot fi ridicate în timpul zilelor lucrătoare

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania