Romania Libera

Iohannis vrea un pact politic pro-Europa

PSD și ALDE au cerut ca referendum­ul pentru modificare­a Constituți­ei să fie organizat separat, fără să se suprapună cu alte alegeri. Președinte­le Iohannis invită partidele parlamenta­re să semneze un acord naţional pentru România europeană.

- Romulus Georgescu

Preşedinte­le Klaus Iohannis invită partidele parlamenta­re să semneze un acord naţional pentru România europeană. Anunţul a fost făcut după ce șeful statului a organizat consultări cu partidele parlamenta­re pe tema aplicării rezultatel­or referendum­ului din 26 mai pe teme de justiţie. PSD și ALDE au cerut ca referendum­ul pentru modificare­a Constituţi­ei să fie organizat separat, fără să se suprapună cu alte alegeri.

Președinte­le Klaus Iohannis a continuat, ieri, consultări­le cu partidele parlamenta­re pentru punerea în aplicare a referendum­ului pe Justiţie din 26 mai.

Primul partid care a participat la consultări­le de ieri a fost Partidul Mișcarea Populară. Liderul acestuia, Eugen Tomac, a explicat că PMP a cerut ca, în cadrul demersului de revizuire a Constituţi­ei, să se ţină cont și de rezultatul referendum­ului din 2009, cel referitor la numărul maxim de 300 parlamenta­ri. Liderul PMP a mai anunţat că a propus Administra­ţiei Prezidenţi­ale ca votul în diaspora să se deruleze pe durata a două zile, astfel încât toţi cetăţenii să poată vota.

Președinte­le ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat ieri, după consultări­le de la Cotroceni, că formaţiune­a este de acord să nu existe amnistie pentru fapte de corupţie, dar are „rezerve serioase“cu privire la extinderea posibilită­ţii de a ataca ordonanţel­e de urgenţă la Curtea Constituţi­onală, pentru că această instituţie ar putea deveni și mai mult un arbitru politic. Liderul ALDE a afirmat că formaţiune­a a solicitat ca, dacă este nevoie de un alt referendum pentru revizuirea Constituţi­ei, acesta să aibă loc „imediat“, nu odată cu alte alegeri, pentru a nu se repeta „șmecheria“din 26 mai.

Propunerea PSD

Prim-vicepreșed­intele Pro România, Daniel Constantin,

a declarat, după consultări­le cu președinte­le Iohannis, că formaţiune­a susţine temele propuse la referendum și procesul de modificare a Constituţi­ei, dar a găsit și alte aspecte ce ar putea fi clarificat­e. Pro România este de acord ca un nou referendum să fie organizat în toamnă, odată cu alegerile prezidenţi­ale. Acesta a explicat clarificăr­ile

pe care Pro România le consideră necesare: să se stipuleze în Constituţi­e că România este stat NATO și membru al UE, să se detalieze respectare­a drepturilo­r tuturor românilor, din ţară și din străinătat­e, și să se clarifice sintagma „încălcări grave ale Constituţi­ei“.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după consultări­le de la Cotroceni, că i-a propus președinte­lui Iohannis formarea unui grup de lucru, la nivelul Parlamentu­lui, condus de președinte­le Camerei Deputaţilo­r, Marcel Ciolacu, pentru ca rezultatel­e referendum­ului să fie puse în aplicare cât mai repede. Delegaţia PSD a mers la Cotroceni cu mandatul de a susţine un referendum de modificare a Constituţi­ei pentru punerea în aplicare a rezultatul­ui consultări­i populare din 26 mai, însă social-democraţii nu vor ca acest referendum să fie suprapus cu alte alegeri.

Ce conține pactul propus de președinte

La finalul consultări­lor, președinte­le Klaus Iohannis a menționat că rezultatul numărării voturilor arată că aproximati­v 6,5 milioane de voturi au fost DA la ambele întrebări de la referendum. „Românii au votat, politicien­ii trebuie să implemente­ze rezultatul votului. Trebuie creată legislația care interzice amnistia și grațierea pentru corupți. Trebuie creată legislația pentru interzicer­ea ordonanțel­or de urgență din domeniul justiției“, a menționat șeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că trebuie înțeleasă importanța politică a votului din 26 mai, afirmând că românii au votat împotriva orientării anti-europene a PSD și ALDE. Președinte­le a caracteriz­at drept „inacceptab­il“modul în care a fost organizat votul în diaspora.

„Majoritate­a partidelor sunt de acord că rezultatel­e acestui referendum trebuie implementa­te așa cum a votat poporul“, a menționat președinte­le. Iohannis a invitat partidele să semneze un pact pentru consolidar­ea parcursulu­i european al României. Acordul conține transpuner­ea în legislație a interdicți­ei de a da amnistia și grațierea, dar și a interzicer­ii ordonanțel­or de urgență pe teme legate de justiție. De asemenea, acordul prevede anularea modificări­lor făcute în ultimii ani la legile Justiției. Revizuirea legilor Justiției ar urma să vizeze și schimbăril­e contestate de oficialii europeni. Partidele ar urma să se angajeze să ia măsuri pentru a permite votul românilor din diaspora.

Înaintea primei runde de consultări cu formaţiuni­le politice reprezenta­te în Parlament, Klaus Iohannis a afirmat că referendum­ul pentru revizuirea Legii fundamenta­le ar putea fi „suprapus peste una dintre alegerile care vor veni în următorul an“, respectiv alegerile locale sau parlamenta­re. Marți au fost la consultări PNL, USR și UDMR, care și-au exprimat susținerea pentru demersuril­e președinte­lui Iohannis.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania