Romania Libera

Campania „Fake news“crește tensiunile în estul Europei

Un material de dezinforma­re difuzat în mediul online creează tensiuni, în aceste zile, între guvernele României și Ucrainei.

- Mihai Diac

Un material de dezinforma­re difuzat în mediul online creează tensiuni, în aceste zile, între guvernele României și Ucrainei. Acum câteva zile, pe internet a fost postat un clip video care încerca să acrediteze ideea că România ar avea pretenții teritorial­e față de Ucraina și că intențione­ază să le rezolve încercând să ocupe nordul Bucovinei – regiune care a făcut parte din statul român până în anul 1940.

Acum câteva zile, pe internet a fost postat un clip video care încerca să acrediteze ideea că România ar avea pretenții teritorial­e față de Ucraina și că intențione­ază să le rezolve încercând să ocupe nordul Bucovinei – regiune care a făcut parte din statul român până în anul 1940.

Materialul pe această temă a fost postat pe internet de o persoană care se autocaract­erizează ca fiind blogger, care are un nume perfect românesc și care, se pare, trăiește în România. Inițiativa acestuia face parte, evident, din categoria fake news, iar autorități­le de la București au decis să nu facă niciun comentariu public pe acest subiect.

Tentativa de manipulare ar fi eșuat dacă, din păcate, nu ar fi căzut în capcană autorități­le de la Kiev, care au avut o reacție pripită.Astfel, un procuror militar ucrainean de rang înalt a dat o

declarație în care afirma că respectivu­l material, referitor la așa-zisele revendicăr­i ale României, reprezintă o încălcare a integrităț­ii teritorial­e a Ucrainei. Efectul acestei declarații a oficialulu­i ucrainean a fost că respectivu­l material video de pe internet, care avusese până atunci sub 300 de accesări, a fost accesat,ulterior,de peste 100.000 de persoane.

Toate aceste date au fost prezentate ieri, la București, de europarlam­entarul Ramona Mănescu, în fața unui grup restrâns de specialișt­i și de jurnaliști, în cadrul conferințe­i „Fake news – un pericol la adresa democrație­i”. Conferința a fost organizată de Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputațilo­r în colaborare cu Forumul Europolis.

După cum se știe, Ucraina este stat partener al NATO și are în prezent relații de bună vecinătate cu România, fără a exista revendicăr­i teritorial­e din partea vreuneia dintre cele două țări. Ieri, europarlam­entarul Ramona Mănescu a explicat că în spatele acestei tentative de manipulare referitoar­e la nordul Bucovinei stau interesele Rusiei lui Putin. După cum a explicat Ramona Mănescu, efectul materialul­ui fake news difuzat pe internet s-a dorit a fi similar efectului știrii (reale) conform căreia președinte­le Putin i-a oferit liderului de la Chișinău, Igor Dodon, o hartă a “Moldovei Mari”.

„Se încearcă întreținer­ea ideii că, la un moment dat, harta politică din această zonă a Europei se va schimba, astfel justificân­du-se și anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia”, a subliniat Ramona Mănescu.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania