Romania Libera

Summituril­e de la Mecca ale regilor și șefilor de stat arabi au relevat divizarea sunnită

- Gabriela Anghel

Regele Arabiei Saudite, care a convocat de urgență monarhiile din Golf și din Liga Arabă pentru a le mobiliza contra rivalului iranian, a obținut o susținere cvasiunani­mă, cu excepția Irakului, Teheranul acuzând Riadul că seamănă discordie.

Două summituri au fost organizate la Mecca, urmare a atacurilor care au alimentat tensiunile în regiune – summitul extraordin­ar

al Consiliulu­i de Cooperare al Golfului (CCG) și cel al Ligii Arabe, urmate de reuniunea Organizați­ei de cooperare islamică (OCI). Întâlniril­e erau destinate să convingă aliații Arabiei Saudite să o susțină în disputa cu Iranul. În comunicatu­l final, CCG și-a exprimat solidarita­tea cu Riad și a reînnoit „susținerea strategiei americane față de Iran, inclusiv în ceea ce privește programele sale nucleare și balistice, activități­le sale de destabiliz­are, susținerea terorismul­ui (…) și activități­lor ostile ale hutsilor“în Yemen.

Qatarul a apărut însă ca element turbulent după ce ministrul său de Externe, Mohammad ben Abderrahma­ne al-Thani, a exprimat „rezerve“asupra summituril­or de la Mecca, afirmând că țara sa „nu a fost consultată“pentru comunicate­le finale. Și s-a întrebat retoric dacă un comunicat pooate evoca un „Golf unificat“în timp ce persistă blocada Qatarului. Iritată, tabăra pro-Riad a trimis în derizoriu respingere­a concluziil­or de către Qatar. Doha a răspuns prezent la Mecca, în pofida izolării sale impusă din iunie 2017 de către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Egipt, care au acuzat Qatarul că susține mișcările islamiste radicale și se apropie de Iran. La Mecca a avut loc o primă întâlnire la nivel înalt din ultimii doi ani, dar nu a lăsat să se întrevadă un „dezgheț“apropiat.

Semn al tensiunilo­r din regiune, Irakul, țară situată în nordul regatului saudit, a dezaprobat comunicatu­l publicat de statele arabe. Președinte­le irakian, Barham Saleh, a cărui țară întreține bune relații cu Teheran și cu Washington, a declarat că speră ca securitate­a Iranului să nu fie în pericol. La Teheran, ministrul de Externe, Mohammad Javad Zarif, a acuzat Arabia Saudită că „seamănă diviziunea“în Orientul Mijlociu și a criticat tentativel­e rivalului saudit de a mobiliza țările musulmane contra Iranului. Aflat în urmă cu o săptămână în Irak, Zarif a propus un „pact de neagresiun­e“între Iran și vecinii săi din Golf, adăugând că Teheranul dorește relații echilibrat­e cu toate statele regiunii.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania