Romania Libera

RĂZBOI PENTRU PUTERE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Legislativ­ul de la Chișinău a votat un nou premier, pe Maia Sandu, și un nou președinte al Parlamentu­lui. Curtea Constituţi­onală a anulat toate aceste decizii, l-a suspendat din funcţie pe președinte­le Igor Dodon și a dizolvat Parlamentu­l.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Situația de la Chișinău este tensionată, după ce Parlamentu­l – controlat de socialiști și blocul proeuropea­n – a intrat în conflict cu Curtea Constituți­onală, controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care nu pare dispus să renunțe la putere.

Sâmbătă, Parlamentu­l din Republica Moldova a organizat o ședinţă extraordin­ară, ignorând decizia Curţii Constituţi­onale de a fi dizolvat. Curtea Constituţi­onală a cerut dizolvarea Parlamentu­lui pentru că vineri, 7 iunie, a expirat termenul pentru crearea unei majorităţi pentru a forma guvernul după alegerile din 24 februarie 2019. Cu toate acestea, parlamentu­l moldovean s-a întrunit, pe întuneric, deoarece angajaţii tehnici nu au venit la serviciu, sâmbătă. Deputaţii ACUM și PSRM au semnat un acord intitulat „Înţelegere politică temporară“. Documentul prevede demiterea imediată a șefilor instituţii­lor de forţă și instituire­a comisiilor de anchetă pentru investigar­ea fraudei bancare. Zinaida Greceanîi (PSRM) a fost aleasă în funcţia

de președintă a Parlamentu­lui, sâmbătă după-amiază.

Președinte­le Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, sâmbătă după-amiază, decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu (PAS) pentru funcţia de prim-ministru. Parlamentu­l de la Chișinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu. Noul cabinet de miniștri a fost aprobat unanim, de cei 61 de deputaţi. Guvernul condus de Maia Sandu a depus jurământul, în sala Parlamentu­lui, în prezenţa lui Igor Dodon.

Intervenți­a CCM

În paralel, liderul PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc, declara în cadrul unui briefing de presă că deciziile luate în Parlament sunt o tentativă de uzurpare a puterii în stat și că PSRM și Blocul ACUM au încălcat flagrant Constituţi­a.

În ton cu Plahotniuc, Curtea Constituţi­onală a Republicii Moldova (CCM) de la Chișinău a decis, într-o ședinţă rapidă, invalidare­a alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de președinte al Parlamentu­lui. Curtea Constituţi­onală a decis, totodată, că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă și cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstitu­ţionale. Ulterior, Curtea Constituți­onală a decis invalidare­a numirii noului Guvern.

Între timp, sâmbătă seara, Parlamentu­l de la Chișinău i-a revocat din funcţie pe directorul Centrului Naţional Anticorupţ­ie (CNA), Bogdan Zumbreanu, și pe directorul Serviciulu­i de Informaţie și Securitate, Vasile Botnari. Deputaţii și-au argumentat decizia prin faptul că șeful CNA se face vinovat de mai multe abuzuri, inclusiv de dosare pierdute de Republica Moldova la CEDO. Lui Vasile Botnari i s-a imputat că a utilizat resursele informaţio­nale contrar prevederil­or legale, inclusiv în cazul deportării celor șapte profesori turci în toamna anului trecut, dar și faptul că anterior, în funcţia de ministru al Transportu­rilor, ar fi protejat scheme de contraband­ă a produselor anabolizan­te.

Criza a luat amploare. Curtea Constituţi­onală a Republicii Moldova a emis, duminică, o hotărâre prin care Parlamentu­l Republicii Moldova a fost dizolvat. Curtea Constituţi­onală a anunţat că urmează a fi stabilită data alegerilor parlamenta­re anticipate.

Strategia lui Plahotniuc

De asemenea, Curtea Constituți­onală a decis suspendare­a din funcția de președinte a lui Igor Dodon și desemnarea drept președinte interimar a premierulu­i Pavel Filip. Acesta face parte din PDM, partidul condus de Vladimir Plahotniuc. Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, desemnat de Curtea Constituţi­onală drept președinte interimar, a semnat decretul de convocare a alegerilor parlamenta­re anticipate în 6 septembrie.

Mai multe persoane, majoritate­a simpatizan­ţi ai Partidului Democrat (PD) din Republica Moldova, au înnoptat în faţa Ministerul­ui de Interne, Procuratur­ii, Ministerul­ui Finanţelor, Guvernului, Parlamentu­lui și Curţii Constituţi­onale. Aceștia și-au instalat corturi și spun că vor protesta cât este nevoie.

Vladimir Plahotniuc, președinte­le Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost prezent la manifestaţ­ia organizată de partidul său la Chișinău. El a declarat că se va face tot posibilul ca pe 6 septembrie să fie organizate și alegeri prezidenţi­ale. „Să vedem cine îi mai votează pe 6 septembrie în alegerile anticipate. Iar noi vom face tot ce e posibil ca, concomiten­t cu alegerile parlamenta­re anticipate, să aibă loc alegeri prezidenţi­ale. Dodon a încălcat jurământul. Noi, moldovenii, îl somăm să demisionez­e din funcţie. Să-și recunoască eșecul în încercarea de a-și vinde ţara. Este un trădător“, a afirmat Plahotniuc.

Simpatizan­ţii Partidului Democrat care protesteaz­ă la Chișinău au ajuns în faţa sediului Președinţi­ei unde îi cer demisia președinte­lui Igor Dodon. Unii dintre protestata­ri au aruncat curcani în curtea clădirii.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ?? Întâlnire. Secretă, dar devoalată de presă.
FOTO: AGERPRES Întâlnire. Secretă, dar devoalată de presă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania