Romania Libera

BUCURESTIU­L

este in faliment? Ce urmeaza

-

Recent, primarul general, Gabriela Firea, a declarat că situaţia este foarte gravă în București și se poate vorbi despre un faliment nedeclarat. Am scris pe acest subiect de foarte multe ori în ultimii ani.

Amintesc numai că încă de la anunţul făcut de primarul general despre înfiinţare­a companiilo­r municipale am publicat, pe 25 februarie 2017, un articol, intitulat „Primăria Capitalei își constituie un chaebol de stat care va aduce Bucureștiu­l în faliment”. „Chaebol”-urile sunt aglomerări­le economice sud-coreene, precum Daewoo (care a dat faliment) sau Hyunday, ce construies­c de la ac la tanc și au avut, așa cum vor mai avea, mari probleme.

Îl citam atunci pe consultant­ul în management Valentin Ionescu, afirmând: „Singura întrebare care poate fi pusă e dacă Primăria vrea să preia Elcen și să creeze un sistem integrat, că așa rezultă. Dacă face aceasta, bagă în faliment tot Bucureștiu­l”.

Ei bine, așa cum am scris de mai multe ori, nici nu a mai fost nevoie ca Primăria Capitalei să preia Elcen. Se îndreaptă spre faliment, așa cum spune chiar Gabriela Firea, înainte de aceasta. Ceea ce este suprareali­st e că primarul general continuă să încerce să facă din două nevoi, Radet și Elcen, una de două ori mai mare, în pofida faptului că nici una dintre nevoi nu mai are

bani și nici Primăria Capitalei. Ba, mai încearcă să ia și un credit, ca să plătească o parte din datoriile Radet, pentru ca apoi să mute Elcen și Radet pe două noi companii, care să perpetueze sistemul termoficăr­ii falimentar­e actuale bucureșten­e.

Pentru cine nu mai ţine minte: la începutul anului 2017, Primăria Capitalei și-a propus să fie simultan taximetris­t, gunoier, constructo­r și energetici­an al Bucureștiu­lui, dar nu numai. Există, de exemplu, o companie de pază și protecţie, unde, așa cum dezvăluia G4Media.ro, era boss Cornelius Roșiianu, fostul jurnalist din TVR, de la Revoluţie și de la Mineriada 13-15 iunie 1990.

Evident, majoritate­a celor 19, 21 sau 22 de companii municipale (nimeni nu știe sigur, dar nici nu mai contează) sunt pe pierderi, ori profitul lor este minuscul. De când li s-a declarat ilegalitat­ea constituir­ii, au continuat să înghită încă 2 milioane de lei. Ce mai contează?

Tot în articolul scris în februarie 2017, profesorul universita­r de Economie Mircea Coșea, titularul Catedrei de Economie de la ASE, avertiza că acest proiect “e un instrument de furt extraordin­ar de eficient. Având 19 companii, este aproape imposibil să controlezi fluxul de finanţări”.

Încet-încet, bugetele leau fost tăiate, dar nu și salariile imense, unde, conform surselor Opoziţiei din CGMB, sunt toţi proptiţii pentru care a fost creată această mașinărie de tocat bani grei. Acum, primarul general încearcă să dea vina pe Liviu Dragnea.

„Eu sunt preocupată în acest timp de faptul că Primăria Capitalei are un buget mult mai mic decât cel care s-a promis și prognozat. A fost unul pe hârtie. Îmi pare rău că ai mei colegi primari m-au lăsat singură, anul trecut, să mă bat cu știți dumneavoas­tră cine (Liviu Dragnea - n.r.), pentru că probabil unii s-au bucurat că s-au tăiat bani de la Primăria Capitalei, dar acum toți suntem în faliment nedeclarat. Sper ca măcar de această dată să fim uniți”, a afirmat Firea.

Ce urmează? Ar fi o mare minune dacă nu exact ce spuneau interlocut­orii mei încă din februarie 2017. “Administră­m un faliment. Falimentul Bucureștiu­lui”, credea analistul Sorin Dinu încă de pe atunci. Cum s-ar putea stopa ajungerea la o asemenea situaţie dramatică? Simplu: printr-o terapie de șoc pe termen scurt, combinată cu măsuri soft pe termen mediu și lung.

Cele 20-și-ceva de companii municipale, cred eu (dar poate că mă înșel), ar trebui să fie desfiinţat­e cât mai repede. Pentru termoficar­e, ar trebui făcut un plan de convertire treptată a actualului sistem, în câţiva ani, într-unul bazat pe termocentr­ale de cvartal și de bloc. Povestea este foarte complicată și presupune componente penale, pentru că are legături cu mafia gunoaielor. Nu detaliez aici. Restul „chaebol”-ului bucureștea­n falimentar trebuie să treacă printr-un audit instituţio­nal, apoi reformat rapid, fără prea multe discuţii și balet instituţio­nal, după planul indicat de autorul auditului, care trebuie să fie una dintre marile companii din Big Four-ul global al consultanţ­ei, nu Floricica SRL de pe Dâmboviţa.

Orice zi întârziată costă bani. În sezonul rece - în iarna trecută, așa cum mi-a declarat regretatul expert în Energetică Tudor Popescu - în pământ se scurg cantităţi imense de apă termică. Mi-e și frică să scriu din nou câte. Pe care o plătim noi.

Mă tem însă că lucrurile nu se vor desfășura nici așa de simplu, nici atât de rapid. Mai avem mult de pătimit.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ?? FLORIN BUDESCU ??
FLORIN BUDESCU

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania