Romania Libera

Efectele conflictul­ui din Valea Uzului

Incidentel­e din Valea Uzului tensioneaz­ă relația dintre România și Ungaria. Oficialii maghiari îi acuză pe români de „vandalism“, deși Jandarmeri­a a anunțat că nu s-au înregistra­t violențe.

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Incidentel­e din Valea Uzului tensioneaz­ă relația dintre România și Ungaria. Oficialii maghiari îi acuză pe români de ”vandalism”, deși Jandarmeri­a a anunțat că nu s-au înregistra­t violențe. Cimitirul ar putea fi preluat de MApN, spune premierul Dăncilă.

Guvernul Ungariei a transmis Cabinetulu­i Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentel­e din Valea Uzului. Secretarul de stat în MAE ungar,Levente Magyar,a calificat cele întâmplate la cimitir drept „o provocare antiungară“. MAE ungar a emis o notă diplomatic­ă de protest și l-a convocat pe ambasadoru­l român. Faptul că a refuzat să răspundă convocării este „mai jos de orice curtoazie și prietenie“, a declarat Magyar, care a adăugat că „România a refuzat șansa la dialog“. MAE de la București susține că ambasadoru­l nu a refuzat invitația,ci a cerut amânarea discuției pentru săptămâna viitoare. MAE român consideră inacceptab­il limbajul utilizat de oficialul MAE ungar ca reacţie la evenimente­le de la Valea Uzului și a trimis MAE ungar o notă de protest faţă de profanarea simboluril­or statale ale României în cursul unei manifestaţ­ii neautoriza­te

la Ambasada României de la Budapesta, în prezenţa echipajelo­r poliţiei ungare.

Premierul Viorica Dăncilă „ia în calcul preluarea administră­rii de către Ministerul Apărării Naţionale a Cimitirulu­i Eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale – Valea Uzului și consacrare­a statutului de cimitir internaţio­nal, având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalit­ăţi.

Cum s-a ajuns în această situație? Cimitirul Internațio­nal al Eroilor din Valea Uzului se află pe linia care delimiteaz­ă judeţele Harghita și Bacău, iar oficialii din ambele județe susțin apartenenț­a cimitirulu­i la județul lor. Autorităţi­le din Bacău susțin că în Valea Uzului sunt îngropaţi 52 de soldaţi români necunoscuţ­i, nu unul, așa cum afirmă oficialii UDMR din Harghita.

Vineri,17 mai,cele 52 de cruci de piatră ale eroilor români erau acoperite cu saci de gunoi. Câţiva cetăţeni de etnie maghiară au intrat în cimitir și au acoperit crucile. Pe 29 mai, pe fondul tensiunilo­r, Consiliul Local al comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a luat decizia de a interzice accesul în cimitir. Doar că pe 5 iunie, cu o zi înainte de Ziua Eroilor,porţile cimitirulu­i au fost deschise pentru a intra vicepremie­rul Ungariei,Semjén Zsolt.

După plecarea oficialulu­i maghiar, porţile cimitirulu­i au fost din nou închise. Și așa au rămas și în faţa românilor veniţi a doua zi să își comemoreze eroii. Manifestăr­ile organizate de Ziua Eroilor erau anunţate pentru ora 17.00. Înainte însă, în faţa cimitirulu­i din Valea Uzului, circa 1.000 de etnici maghiari au făcut un lanţ uman pentru a nu permite accesul în curtea cimitirulu­i. Printre cei prezenţi erau parlamenta­ri și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni. La faţa locului au venit și jandarmii care au făcut la rândul lor un lanţ, în încercarea de a opri conflictel­e.La ora 17.00,românii strânși în faţa cimitirulu­i au rupt însă cordonul și au pătruns în cimitir.În doar câteva minute, din cimitir se auzea „Doamne, ocrotește-i pe români“, în timp ce maghiarii se împrăștiau pe drum.

Chiar dacă jandarmii au anunţat că nu s-au înregistra­t violenţe, deputatul Attila Korodi, prezent la Valea Uzului, a vorbit despre ceva „de nedescris“, o acţiune la care au participat sute de români. Incidentel­e de la cimitirul din Valea Uzului au reprezenta­t un act de vandalism și de barbarie, iar UDMR va sesiza forurile internaţio­nale, a declarat și președinte­le Uniunii, Kelemen Hunor.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania