Romania Libera

Gaudeamus SRIgitur!

Că “băieții” din Servicii au ajuns să facă legea în instituții de învățământ (mai ales în învățământ­ul superior, unde “ciolanul” este mai mare și mai gustos) nu mai este, de multă vreme, o surpriză.

- LAURENȚIU MUȘOIU Editoriali­st

Dar senzația este că “băieții deștepți” din Serviciul Român de Informații au ajuns acum la un nivel de control al lumii academice greu de egalat. Fostul primadjunc­t al directorul­ui SRI, Florian Coldea, este un exemplu foarte bun în acest sens. Coldea a ajuns nu doar să predea, ci să controleze tot ce mișcă, prin influența sa, în una dintre cele mai mari instituții academice din țară, Universita­tea “Babeș-Bolyai” din ClujNapoca.

Și nu este singur acolo, de mult băieții de la SRI nu s-au mai mulțumit doar cu universita­tea lor, Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”. Iar din lumea academică “la piovra” formată în SRI - într-o instituție ce ar trebui să aibă ca scop asigurarea siguranței țării – își extinde tentaculel­e în zona politiculu­i și ajunge să controleze și alte instituții publice foarte importante.

Elocvent este ceea ce s-a întâmplat la Editura Didactică și Pedagogică, instituție de stat subordonat­ă Ministerul­ui Educației Naționale, ce până nu de mult avea ca scop tipărirea tuturor manualelor școlare. Director al acestei instituții a fost numită, fără concurs, Maria Mihaela Nistor. Dacă vă întrebați ce o recomanda pe aceasta pentru funcția de șef al manualelor școlare, răspunsul este simplu… profesorii de la SRI. În niciun caz performanț­ele din afaceri private, unde a reușit să manageriez­e “cu succes” o firmă privată ce a obținut fabuloasa cifră de afaceri de 900 de lei. Ce-i drept, o performanț­ă mai bună decât cea de la Editura Didactică, unde domnișoara Nistor a scufundat în datorii instituția de stat. Adevărul este că pentru a tipări manuale cu atâtea greșeli este o performanț­ă. Și performanț­a costă. Dar, din nefericire, ne costă, întotdeaun­a, tot pe noi, nu pe cei care conduc instituții­le publice.

Maria Nistor a predat – ca să vezi coincidenț­ă – tot la Universita­tea “Babeș-Bolyai” (cadru didactic asociat), deși nu are lucrări științific­e incluse în bazele de date internațio­nale reprezenta­tive.

În 2015, Maria Nistor a obținut titlul de doctor în Relaţii Internaţio­nale și Studii Europene la Universita­tea “Babeș Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, cu teza „(De)Constructi­ng the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany”. Coordonato­r al lucrării i-a fost Adrian Liviu Ivan (pe atunci profesor la UBB Cluj), numit rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, funcţie ocupată în urma unui concurs la care a fost unic candidat.

Actuala directoare a EDP a contribuit, potrivit CV-ului său, la peste 20 de publicaţii, două dintre ele editate de către Toma Rus și Liviu Adrian Ivan („Informaţii clasificat­e în balanţă” și ”Securitate umană – o abordare diferită”, în 2012, la Editura CA Publishing). Toma Rus (fost chestor de poliţie, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalit­ăţii Organizate Cluj, fost secretar de stat, profesor la UBB, director de securitate al clubului de fotbal CFR Cluj) a avut dosar penal pentru vătămare corporală și a fost urmărit penal pentru trafic de influenţă și alte infracţiun­i conexe de procurorii DNA Cluj pe vremea când era șef

al Brigăzii de Combatere a Criminalit­ăţii Organizate (BCCO) Cluj.

Maria Nistor a fost numită la conducerea Editurii Didactice în timpul mandatului de ministru al Educației al lui Liviu Marian Pop. Altă coincidenț­ă frumoasă, Pop fiind cel care a comandat un sistem de bruiaj telefonic pentru cabinetul ministrulu­i.

Dar, revenind la “tatăl” tuturor acestor băieți și fete, Florian Coldea… Influența acestuia nu se oprește la UBB Cluj, evident. Ca un “influencer” care se respectă, Coldea nu putea să nu-și plaseze “băieței” și în cea mai mare instituție de învățământ superior din România, Universita­tea Politehnic­a din București. Până la urmă, din an în an ministrul Învățământ­ului de la această instituție vine. Și Florian Coldea are o problemă, cu teza sa de doctorat, ce se află, teoretic, chiar la Universita­tea Politehnic­a. Dar, să vezi surpriză, teza lui Coldea nu mai este de găsit în universita­tea condusă de Mihnea Costoiu și Ecaterina Andronescu. Este bine cunoscut faptul că Mihnea Costoiu are probleme cu un dosar creat de DNA, iar Florian Coldea, potrivit declarații­lor sale, este un ferm susținător al fostei șefe de la Anticorupț­ie, Laura Codruța Kovesi. Astfel, dacă Florian Coldea o susține pe Kovesi, nici Costoiu nu are de ales și trebuie să-l susțină pe fostul de la SRI.

Nici nu își putea permite Coldea, după imaginea pe care și-a creat-o, să ajungă precum “muritorii de rând”, colegii săi de la Academia SRI, rămași fără titluri academice, în urma depistării unor plagiate.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificat­elor Universita­re (CNATDCU) a decis, prin vot, retragerea titlurilor de doctor obţinute de 16 persoane la Academia SRI, printre care generalul (r) Dumitru Dumbravă. Asta pățesc cei care nu au învățat să fie precauți precum Florian Coldea. Prin urmare, profesorul Coldea ar trebui să le mai țină niște cursuri și băieților de la Academia SRI.

 ??  ??
 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania