Romania Libera

DE CE SE SINUCID ARESTAŢII ÎNAINTE SĂ FIE JUDECAŢI

Cazul infractoru­lui care a fost găsit spânzurat în incinta penitencia­rului de la Timișoara ridică noi suspiciuni asupra situației din închisoril­e românești.

- mihai.diac@romanialib­era.ro

Sistemul penitencia­r din România se confruntă cu probleme cronice,printre care se numără supraaglom­erarea cu deținuți și personalul insuficien­t, iar acestea favorizeaz­ă, la rândul lor, apariția unor grave incidente.

Cel mai recent s-a consemnat luni dimineață, la Penitencia­rul Timișoara, unde un arestat a fost găsit mort. Decedatul este Marcel Lepa, un infractor care avea de executat o condamnare pentru tâlhărie și care, încercând să se sustragă executării pedepsei, fusese capturat cu câteva zile înainte, după ce împușcase mortal un polițist și îl rănise, tot prin împușcare, pe un coleg al acestuia.

La Penitencia­rul Timișoara s-a declanșat o anchetă internă menită să clarifice modul în care a murit arestatul Lepa. Anticipând, însă, rezultatul anchetei, angajați ai penitencia­rului au sugerat deja că arestatul Lepa, care fusese găsit spânzurat,s-ar fi sinucis.

Tot ieri,Federația Sindicatel­or din Administra­ția Națională a Penitencia­relor a transmis un comunicat intitulat „Cum și de ce se sinucid unii deținuți”, în care preciza, printre altele, că “rata sinucideri­lor în penitencia­rele românești este de trei ori mai mică decât în rândul populației României”.

Cu alte cuvinte, românii aflați în închisoare se sinucid mai rar decât cei aflați în libertate. În acest caz, moartea în închisoare a arestatulu­i Lepa devine cu atât mai suspectă, întrucât el, dacă ar fi avut o asemenea intenție, se putea sinucide chiar înainte să fie capturat, cu același pistol cu care deschisese focul asupra polițiștil­or.

Cazul lui Marcel Lepa, găsit mort în celulă și despre care se sugerează că s-a sinucis, seamănă izbitor cu cel al lui Ioan Beșa, care a fost găsit mort, anul trecut, în Penitencia­rul Botoșani.La momentul morții, Beșa aștepta să fie judecat sub acuzația că îl omorâse pe polițistul Sorin Viziteu.În mod similar, Marcel Lepa aștepta, în pușcărie, să fie judecat pentru uciderea polițistul­ui Cristian Amariei. Și Beșa, și Lepa au fost găsiți spânzurați în celulele lor – deși, în mod normal, un arestat sau un deținut nu are voie să dețină obiecte care să-i permită să se sinucidă. În cazul lui Beșa ancheta a decis, în final,că s-a sinucis.Semnele de întrebare asupra morții sale încă nu s-au stins,iar mama lui Ioan Beșa dezvăluia, anul trecut, pentru „România liberă“, un fapt cutremurăt­or: un coleg al polițistul­ui ucis de fiul ei o avertizase, imediat după arestarea lui Ioan Beșa, că pe acest copil “n-o să-l mai aibă”. Iar liderul unuia dintre sindicatel­e polițiștil­or sugera că, pentru Beșa, s-a aplicat Legea talionului: “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.

 ?? FOTO: AGERPRES ?? Sinucidere. Penitencia­rul Timișoara.
FOTO: AGERPRES Sinucidere. Penitencia­rul Timișoara.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania