Romania Libera

Guvernul Sandu l-a demis pe șeful Poliției

- romulus.georgescu@romanialib­era.ro

Prima şedinţă a guvernului condus de Maia Sandu a fost convocată, ieri, la Chişinău, iar în timpul acesteia au fost demişi o serie de înalţi funcţionar­i, printre care şeful Inspectora­tului General al Poliţiei (IGP) din Republica Moldova, Alexandru Pânzari.

Alexandru Pânzari a declarat, anterior, că refuză să se subordonez­e noului ministru de Interne care a fost numit în Parlament, Andrei Năstase, subliniind că ministrul lui este în continuare Alexandru Jizdan.

Cu votul membrilor guvernului condus de Maia Sandu, Alexandru Pânzari a fost demis. Totodată, același Executiv l-a propus pe Gheorghe Bălan, fost judecător, în funcţia de șef al IGP.

În cadrul ședinţei, premierul Maia Sandu a anunţat că va trimite o scrisoare inclusiv Comisiei de la Veneţia, referitor la deciziile Curţii Constituţi­onale privind declararea drept neconstitu­ţionale a deciziilor luate în Parlament și la acţiunile structuril­or de forţă care au blocat accesul membrilor Guvernului Maia Sandu în instituţii­le de stat.

Ea a subliniat că următorul pas important pe agenda activităţi­i Guvernului este crearea unei comisii parlamenta­re pentru investigar­ea furtului miliardulu­i. În același timp, premierul susţinut de Partidul Democrat (PDM), Pavel Filip, a convocat ieri în ședinţă miniștrii, secretarii de stat, șefii de agenţii și instituţii publice și a solicitat să fie asigurată activitate­a în regim normal a instituţii­lor publice, în baza Constituţi­ei și legilor ţării, astfel încât cetăţenii să nu aibă de suferit ca urmare a crizei politice. Parlamentu­l de la Chișinău rezultat în urma alegerilor legislativ­e din 24 februarie s-a reunit sâmbătă, după ce, în urma unor luni de negocieri politice, s-a reușit formarea unei majorităţi între socialiști – câștigător­ii alegerilor – și blocul pro-occidental ACUM, alianţa care a ieșit pe locul al treilea. Duminică, Curtea Constituţi­onală a Republicii Moldova a decis suspendare­a temporară a lui Igor Dodon din funcţia de președinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit președinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţi­onală a emis o hotărâre prin care Parlamentu­l Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate pe 6 septembrie.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania