Romania Libera

Cel mai rãsunator esec al serviciilo­r secrete românesti

- MARIUS GHILEZAN

Administra­ţiile succesive de la București n-au văzut în Republica Moldova decât un partener economic și o sursă de forţă de muncă ieftină. Un titirez pe masa de șah a intereselo­r ascunse. Singurul lucru bun, de-a lungul anilor, a fost acordarea a zeci de mii de burse studenţilo­r merituoși. În rest, cap de pod pentru evaziuni și învârteli ale banilor publici.

Vladimir Plahotniuc este clar o creaţie a serviciilo­r secrete românești. Fără acestea nu ajungea miliardar.

Ceea ce încearcă să facă în România prin crearea unei supraputer­i (momentan, în expertiză de laborator) care să controleze totul, de la Justiţie la Guvern, administra­ţiile locale, Curtea Constituţi­onală, Banca Centrală, noua Securitate (căreia i s-a lungit prea mult nasul) a început experiment­ul de preluare și control al unui stat prin personajul Vladimir Plahotniuc. L-a dus la destructur­are. La dializă.

Omul are televiziun­e, controleaz­ă Curtea Constituţi­onală, Poliţia, Administra­ţia, dar nu are majoritate în Parlament pentru a forma Guvernul. Și de aici tot deranjul.

Alina Mungiu-Pippidi, o expertă în anticorupţ­ie, susţine că Vladimir Plahotniuc este/va fi îndepărtat de la putere printr-o înţelegere între Occident și Rusia.

În editorialu­l de ieri am vorbit despre vizita celor trei grei din Europa, Rusia și SUA, sosiţi fulger la Chișinău. Probabil i-au spus că e timpul să se retragă. N-a vrut. Timp de o zi s-a format

celebrul guvern anacronic dintre socialiști­i pro-moscoviţi și liberalii pro-europeni, condus de Maia Sandu. A doua zi, Curtea Constituţi­onală a anulat actul.

În prezent, Republica Moldova are două guverne. Unul al europenișt­ilor, aliaţi cu socialiști­i, și altul al lui Plahotniuc.

Nu se știe cât va mai rezista la putere Plahotniuc. Soarta lui e pecetluită. Marile Puteri nu-l mai vor. Se vor organiza alegeri anticipate pe 9 septembrie. Asta dacă nu iese cu vărsare de sânge acum la Chișinău.

Cine este Vladimir Plahotniuc?

Un miliardar creat de serviciile secrete de la București, după principiul „să avem și noi faliţii noștri“. Și-a transforma­t ţara într-o gubernie. El centrează, el dă cu capul. Neavând limite, a devenit nefrecvent­abil. Cine să mai sară în ajutorul lui? Nici măcar creatorii săi. E o chestiune de zile sau de săptămâni.

Plahotniuc și-a creat pe persoană fizică o DNA prin care-și lichida adversarii. În săptămâna dinaintea turului doi al alegerilor prezidenți­ale din Moldova, șefa DNA, împreună cu ministrul Justiției, Raluca Prună, au fost la Chișinău, unde au oferit consultanț­ă în combaterea corupției procuroril­or moldoveni controlați de Plahotniuc. În acea perioadă, Publika, televiziun­ea lui, cele ale celorlalte trusturi românești, preluate de el, au transmis imagini cu Kovesi și Viorel Chetraru (șeful CNA), însoțite de titlul „DNA a trecut Prutul“, în condițiile în care candidatul pro-european Maia Sandu avea ca principală temă electorală combaterea corupției. Culmea, el l-a sprijinit din umbră pe Igor Dodon să ajungă președinte. Îi asigura flancul rus pentru tentativa sa de luare în posesie a unui stat.

Plahotniuc are mulţi analiști plătiţi la București. Majoritate­a acestora sunt în siajul SIE. De unde se pot trage o serie de concluzii, fără pretenţii de judecată.

Omul are și pașaport rusesc, și pașaport românesc. E trei în unul. Acum ness-ul e frecat prea mult.

Republica Moldova e din nou teatru de operaţiuni pentru diferite puteri aflate în competiţie.

Moscova își dorește Transnistr­ia, Occidentul – menţinerea statului ca un cordon de securitate al NATO, conform doctrinei Zbigniew Brzezinski.

Republica Moldova nu are aliaţi. Nicio diasporă care să ţină cu ţara. Un univers pustiu. Diplomaţia de la București face îndemnuri la calm. Ca și cum în cazanul sub presiune s-ar mai putea pune licori speciale. Nu se fac transplant­uri la organele moarte.

Securitate­a a transforma­t Moldova într-o feudă a intereselo­r de spălare de bani și de evaziuni prin cineva dispus să slujească. Plahotniuc a fost partenerul perfect.

Dar să vedem fulminanta carieră a omului care în 1991 era inspector la Centrul pentru prevenirea și reabilitar­ea victimelor minore – „Minor“, afiliat Primăriei Chișinăulu­i. În intervalul 1995-1998 a fondat Grupul Financiar Moldo-American „Angels“, pe care l-a condus până în 2001. Între 2001 și 2010 a îndeplinit funcţia de director comercial, iar apoi de director general al „Petrom Moldova“SA, ocupându-se cu importul și distribuţi­a petrolului. Aici a fost preluat. Din 2005, a ocupat funcţia de vicepreșed­inte al Consiliulu­i de Administra­re al Băncii Comerciale VictoriaBa­nk, una dintre cele mai importante bănci, pe unde tranzitau banii oneroși.

Ce a făcut în ultimele luni oligarhul?

A invalidat un tur de scrutin. A dat o lovitură de stat, fără militari în stradă. A scos din joben Curtea Constituţi­onală care anulează tot. El o controleaz­ă de la cap la coadă. Azi, nu-l mai dorește nimeni. Va folosi elicopteru­l?

Trist este că, la 30 de ani de la revoluţia din 1989 și de la declararea independen­ţei Republicii Moldova, în loc să vorbim despre unire, acum discutăm despre disoluţia unui stat și eșecul laboranţil­or securiști care l-au creat pe Plahotniuc.

Se spune că Traian Băsescu i-ar fi propus lui Vladimir Voronin unirea, în vremea primului mandat. Președinte­le român i-ar fi propus postul de vicepremie­r. Omologul de la Chișinău nu l-a crezut. Consilieri­i săi nu credeau în sinceritat­ea lui Băsescu și nici că politicien­ii români vor accepta. Așa că au stabilit că mai bine conduc ei ţărișoara. De la moartea lui Corneliu Coposu, niciun politruc nu s-a mai gândit la Unire. Ci doar cum să te scufunzi cu mertzanul în Crama de la Cricova și nimeni să nu strige Beciul Domnesc.

 ?? FOTO AGERPRES ??
FOTO AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania