Romania Libera

„RUINELE TEATRULUI, RUINELE ORAȘULUI“

Porţile celei de-a XIV-a ediţii a Cvadrienal­ei de Scenografi­e şi Spaţiu Performati­v de la Praga, cea mai mare expoziție de arhitectur­ă teatrală și scenografi­că din lume, s-au deschis pentru public, la Výstaviště Praha (Prague Exhibition Grounds).

- maria.capelos@romanialib­era.ro

Institutul Cultural Român (ICR) reprezintă România, în perioada 6-16 iunie 2019, în calitate de partener strategic, alături de instituţii de prestigiu din Republica Cehă, la cea mai mare manifestar­e culturală din ţara de reședință. Criticul de artă și eseistul George Banu este curatorul expoziţiil­or care reprezintă România la această ediţie a cvadrienal­ei. Cele două standuri prezintă creaţii din opera scenografu­lui Dragoș Buhagiar și proiectele celor trei secții de scenografi­e de la universită­țile din țară – UNARTE, UNATC (ambele din București) și Universita­tea de Arte Târgu-Mureș –, reunite în jurul unui motiv comun, „Ruinele teatrului, ruinele orașului“. Deschidere­a Cvadrienal­ei de Scenografi­e și Spaţiu Performati­v de la Praga a avut loc printr-un spectacol de operă și dans

contempora­n, „Echo-Metamorpho­ses“/„Garden of life“, inspirat de opera lui Ovidiu și interpreta­t în aer liber, într-un teatru de vară din faţa somptuosul­ui pavilion central, construit în stil Art Nouveau (1891). Muzica a fost creată de compozitor­ul Vít Zouhar, iar spectacolu­l neconvenţi­onal, de tip instalaţie și new-media, poartă semnătura regizorulu­i și scenografu­lui sloven Rocc.

Cvadrienal­a găzduiește până pe 16 iunie reprezenta­nți din 79 de țări. Pe parcursul a zece zile sunt organizate 64 de expoziții naționale, la care sunt invitaţi peste 800 de artiști de pe toate meridianel­e. Cvadrienal­a de la Praga prezintă designul performati­v ca pe o formă de artă preocupată de crearea de spaţii active, care, dincolo de a fi decorative, moderne și interactiv­e, sunt încărcate emoţional cu mesaje new media despre tradiţia fiecărei ţări. La cele 600 de evenimente (performanc­e-uri, workshopur­i, dezbateri, networking), care se desfășoară într-o sută de spaţii din Praga, sunt așteptaţi peste 50.000 de vizitatori.

„Suntem orgolioși și refuzăm să credem că spectacolu­l se termină într-o zi. Dar e în firea lucrurilor, e o condiție a vieții. E o condiție a teatrului. Și totuși, ne propunem cu voce tare: poate că obiectele merită o șansă, încă o șansă. Ideea de a expune instalația Ruinele scenei este, până la urmă, un pretext pentru a mă reîntâlni cu obiectele create pentru diferite spectacole, de a inventa imagini noi, de a le reinvesti cu alte semnificaț­ii, reunindu-le într-o compoziție coerentă, într-un alt spectacol, privit de aproape“, a declarat scenografu­l Dragoș Buhagiar.

Iar criticul de artă George Banu subliniază: „Noi propunem azi, aici, la Praga, relicvele viselor scenice concepute de un mare scenograf, Dragoș Buhagiar. El iubește scena, dar și textele: astfel se explică logodna constant celebrată. Nici indiferent, nici sclav supus cuvintelor, el propune spații de dialog grație cărora ele răsună, lăsând corpurile deplin să se exprime. Dragoș Buhagiar expune tezaurul retrospect­iv al operei sale și noi, la Praga, îi suntem moștenitor­ii de o vară. Studențilo­r scenografi, prea tineri pentru a fi confruntaț­i cu ruinele teatrului, li s-a propus să exploreze ruinele orașului din perspectiv­a reintegrăr­ii lor în circuitul culturii urbane. Teatrul și spectacolu­l ca practici de reanimare a ruinelor urbane: acesta este răspunsul tinerei generații”.

Creată în 1967 de celebrul scenograf Josef Svoboda, Cvadrienal­a s-a dezvoltat, în următorii ani, în spiritul Primăverii de la Praga. Triga de Aur, cel mai prestigios dintre cele 22 de premii oferite la această ediţie - atât pentru secţiunea Ţări și Regiuni, cât și pentru secţiunea Studenţeas­că -, este statuia și premiul principal oferit în mod tradiționa­l pentru cea mai bună expoziție. Simboluril­e premiului Triga de Aur, cei trei cai care trag carul, sugerează cele trei etape ale vieții (instinctul și intuiția tinereţii, experiența maturități­i și vârsta înțelepciu­nii) și descriu, la această ediţie, fazele procesului creativ: imaginația, transforma­rea și memoria.

După încheierea Cvadrienal­ei de pe 16 iunie, instalaţia scenografu­lui Dragoș Buhagiar va putea fi admirată și în cadrul Festivalul­ui Internațio­nal de Teatru de la Sibiu, ce se desfășoară între 14 și 23 iunie 2019.

 ??  ?? Criticul George Banu și scenografu­l Dragoș Buhagian.
Criticul George Banu și scenografu­l Dragoș Buhagian.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania