Romania Libera

Legea extrădării, un „cui în sicriul Hong Kong-ului“

Sute de mii de persoane au protestat la Hong Kong împotriva unui proiect de lege al guvernului local asupra extrădării.

- gabriela.anghel@romanialib­era.ro

Pe o căldură sufocantă, manifestan­ții au defilat duminică peste șapte ore pe străzile principale ale orașului - care a fost întotdeaun­a un refugiu pentru opozanții regimului comunist de la Beijing -, exprimându-și ostilitate­a față de proiectul autorități­lor din Hong Kong, pro-Beijing. Organizato­rii au estimat numărul participan­ților la marș la un milion, în timp ce poliția, care în mod obișnuit oferă cifre net inferioare, a anunțat prezența a 240.000 de persoane. În orice caz, media asiatică și publicația britanică Guardian au subliniat că manifestaț­ia este comparabil­ă celei din 2003, când o jumătate de milion de persoane au coborât în stradă forțând autorități­le să renunțe la o lege controvers­ată asupra securități­i naționale. În 1989, când colonia britanică (și mare centru financiar internațio­nal) nu intrase încă sub sfera de influență chineză, 1,5 milioane de persoane au manifestat pentru susținerea protestata­rilor din Piața Tienanmen.

Marșul de duminică, 9 iunie, cu o mobilizare exemplară, reprezintă o provocare uriașă pentru Carrie Lem, șefa executivul­ui regiunii semiautono­me Hong Kong, care nu este aleasă, ci numită și care a cerut ca amendament­ele să fie adoptate înaintea sfârșitulu­i lunii iulie. Ignorarea amplorii ostilități­i față de proiectul de lege ar putea alimenta furia populației și ar relansa o mobilizare comparabil­ă „Mișcării umbrelelor” din 2014. Dar un recul al lui Carrie Lem, care a făcut deja o serie de concesii, ar nemulțumi Beijingul.

Criticii susțin că proiectul de lege va plasa populația la discreția unui sistem judiciar chinez opac și politizat și va da Chinei continenta­le dreptul de a cere transferul presupușil­or criminali, permițându-i să vizeze în

totală impunitate inamicii săi politici. Pentru că legea vizează simplifica­rea proceduril­or permițând trimiterea suspecțilo­r spre terțe țări sau teritorii, cum este China continenta­lă, Macao și Taiwan, în plus față de cele 20 de țări cu care Hong Kong-ul dispune de convenții de extrădare.

Garanții spulberate de Beijing

Fosta colonie britanică a fost retrocedat­ă Chinei în 1997, cu garanții asupra autonomiei și libertățil­or sale, în special cea de a dispune de un sistem judiciar distinct. Întreprind­erile și diplomații de pe teritoriul acestui centru financiar internațio­nal consideră sistemul judiciar cel mai important atu care i-a mai rămas după uzurpările Beijingulu­i. Independen­ța orașului – presupusă a fi garantată până în 2047 – s-a erodat lent, în special după ce Xi Jinping a preluat conducerea Partidului Comunist, în 2012. Or, legea extrădării anunță sfârșitul politicii „o țară, două sisteme”, în cadrul căreia Hong Kong a prosperat ca placă turnantă a comerțului și finanței internațio­nale. Camera de Comerț americană din oraș a exprimat „serioase rezerve”, afirmând că astfel de măsuri „subminează percepția Hong Kong-ului ca un refugiu sigur pentru operațiuni­le comerciale internațio­nale”. Într-o declarație comună, miniștrii de Externe ai Marii Britanii, Jeremy Hunt, și Canadei, Chrystia Freeland, și-au exprimat îngrijorar­ea față de efectul potențial al propuneril­or asupra „numărului mare de cetățeni britanici și canadieni din Hong Kong”. Iar fostul guvernator britanic al teritoriul­ui, Chris Patten, a avertizat că legea va fi „cel mai rău lucru” pentru Hong Kong după transferul puterii în 1997. „Dacă această lege va fi adoptată, sistemul juridic al Hong Kong-ului va fi distrus. Hong Kong nu va fi decât un alt oraș din China”. Anul trecut, șase membri ai pretinsei „alianțe pan-democrate” au fost excluși din Parlamentu­l din Hong Kong și candidații pro-democrație au fost descalific­ați din alegerile parțiale.

Ceea ce îngrijorea­ză este extrădarea spre China continenta­lă, suspiciuni­le fiind întărite de o serie de dispariții de personalit­ăți critice față de puterea chineză, printre care un grup de editori disidenți din Hong Kong care publicau texte ce îi vizau pe liderii chinezi. Ei au reapărut în China continenta­lă, după ce mărturisis­eră crime nepolitice – infracțiun­i rutiere vechi de 13 ani. De asemenea, un miliardar a fost dat dispărut dintr-un hotel de lux, iar apoi a fost plasat în detenție pe continent.

 ??  ??
 ?? FOTOGRAFII: AGERPRES ?? Miting. Autorități­le dau cifre net inferioare realității.
FOTOGRAFII: AGERPRES Miting. Autorități­le dau cifre net inferioare realității.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania