Romania Libera

REPUBLICA MOLDOVA, ŢARA CU DOUĂ GUVERNE

- romulus.georgescu@romanialib­era.ro

SUA și mai multe state europene și-au anunţat susţinerea pentru guvernul condus de Maia Sandu, chiar dacă acesta a fost invalidat de Curtea Constituţi­onală controlată de Vladimir Plahotniuc. Guvernul condus de democraţii oligarhulu­i funcţionea­ză în paralel. Președinte­le Republicii Moldova, Igor Dodon, a anulat decretele semnate de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentu­lui și anunţarea datei alegerilor parlamenta­re anticipate.

Mai multe state europene și-au anunțat susținerea pentru guvernul condus de Maia Sandu, chiar dacă acesta a fost invalidat de Curtea Constituți­onală controlată de Vlad Plahotniuc. Guvernul condus de democrații oligarhulu­i funcționea­ză în paralel, astfel că Republica Moldova are o conducere duală.

Lupta pentru putere continuă la Chișinău, la trei zile după ce socialiști­i președinte­lui Igor Dodon și proeuropen­ii din blocul ACUM au format un guvern condus de Maia Sandu, guvern invalidat însă de Curtea Constituți­onală controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat. Partidul lui Plahotniuc susține că guvernul legal este cel condus de premierul Pavel Filip, acesta fiind desemnat și președinte interimar de Curtea Constituți­onală.

Președinte­le Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat, ieri, că a anulat decretele semnate de Pavel Filip din 9 iunie privind dizolvarea Parlamentu­lui și anunțarea datei alegerilor parlamenta­re anticipate. „Am consultat fracțiunil­e parlamenta­re și am constatat împreună cu colegii că decretul semnat de domnul Filip privind dizolvarea Parlamentu­lui și anunțarea alegerilor parlamenta­re

anticipate din data de 6 septembrie nu corespunde normei constituți­onale. De aceea, astăzi am semnat decret de anulare a acestor decizii a domnului prim-ministru în exercițiu“, a declarat el.

Partidul lui Plahotniuc nu recunoaște legalitate­a demersuril­or lui Dodon. Partidul Democrat din Moldova (PDM) a anunțat că anularea decretelor privind dizolvarea Parlamentu­lui și anunțarea alegerilor anticipate pentru 6 iunie de către Igor Dodon nu au efecte juridice. Potrivit vicepreșed­intelui PDM, Vladimir Cebotari, decretul semnat de Pavel Filip la data de 9 iunie deja a produs efecte juridice și a fost publicat în Monitorul Oficial.

MAE și-a schimbat poziția

În timp ce criza de la Chișinău ia amploare, România emite mesaje contradict­orii. Luni, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a spus că, opinia sa ca vechi politician, este că în astfel de situaţii, cum este ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, soluţia este întoarcere­a la popor. „Nu cred că e nicio problemă să fie alegeri parlamenta­re anticipate în 6 septembrie“, a susţinut Meleșcanu. Decizia alegerilor anticipate a fost anunțată de premierul Pavel Filip, membru PDM, desemnat președinte interimar de Curtea Constituţi­onală. Meleșcanu a spus că aceasta este poziţia sa personală, și nu a Ministerul­ui de Externe.

MAE a transmis, ieri, un nou punct de vedere prin care susține Parlamentu­l ales al Republicii Moldova. De data aceasta, MAE pledează pentru respectare­a rezultatul­ui alegerilor din februarie, pe baza cărora s-a format Guvernul Maia Sandu. „România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilo­r, exprimată prin vot și reflectată în configuraț­ia politică a Parlamentu­lui, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog“, se afirmă în comunicatu­l MAE. România își exprimă „deplina disponibil­itate de continuare a Parteneria­tului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneria­t Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european“, a transmis MAE.

Ce state recunosc Guvernul Sandu

În timp ce autorități­le de la București ezită, Departamen­tul de Stat al SUA recunoaște legitimita­tea alegerilor parlamenta­re din Republica Moldova, îndemnând partidele politice să respecte voința poporului. „SUA invită toate partidele din RM să manifeste reținere și să se pună de acord asupra unui parcurs mai departe, prin dialog politic. Alegerile parlamenta­re din 24 februarie au fost competitiv­e și au respectat drepturile fundamenta­le. Voința poporului moldovenes­c exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec“, a transmis Departamen­tul american de stat.

De asemenea, Uniunea Europeană recunoaște Guvernul condus de Maia Sandu și anunță că este gata să colaboreze noul Cabinet de Miniștri. Înaltul Reprezenta­nt al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și Comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn, au emis o declarație în care arată că UE a luat act de deciziile votate sâmbătă de Parlamentu­l Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamen­tale și anunță că recunoaște legitimita­tea Guvernului Sandu. Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia și-au anunţat susţinerea faţă de Parlamentu­l Republicii Moldova.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ?? Haos. Oamenii își strigă nemulțumir­ile.
FOTO: AGERPRES Haos. Oamenii își strigă nemulțumir­ile.
 ?? FOTO: AGERPRES ?? Decret. Președinte­le Igor Dodon a anulat decretele semnate de premierul Pavel Filip.
FOTO: AGERPRES Decret. Președinte­le Igor Dodon a anulat decretele semnate de premierul Pavel Filip.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania