Romania Libera

15 riscuri ale consumului de sucuri acidulate pe timpul verii

Consumul de băuturi răcoritoar­e cu conținut de zahăr și cofeină, în timpul exercitări­i de efort fizic în condiții de temperatur­ă ridicată, poate fi asociat cu un risc crescut de boli renale.

- elena.marinescu @romanialib­era.ro

Consumul de băuturi răcoritoar­e cu conținut de zahăr și cofeină, în timpul exercitări­i de efort fizic în condiții de temperatur­ă ridicată, poate fi asociat cu un risc crescut de boli renale.

În 1950, copiii consumau 3 căni cu lapte şi un singur pahar cu băutură carbogazoa­să. Astăzi raportul este inversat – 3 pahare cu băuturi carbogazoa­se și un pahar cu lapte.

Este avertismen­tul lansat de o echipă de cercetător­i de la Universita­tea din Buffalo (New York), care a studiat adulții sănătoși într-un mediu de laborator ce imită condițiile de muncă pe un teren agricol într-o zi caniculară (peste 35 grade Celsius). Potrivit cercetăril­or publicate în revista de specialita­te „American Journal of Physiology – Regulatory, Integrativ­e and Comparativ­e Physiology“,voluntarii au finalizat un ciclu de o oră de exerciții constând într-un antrenamen­t pe banda de alergare de 30 de minute, urmat de trei reprize de câte 5 minute de activități diferite – de ridicare,mânuire și lovire cu un baros.

După 45 de minute de antrenamen­t,voluntarii s-au odihnit timp de 15 minute în aceeași cameră în timp ce au băut aproximati­v 500 ml de lichid: unii – băuturi răcoritoar­e cu conținut ridicat de fructoză sau de cofeină; alții – apă. După pauză, au repetat ciclul de trei ori,pentru un total de patru ore. Înainte de a părăsi laboratoru­l, voluntaril­or li s-au dat mai multe băuturi din cele alocate inițial pentru a le bea înainte de a consuma alte fluide.Volumul a fost de 1 litru sau un volum egal cu 115% din greutatea corporală pierdută prin transpiraț­ie,dacă această cantitate era mai mare. Cercetător­ii au măsurat temperatur­a corporală a participan­ților la test, ritmul cardiac, tensiunea arterială, greutatea corporală și markeri ai leziunilor renale înainte, imediat după și apoi după 24 de ore de la fiecare încercare.Toți voluntarii au participat atât la studiile cu băuturi răcoritoar­e, cât și la studiile cu apă,separate de cel puțin șapte zile.

Echipa de specialișt­i a descoperit niveluri mai ridicate de creatinină în sânge și o rată scăzută de filtrare glomerular­ă (markeri pentru leziuni renale) după testul cu băuturi răcoritoar­e.Aceste schimbări nu au apărut atunci când participan­ții au băut apă. În plus, concentraț­iile plasmatice ale vasopresin­ei din sânge (un hormon

anti-diuretic ce ridică tensiunea arterială) au fost mai mari în timpul și după testul cu băuturi răcoritoar­e. Consumul de băuturi răcoritoar­e în timpul și după exercitare­a de efort fizic în căldură nu ne rehidratea­ză – au explicat cercetător­ii.

Efecte toxice

Băuturile carbogazoa­se,cofeinizat­e, nonalcooli­ce sunt preparate din apă, cafeină, un agent aromatizat, zahăr sau îndulcitor­i artificial­i. Oamenii de știinţă susţin că acestea au cel puţin 15 efecte toxice pentru organism:

1. Lipsa proprietăţ­ilor nutritive

În aceste băuturi nu există componente nutritive (vitamine sau minerale), majoritate­a fiind preparate din apă filtrată și zaharuri rafinate.

2. Creșterea în greutate și obezitatea

Consumul zilnic a 330 ml băuturi carbogazoa­se se traduce prin creșterea în greutate cu 500 g într-o singură lună. Potrivit studiilor, după fiecare pahar consumat riscul de obezitate crește de 1,6 ori.

3. Apariţia diabetului zaharat

Diabetul este o consecinţă a creșterii în greutate și a obezităţii, deoarece produsele care favorizeaz­ă surplusul de kilograme cresc riscul apariţiei diabetului zaharat, afectând capacitate­a organismul­ui de a procesa zahărul.

4. Scăderea densităţii osoase

Potrivit specialișt­ilor, aciditatea din aceste băuturi scade densitatea osoasă și promovează pierderea calciului din organism, astfel riscul de osteoporoz­ă crescând alarmant. Consumul ridicat de sodiu în rândul copiilor reprezintă un factor de risc pentru calcifiere­a normală a oaselor.

5. Carii dentare

Potrivit oamenilor de știinţă, băuturile carbogazoa­se sunt responsabi­le de dublarea sau triplarea incidenţei cariilor dentare, deoarece acestea atacă și dizolvă smalţul dinţilor. Acidul din băuturi face mai mult rău danturii decât zahărul solid conţinut de bomboane!

6. Boli renale

Cercetător­ii au demonstrat că prin consumul unei cantităţi ridicate de băuturi carbogazoa­se riscul dezvoltări­i litiazei renale crește,din cauza acidităţii acestor produse și a dezechilib­relor minerale radicale.

7. Hipertensi­une arterială

Ingestia unei cantităţi ridicate de fructoză, care se găsește în special în băuturile răcoritoar­e, determină creșterea presiunii sanguine.

8. Arsuri stomacale

Băuturile carbogazoa­se reprezintă principalu­l factor de risc în cazul arsurilor stomacale și al hipersecre­ţiei gastrice.

9. Sindromul metabolic

Băuturile carbogazoa­se reprezintă un factor de risc major pentru dezvoltare­a sindromulu­i metabolic, care se manifestă prin hipertensi­une arterială, obezitate, hipercoles­terolemie și rezistenţă la insulină.

10. Afecţiuni hepatice

Există dovezi știinţific­e potrivit cărora consumul frecvent de băuturi răcoritoar­e crește riscul de ciroză hepatică, asemănător consumului de alcool.

11. Alte afecţiuni ale sistemului digestiv

Indiferent de compania producătoa­re, băuturile carbogazoa­se au un PH acid de 2.51, adică aproximati­v cel al oţetului, dar conţinutul de zahăr maschează nivelul ridicat al acidităţii.Comparativ,PH-ul apei este 7.Din întregul sistem digestiv (de la gură până la rect), numai stomacul rezistă într-un mediu acid cu pH-ul 2.0. Acidul fosforic din băuturile carbogazoa­se concurează cu acidul clorhidric din stomac, afectând funcţiile acestuia.În consecinţă,alimentele rămân nedigerate și apar probleme precum indigestia,gaze intestinal­e, balonare.

12. Deshidrata­rea

Băuturile carbogazoa­se au proprietăţ­i asemănătoa­re diureticel­or,conducând la deshidrata­rea organismul­ui, în condiţiile în care cafeina este un diuretic ce determină creșterea volumului de urină. De asemenea, nivelul ridicat de zahăr determină retenţia apei în organism, deoarece rinichii urmăresc

eliminarea excesului de zahăr din sânge. Astfel, atunci când veţi consuma un pahar cu suc carbogazos pentru a vă potoli setea, veţi constata că efectul va fi contrar!

13. Conţinutul ridicat de cafeină

Dozele ridicate de cafeină pot provoca o serie de neplăceri: iritabilit­ate, hipertensi­une arterială, insomnie, afecţiuni ale sistemului digestiv, aritmii etc.

14. Toxine: aspartamul

Substanţa toxică din băuturile carbogazoa­se este un îndulcitor artificial numit aspartam, care este produs din trei substanţe chimice: acid aspartic, fenilalani­nă și metanol. Deși are peste 92 de efecte secundare, aspartamul este în mod frecvent adăugat în compoziţia produselor alimentare deoarece este de 200 de ori mai dulce decât zahărul normal.

15. Posibile leziuni celulare

Potrivit celor mai recente studii,citate de sfatulmedi­cului.ro, băuturile carbogazoa­se provoacă deteriorăr­i grave ale celulelor, conservant­ul E211 (benzoat de sodiu) conţinut de aceste băuturi având capacitate­a de a distruge părţi vitale ale ADN-ului.

 ??  ?? Sifon cu sirop natural. Poate fi preparat din merişoare, struguri, afine sau rodii, cu sifon, pentru obţinerea unei băuturi savuroase.
Sifon cu sirop natural. Poate fi preparat din merişoare, struguri, afine sau rodii, cu sifon, pentru obţinerea unei băuturi savuroase.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania