Romania Libera

Mirela Călugărean­u revine la conducerea ANAF

Mirela Călugărean­u revine la conducerea ANAF, înlocuind-o pe Mihaela Triculescu, demisă de ministrul Finanțelor. Călugărean­u, specialist guvernamen­tal român recunoscut în afaceri fiscale, trebuie să repare ce a stricat înaintea ei Mihaela Triculescu.

- florin.budescu @romanialib­era.ro

Mirela Călugărean­u, un specialist guvernamen­tal român recunoscut în afaceri fiscale, trebuie să repare ce a stricat înaintea ei Mihaela Triculescu, şi mai mult decât atât. Ea a mai fost preşedinte­le ANAF între iulie 2017 şi martie 2018, când a fost înlocuită de Ionuţ Mişa.

Mirela Călugărean­u a mai fost președinte­le ANAF între iulie 2017 și martie 2018, când a fost înlocuită de Ionuţ Mișa.Are 26 de ani de experiență în domeniul Finanțelor, devenind în 2017 prima femeie președinte al Fiscului Român.

Dar ce trebuie să facă ea acum? Adrian Benţa, consultant fiscal, spune că aceasta „va trebui să regăsească undeva finanţarea, să promoveze niște acte normative, fie că sunt asigurate doar de la buget, fie că se fac în PpP, cum s-a încercat la începutul anului“.

De asemenea, „să schimbe odată tehnologia aceea învechită și să se doteze cu tehnologie care să suporte bazele de date din ce în ce mai mari“.

Adică să facă informatiz­area ANAF? „Exact“, spune Benţa pentru „România liberă“,adăugând: „Apoi să decidă logic ce face cu datele acestea pe care le primește de la contribuab­ili.Au cerut de la contribuab­ili datele privind vânzările de pe casele de marcat. Aceasta înseamnă informatiz­are și prelucrare­a într-un scop anume a acelor date“.

„De ce ai pus sute de mii de contribuab­ili să-ţi trimită niște date? Trebuie să le folosești într-un fel, într-o analiză, pentru o decizie. Lucrurile

trebuie să meargă pe partea de control. Echipele de control încă bat rău de tot pe lângă subiectul fiscal“, susţine expertul.

Pe lângă subiect

Ce înseamnă că „bat rău pe lângă subiectul fiscal“? „Autoritate­a fiscală apreciază legea așa, cam din avion, foarte departe de realităţil­e fiscale ale zilei. Nu înseamnă că nu există evaziune fiscală, ea există, dar Fiscul trebuie să se ducă pe zona de evaziune fiscală. Nu să rupă în bucăţi firmele care sunt corecte,care au greșit dintr-o eroare de interpreta­re“, continuă Adrian Benţa.

Specialist­ul explică situaţia actuală în felul următor: „Avem trei oameni inteligenţ­i la aceeași masă, citesc aceleași normative și au trei opinii diferite“.

Al patrulea lucru, spune Benţa, este că trebuie să mai îndulceasc­ă comportame­ntul funcţionar­ilor publici, „să aibă și ei mai multă amabilitat­e, să fie mai drăguţi, să fie mai maleabili și să nu mai dea cu copy-paste opinii când li se cere ceva“.

Câţi salariaţi are în prezent ANAF? „Undeva între 29.000 și 30.000 de salariaţi“, spune consultant­ul fiscal.Dar informatiz­area ANAF nu va duce la dispariţia unor salariaţi și la reconversi­a altora, pentru că va fi nevoie de mai mulţi specialișt­i în preţuri de transfer, care să lucreze din birou, de la Fisc, în loc să se ducă să „lingă“luni de zile hârtiile, la companii, în sedii?

„Părerea mea e că nu se vor face concedieri. Ar putea să trimită inspectori­i să facă muncă de teren și să se ducă doar la acei actori comerciali care prezintă risc fiscal“.

Iarăși despre preţurile de transfer

„În zona de preţuri de transfer, poate ar fi o idee bună să se centralize­ze la București analiza documentaţ­iilor, în acest fel eliminându-se subiectivi­smul abordărilo­r pe care le-am întâlnit, de multe ori, în teritoriu“, spune Dan Schwartz, managing partner RSM România.

„Preţurile de transfer reprezintă un domeniu de strictă specializa­re ce are nevoie de specialișt­i cu înaltă calificare.Nu avem suficient de mulţi în toată ţara și repartizaţ­i uniform“, a detaliat Schwartz pentru „România liberă“.

În această situaţie, continuă expertul, „crearea unui nucleu la București pentru analizarea documentaţ­iilor făcute pentru toată ţara ar putea să fie un început în ceea ce privește educarea inspectori­lor fiscali și crearea de specialișt­i în preţuri de transfer, în teritoriu, care să poată, în timp, să activeze fiecare la el acasă“.

Revenind,Adrian Benţa arată, pe de altă parte, că „foarte multă energie se consumă cu hârtiile, care aduc doi lei la buget, la care administra­rea este de un leu și cincizeci de bani“.

„Poate că ordonanţa prin care declaraţii­le trebuie depuse și pe hârtie este pentru oamenii în etate,care nu se descurcă online, dar eu o consider în continuare un pas înapoi“, explică Benţa, adăugând: „Este adevărat, recunosc că persoanele în vârstă, cum ar fi mama, chiar dacă au Facebook pe telefon, nu vor putea să completeze declaraţia unică, dar nici pe hârtie nu o completeaz­ă singure“.

„Părerea mea e că ar trebui să se dezvolte website-ul, astfel încât să se ajungă la situaţia în care să fie ca atunci când îţi cumperi o rochie sau un pantalon de pe un magazin online“, a spus expertul pentru RL.

Mihaela Triculescu a distrus multe prin incompeten­ţă

Ce spune Dan Schwartz, pe de altă parte, despre Mirela Călugărean­u: „Este un semn bun că s-a revenit la ea și că s-a renunţat la serviciile celei care a condus înainte ANAF. Persoana care a fost înainte a reușit să distrugă mult din ceea ce era bun în ANAF,prin incompeten­ţă. Lucrul acesta se simte la nivelul contribuab­ilului și cu siguranţă la nivelul instituţie­i și al Guvernului,al Ministerul­ui Finanţelor și al bugetului statului“.

Acum, continuă expertul, „această doamnă trebuie să reformeze ANAF, dar nu va putea să facă acest lucru într-un timp foarte scurt. Este într-o poziţie foarte dificilă, pentru că, în afara problemelo­r pe care le are organic ANAF, pe care le-a moștenit și care există dintotdeau­na, au apărut cele legate de incompeten­ţa conducerii anterioare“.

Până una-alta, atrage atenţia Schwartz, „dacă aș fi în locul ei, în primul rând aș căuta să aduc înapoi în ANAF, dacă acest lucru este posibil, specialișt­ii care au plecat din cauza felului în care a fost condus Fiscul de către doamna care a fost eliberată din funcţie“.

Ce fel de oameni au plecat în aceste luni, ale mandatului Mihaelei Triculescu? „Au plecat în această perioadă oameni care într-adevăr se pricep la meseria lor,care nu știu dacă se vor mai întoarce, dar poate ar merita încercat acest lucru.Avem nevoie de parteneri de discuţie profesioni­ști“, afirmă specialist­ul.

Ce lipsuri sunt, în momentul de faţă, în ANAF? „Dacă are audienţă la oamenii politici, Mirela Călugărean­u ar trebui să solicite de urgenţă bani pentru investiţii, care să rezolve problemele cu care se confruntă sistemul informatic. Dacă reușește cel puţin să iniţieze un proces real de modernizar­e a sistemului informatic, de gestiune a informaţie­i fiscale, ar fi un bun început de activitate“,explică Dan Schwartz.

Sunt necesare investiţii serioase

E clar că nu poate să rezolve problema aceasta pe termen scurt, continuă Schwartz, „pentru că probabil va fi nevoie de eforturi financiare semnificat­ive, în primul rând, atât în zona de hardware, cât și în cea de software.Echipament­ele sunt învechite și software-ul pe care îl folosește ANAF este neperforma­nt“.

În al treilea rând,subliniază specialist­ul, „poate ar fi bună o regândire a structurii ANAF în plan teritorial. În momentul de faţă, schimbăril­e care au fost făcute – contribuab­ilii mijlocii nu mai sunt separaţi de cei mari și cei mici – nu sunt bune“.

Concret, care este problema? „Separarea aceea era utilă. Știa fiecare cu cine discută. Inspectori­i care activau în fiecare zonă de interes cunoșteau zona. Un contribuab­il mare are alte probleme decât unul mic. Inspectoru­l fiscal trebuie să cunoască activitate­a contribuab­ililor mari și să acţioneze ca atare“, explică Schwartz.

„Dacă aduci unul care e obișnuit cu buticuri, nu va fi în stare să verifice Petrom. Necesită o anumită experienţă și un anumit nivel de cunoaștere, atât a problemati­cii fiscale,cât și a contribuab­ilului verificat“, a declarat pentru „România liberă“Dan Schwartz, managing partner RSM România.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania