Romania Libera

IOHANNIS ATRAGE ATENŢIA ASUPRA LIPSEI DE RESPECT FAŢĂ DE PARTENERII SOCIALI

Președinte­le Klaus Iohannis a declarat miercuri, la şedinţa plenară a Coaliţiei pentru Dezvoltare­a României, că actualul cadru de dialog social denotă deficienţe, discreţion­arism şi lipsă de respect faţă de partenerii sociali în dezbaterea şi fundamenta­re

-

Șeful statului a criticat în termeni duri deciziile guvernamen­tale în cadrul ședinţei Coaliţiei pentru Dezvoltare­a României, cea mai puternică iniţiativă a mediului de afaceri. „Investiţii­le din programul de guvernare au rămas doar pe hârtie. În schimb, nu există în acel program de guvernare sutele de modificări ale legislaţie­i fiscale care au afectat economia şi au dat peste cap planurile de afaceri“, a declarat Klaus Iohannis.

Un viitor care să corespundă așteptăril­or românilor nu se construieș­te doar de către guvernanţi,a spus Iohannis.„Sunt absolut convins că dumneavoas­tră,reprezenta­nţi ai mediului de afaceri și ai dialogului social, puteţi avea un rol determinan­t în această schimbare. Trebuie să asigurăm cadrul implicării autentice și oneste a parteneril­or sociali în dezbaterea și fundamenta­rea deciziilor guvernamen­tale. Actualment­e, cadrul de dialog social denotă deficienţe,discreţion­arism și lipsă de respect faţă de partenerii sociali.O demonstrea­ză multitudin­ea de acte normative neconstitu­ţionale, nefundamen­tate, nediscutat­e cu cei direct vizaţi, dar care ajung să producă efecte distructiv­e majore în economie. Îmi doresc ca deciziile guvernamen­tale să nu mai trateze mediul de afaceri ca subiect pasiv, obligat doar să se conformeze, fără suportul instituţio­nal de a spune dacă și unde se greșește și de a cere măsuri discutate și fundamenta­te“, a afirmat șeful statului.

„Nu mai putem permite accidente administra­tive“

De asemenea, el a amintit că a invitat partidele politice să semneze un pact pentru România europeană și a adresat o provocare similară Coaliţiei pentru Dezvoltare­a României.

„Doresc să adresez și Coaliţiei pentru Dezvoltare­a României o provocare similară. Dezbateţi deschis și formulaţi soluţii concrete de îmbunătăţi­re a cadrului de guvernanţă publică. Nu mai putem permite accidente administra­tive de tipul ordonanţel­or de urgenţă care, lansate peste noapte, bulverseaz­ă economia și societatea.Vă invit să căutăm împreună soluţiile menite să ofere credibilit­ate și încredere, care să transforme dialogul social, dintr-un exerciţiu formal, adesea în favoarea guvernanţi­lor, într-un mijloc de creștere a calităţii guvernării în România“, a spus Iohannis.

Șeful statului a anunțat, pe data de 5 iunie, la finalul consultări­lor cu partidele politice și parlamenta­re, că i-a invitat să semneze un pact politic pentru România europeană.

„Am constatat că există o largă convergenţ­ă. Marea majoritate a partidelor au fost de acord că rezultatel­e acestui referendum trebuie implementa­te așa cum a votat poporul, sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecinţă, pentru a valorifica așa cum se cuvine acest vot și consultări­le, am decis să invit partidele politice parlamenta­re să semnăm un acord naţional pentru consolidar­ea parcursulu­i european al României sau un pact politic pentru România europeană“, a conchis Klaus Iohannis.

Transpuner­ea în legislație a interdicți­ei privind amnistia și grațierea pentru infracțiun­i de corupție.

Transpuner­ea în legislație a interdicți­ei adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiun­ilor, pedepselor, al organizări­i judiciare,corelată cu dreptul altor autorități constituți­onale de a sesiza direct Curtea Constituți­onală cu privire la ordonanțe.

Transpuner­ea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrităț­ii în funcțiile publice, revizuirea legilor Justiției, inclusiv a ordonanțel­or de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilo­r Consultati­ve ale Judecători­lor și Procuroril­or Europeni, precum și a rapoartelo­r Comisiei Europene și GRECO.

Adoptarea modificări­lor aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală numai cu respectare­a deplină a recomandăr­ilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.

Transpuner­ea în legislație, în cel mai scurt timp, a măsurilor necesare asigurării respectări­i, atât în țară, cât și în străinătat­e, a exercitări­i depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

 ??  ??
 ?? FOTO: AGERPRES ?? Provocare. Președinte­le Klaus Iohannis a făcut miercuri o declarație de presă în cadrul Coaliției pentru Dezvoltare­a României.
FOTO: AGERPRES Provocare. Președinte­le Klaus Iohannis a făcut miercuri o declarație de presă în cadrul Coaliției pentru Dezvoltare­a României.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania