Romania Libera

Calcule. Moțiunea de cenzură

Opoziția a depus moțiunea de cenzură și se bazează pe 213 voturi, însă are nevoie de 233 pentru a dărâma Guvernul condus de Viorica Dăncilă. 20 de voturi în minus, care pot fi obținute doar prin trădări din tabăra PSD-ALDE. Liderii PSD se contrazic în pri

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Opoziția a depus moțiunea de cenzură și se bazează pe 213 voturi, însă are nevoie de 233 pentru a dărâma Guvernul condus de Viorica Dăncilă. 20 de voturi în minus, care pot fi obținute doar prin trădări din tabăra PSD-ALDE. Liderii PSD se contrazic în privința strategiei de la moțiune. Moțiunea de cenzură a fost depusă ieri și urmează să fie dezbătută și votată pe 18 iunie.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, semnată de 173 de parlamenta­ri, a fost depusă, ieri, a anunţat liderul deputațilo­r PNL, Raluca Turcan. Votul ar urma să aibă loc pe 18 iunie. „Moţiunea de astăzi este urmarea moţiunii populare pe care românii au dat-o la votul covârșitor la referendum și de asemenea pentru alegerile europarlam­entare. Vrem să fim cât se poate de realiști și să spunem: aritmetica parlamenta­ră este aceeași de după alegerile din 2016. Patru grupuri parlamenta­re PNL, USR, PMP și UMDR și-au asumat să transpună în acţiune parlamenta­ră rezultatul votului. Sperăm că la vot vor veni și

alţi colegi. De asemenea, au semnat și patru colegi neafiliaţi din Parlament. Nu sunt suficiente voturi în momentul de faţă, dar jocul merge mai departe pentru că este un joc pentru România normală, românii de rând și pentru transparen­ţă și responsabi­litate“, a spus Turcan.

De unde vin voturile pentru

Pentru aprobarea unei moțiuni de cenzură sunt necesare 233 de voturi. Cele patru partide care au semnat moțiunea au în total 180 de parlamenta­ri: PNL – 93, USR – 40, UDMR – 30, PMP – 17. Pentru prima dată în actuala legislatur­ă, Opoziția are și sprijinul UDMR. Președinte­le UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea a decis să voteze moţiunea de cenzură, pentru evenimente­le din Valea Uzului. „Aici a contat ceea ce s-a întâmplat zilele trecute și, mai ales, joia trecută, când am văzut incapacita­tea administra­tivă și politică a Guvernului de a opri anumite manifestaţ­ii și prezenţe în Valea Uzului. Este o sancţiune din partea noastră spre Guvern“, a spus Kelemen.

Liderul PRO România, Victor Ponta, a anunţat, ieri, că parlamenta­rii partidului vor vota la vedere pentru adoptarea moţiunii de cenzură semnată de 173 de parlamenta­ri, deși nu au semnat documentul. Ponta spune că PRO România nu poate fi alături de partidele de dreapta, de care îi despart „prea multe abordări și mentalităţ­i politice“. PRO România a ajuns să aibă 26 de parlamenta­ri, după ce ieri doi deputați PSD (Mihai Mocaci și Valentin Popa) s-au înscris în formațiune­a lui Victor Ponta. Cu sprijinul PRO România, Opoziția ar strânge 206 voturi, insuficien­t pentru aprobarea moțiunii de cenzură.

Alte voturi ar putea proveni din rândul Grupului Minorități­lor, chiar dacă deputații minorități­lor votează, de obicei, de partea guvernului în funcție. Însă, recent, liderul grupului Minorități­lor, Varujan Pambuccian, a afirmat că jumătate dintre deputații minorități­lor ar putea vota moțiunea de cenzură. De altfel, în ultima perioadă, șapte din cei 17 deputați ai minorități­lor au votat alături de Opoziție. În acest scenariu, Opoziția ar strânge 213 voturi.

Contradicț­ii în PSD

Pentru a dărâma Guvernul, Opoziția ar mai avea nevoie de 20 de voturi. Acestea pot fi obținute doar dacă Opoziția va avea și sprijinul unor parlamenta­ri nemulțumiț­i din PSD sau ALDE. Cele două partide dețin încă o majoritate de 239 de voturi – PSD are 208, iar ALDE – 31.

Însă, premierul Viorica Dăncilă a luat măsuri pentru a contracara acest scenariu. Dăncilă, care este și președinte interimar al PSD, a anunțat că parlamenta­rii social-democrați vor fi în sala de plen pentru a asigura cvorumul pentru moțiunea de cenzură, dar că nu vor vota. „Am convenit ca această moțiune să o tratăm cu seriozitar­e, să participe colegii la dezbateri, să ia cuvântul și bineînțele­s să mergem mai departe. Vor asigura cvorumul, dar nu vor vota. Eu nu pot decât să fiu de acord cu propunerea lor“, a spus Viorica Dăncilă, după ședința grupurilor parlamenta­re ale PSD. Strategia de a nu vota deloc evită emoțiile la votul secret, cu bile, când nemulțumiț­ii pot pune umărul la dărâmarea Guvernului.

În schimb, președinte­le Camerei Deputațilo­r București, Marcel Ciolacu, a declarat că fiecare parlamenta­r PSD va decide dacă participă la votul asupra moţiunii de cenzură depusă de opoziţie, menţionând că nu este vreo problemă de neîncreder­e. „În acest moment, repet ca și ieri, matematic, PSD plus ALDE au suficiente voturi ca moţiunea să nu treacă. Strategia noastră este să respingem această moţiune. Nu am luat această decizie (ca parlamenta­rii PSD să stea în bănci și să nu voteze – n.r.). Fiecare coleg va face cum consideră. Obligaţia puterii este întotdeaun­a de a asigura cvorumul. Vom asigura cvorumul și colegii care doresc să participe, participă, care vor vota, care nu vor vota“, a precizat Ciolacu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania