Romania Libera

Concert la Sala Radio

Descris de publicaţia The Times ca „unul dintre cei mai captivanţi violonceli­şti care s-au afirmat în ultimul deceniu” și desemnat în 2016 „BBC New Generation Artist”, Andrei Ioniță s-a lansat pe scena internațio­nală la cel mai înalt nivel o dată cu momen

- maria.capelos @romanialib­era.ro

Îl putem asculta pe scena Sălii Radio, vineri, 14 iunie, în concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio, pe violonceli­stul Andrei Ioniţă, sub bagheta dirijorulu­i britanic Duncan Ward.

La doar 25 de ani, Andrei Ioniţă a susținut concerte alături de mari orchestre, ca Filarmonic­a din München, Orchestra Teatrului Mariinski și Orchestra Filarmonic­ii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena și Orchestra Filarmonic­ii din Tokyo. Îl putem asculta pe scena Sălii Radio, vineri, 14 iunie, în concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio, când va interpreta Schumann: Concertul în la minor pentru violoncel. Evenimentu­l se va desfășura sub bagheta dirijorulu­i britanic Duncan Ward, care a fost considerat cel mai bun tânăr dirijor al anului 2005 de către BBC și între anii 2012-2014 a fost dirijor-bursier al Academiei Orchestrei Filarmonic­ii din Berlin (poziție

în care a fost numit de celebrul dirijor Sir Simon Rattle). În partea a doua a serii spectatori­i vor asculta Simfonia nr. 6 în La major, semnată de compozitor­ul austriac Anton Bruckner.

În dublă calitate de dirijor și compozitor, Duncan Ward este deja implicat în numeroase proiecte alături de cele mai apreciate ansambluri europene: Orchestra Radio din Frankfurt, London Symphony Orchestra, Bayerische Rundfunk, Orchestra Radio din Finlanda, Orchestra Radio din Viena, Orchestre de Paris, orchestrel­e BBC, Orchestra Sinfonica Siciliana, RTE National Symphony Orchestra din Irlanda ș.a. Între 2015 și 2017 a fost dirijor principal la Sinfonia Viva din Marea Britanie și a fost totodată dirijor asociat al Orchestrei Naţionale de Tineret din Marea Britanie. Se bucură de succes și în ipostaza de compozitor: lucrările sale sunt interpreta­te de London Symphony Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, BBC Singers, Streetwise Opera ș.a. A dirijat concertul aniversar Britten 100th Birthday, susţinut alături de muzicieni din Berliner Philharmon­iker, și concertul intitulat Violins of Hope, alături Berlin Philharmon­ic Strings, pentru a marca comemorare­a a 70 de ani de la eliberarea de la Auschwitz.

Pe lângă trofeul de la Moscova, Andrei Ioniță a fost distins cu premii la competiţii­le ARD, Emanuel Feuermann și Aram Khachaturi­an. Se bucură de privilegiu­l de a interpreta pe un instrument de colecţie: violoncelu­l Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671), oferit prin generozita­tea fundaţiei Deutsche Stiftung Musikleben. A colaborat cu dirijori precum Valery Gergiev, Mikhail Pletnev și Nicholas Collon. Recenta stagiune a inclus un concert la Carnegie Hall – New York, debutul la Wigmore Hall - Londra, precum și apariţii la Festivalul de la Verbier - Elveția sau Konzerthau­s Berlin.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO NIKOLAJ LUND ?? Violonceli­stul Andrei Ioniță.
FOTO NIKOLAJ LUND Violonceli­stul Andrei Ioniță.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania