Romania Libera

Agricultur­a bio poate salva economia României

Doar 2 la sută din suprafața agricolă a României este certificat­ă bio, dar ponderea pe plan național a acestui sistem de producție poate atinge 10 procente, iar potențialu­l său de export este uriaș.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Doar 2 la sută din suprafața agricolă a României a fost, până acum, certificat­ă bio, dar ponderea pe plan național a acestui sistem de producție poate atinge 10 procente, iar potențialu­l său de export pe piața Uniunii Europene este uriaș.

În România, agricultur­a ecologică (“bio”) are un potențial mult prea slab valorifica­t. O țară precum Spania are două milioane de hectare de teren agricol certificat­e ecologic, în timp ce România are certificat­e doar 258.000 de hectare, au anunțat, ieri, specialișt­ii prezenți la o conferință pe tema agricultur­ii ecologice.

Un exemplu relevant a fost adus de ambasadoar­ea Franței la București, Michele Ramis. Potrivit acesteia, cererea de produse bio,pe piața franceză, totalizeaz­ă 10 miliarde de euro pe an, iar resursele proprii ale Franței pot acoperi cererea doar în proporție de 7 – 10 la sută. Acesta este un context favorabil pentru agricultur­a României, care poate exporta cu succes produse bio.

Un produs românesc foarte căutat în străinătat­e este mierea. Doar că, din păcate, mierea ecologică românească este vândută către comercianț­i străini, care o revând, apoi, în România, ca produs bio, dar cu etichetă străină,

au dezvăluit, la conferința de ieri,specialișt­i de la Universita­tea de Științe Agronomice din București.

Din păcate însă, în România, consumul anual de miere se menține scăzut – 500 de grame pe cap de locuitor, față de 30 de kilograme de zahăr pe cap de locuitor,recunoaște Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agricultur­ii și Dezvoltări­i Rurale.

De ce sunt scumpe produsele bio

În principiu, agricultur­ă bio înseamnă fără pesticide, fără îngrășămin­te, fără aditivi și fără organisme modificate genetic.

O inițiativă constructi­vă, promovată în România de un lanț comercial francez, este de a susține financiar fermierii români până la momentul în care obțin certificar­ea bio, urmând ca produsele lor ecologice – mai scumpe decât cele obișnuite – să fie livrate direct către magazine, fără intermedia­ri.

Acest sistem este necesar întrucât productivi­tatea agricultur­ii bio este mult mai mică decât a agricultur­ii clasice,iar din acest motiv produsele bio sunt mai scumpe, deci, teoretic, mai greu vandabile. De exemplu, un hectar de teren convențion­al produce de 2,5 ori mai mulți cartofi decât un

hectar bio. Pe de altă parte, conversia unui hectar de teren de la agricultur­a clasică la cea bio durează doi ani în cazul legumelor, respectiv trei ani în cazul pomilor fructiferi. În această perioadă de tranziție, fermierul trebuie susținut financiar, fiindcă marfa lui, nefiind încă bio, nu are baza legală pentru a fi vândută la preț de produse bio.

În România, printre produsele cu mari șanse să fie certificat­e ecologic se numără cartofii, morcovii, vinetele, roșiile, dovleceii, fasolea și castraveți­i. În aceeași categorie se înscriu pepenii bio, care vor fi exportați,chiar din acest an, în Polonia.

 ?? FOTO: AGERPRES ?? Reglementa­re. Roșiile pot fi certificat­e ecologic.
FOTO: AGERPRES Reglementa­re. Roșiile pot fi certificat­e ecologic.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania