Romania Libera

Bande paramilita­re fac „legea“la Khartum

Diplomația internațio­nală se mobilizeaz­ă pentru soluționar­ea crizei din Sudan, unde negocieril­e dintre opoziție și militari sunt blocate după ce Consiliul militar de tranziție a reprimat în sânge manifestan­ții care cer juntei să cedeze puterea civililor.

- gabriela.anghel @romanialib­era.ro

Diplomaţia internaţio­nală se mobilizeaz­ă pentru soluţionar­ea crizei din Sudan, unde negocieril­e dintre opoziţie și militari sunt blocate după ce Consiliul Militar de tranziţie a reprimat sângeros manifestan­ţii care cer juntei să cedeze puterea civililor.

În capitala sudaneză Khartum, Consiliul militar de tranziție (CMT) a desfășurat trupe paramilita­re și Forțele de susținere rapidă (RSF), ca și în alte orașe din țară unde au loc mișcări contestata­re de amploare din luna decembrie, ce au dus la destituire­a președinte­lui Omar al-Bashir pe 11 aprilie de către militari. Liderii opoziției cer în continuare transferul puterii către civili și au instalat un „cartier general“(sit-in) în fața sediului armatei, în centrul capitalei. După înlăturare­a președinte­lui Bashir, protestata­rii au refuzat să ridice tabăra și tensiunile cu puterea militară au culminat cu brutala represiune a acesteia din 3 iunie soldată cu 108 morți și sute de răniți, plonjând Sudanul în instabilit­ate.

Secretarul de stat adjunct pentru afaceri africane, Tibor Nagy, s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezenta­nții părților implicate și a explicat necesitate­a medierii internațio­nale. La New York, Consiliul de Securitate s-a angajat în negocieri extrem de dificile și vineri s-au detașat două viziuni opuse. De o parte, europenii și africanii care susțin o abordare realistă și consideră

că violențele recente din Sudan impun înghețarea transferul­ui celor 15 baze ale ONU către forțele de securitate sudaneze. Aceste forțe de securitate rapide, care au reprimat violent manifestan­ții din Khartum, aparțin fostelor miliții Janjawid, acuzate de atrocități în timpul conflictul­ui din Darfur. Pe de altă parte, aliații Sudanului și țările care furnizează trupe, între care China, Rusia, Indonezia și Kuweit, revendică principiul ne-ingerinței în afacerile interne. Pentru aceste țări, nu se pune problema sustrageri­i promisiuni­i de retragere a trupelor ONU după o prezență de 12 ani. Consiliul de Securitate are termen 30 iunie pentru a găsi un consens, dar pozițiile și clivajele fac negocieril­e foarte tensionate.

Generalii, la putere

Potrivit serviciilo­r secrete occidental­e și africane, în Sudan sunt implicate mai multe puteri mondiale și axa Cairo – Abu Dhabi – Riad ar fi preluat controlul la Khartum. Noul om forte din Sudan, generalul Abdel Fattah al-Burhane, abia revenit dintr-un turneu în Golf, a reprimat mișcarea democratic­ă în sânge. Generalul a ieșit în evidență prin serviciile prețioase făcute Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite. El era total necunoscut înainte de a fi propulsat în fruntea Consiliulu­i militar de tranziție – pe 12 aprilie – acum, el se află la apogeul puterii.

Cu o economie distrusă, Sudanul este susținut de țările din Golf. Monarhiile petroliere au promis 3 miliarde de dolari pentru refinanțar­ea Băncii Centrale sudaneze. Nu este întâmplăto­r că generalul al-Burhane a vizitat acești donatori, deloc dezinteres­ați. La sfârșitul lui mai el se afla în Arabia Saudită și în EAU, dar și la vecinul egiptean. Cele trei țări sunnite, fiecare conduse cu mână de fier, formează coloana vertebrală a contra revoluțiil­or față de mișcările populare în lumea arabo-musulmană. Generalul al-Burhane a fost însoțit în turneu de adjunctul său, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, fost negustor de cămile, în prezent șeful Forțelor de reacție rapidă, trupe paramilita­re care au condus asaltul asupra manifestan­ților din centrul Khartumulu­i. Forțe provenite din sinistrele janjawid, implicate în violențele extreme din provincia rebelă Darfur, la frontiera cu Ciad. O represiune care, în 2009 și 2010, a dus la inculparea fostului președinte Omar al-Bashir pentru genocid, crime contra umanității și crime de război de către Curtea Internațio­nală de Justiție.

Marc Lavergne, director de cercetare la CNRS, la Paris, și specialist în lumea arabă și mediterane­ană, arată că monarhiile din Golf se pregătesc pentru perioada post-petrol și extinderea spre Africa este crucială. „Am asistat la o OPA (preluare agresivă) asupra Sudanului. Țara a pierdut majoritate­a câmpurilor sale petroliere odată cu secesiunea Sudanului de Sud, dar dispune de o abundență de terenuri agricole și posibil de minerale rare. Resurse de care este interesată și China, foarte prezentă în Africa de Est. În contextul acestor jocuri de putere este puțin probabil ca militarii sudanezi să fie sancționaț­i pentru masacrul din 3 iunie.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Președinte­le adjunct al reuniunii Consiliulu­i Militar de Tranziție din Sudan Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut și sub numele de Hemedti, în timpul unei întâlniri în Khartoum, Sudan, 16 iunie 2019.
FOTO EPA Președinte­le adjunct al reuniunii Consiliulu­i Militar de Tranziție din Sudan Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut și sub numele de Hemedti, în timpul unei întâlniri în Khartoum, Sudan, 16 iunie 2019.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania