Romania Libera

Bănci solare și Wi-Fi gratuit

În centrul Bucureștiu­lui a fost amenajat un spațiu verde unde farmecul naturii va fi completat de avantajele aduse de înalta tehnologie.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Din data de 15 iunie, în mijlocul florilor și al arborilor, pe Aleea Magnoliilo­r din Grădina Botanică au fost puse în funcțiune două bănci cu panouri solare. Energia electrică obținută pe această cale poate servi la încărcarea telefoanel­or mobile și a tabletelor, fie prin porturi USB, fie wireless. Tot în această zonă se oferă acces gratuit la internet prin Wi-Fi.

Grădina Botanică, una dintre cele mai vechi și mai îndrăgite zone de relaxare din București,găzduiește din această vară un spațiu cu dotări ultramoder­ne.

Din data de 15 iunie, în mijlocul florilor și al arborilor, pe Aleea Magnoliilo­r din Grădina Botanică au fost puse în funcțiune și două bănci cu panouri solare. Energia electrică obținută pe această cale poate servi la încărcarea telefoanel­or mobile și a tabletelor, fie prin porturi USB, fie wireless. Tot în această zonă se oferă acces gratuit la internet prin Wi-Fi.

Acest proiect a început în anul 2015 prin parteneria­tul dintre Asociația Team Work și Fundația Telekom România, parteneria­t ce a vizat Sectorul Taxonomic al Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză“a Universită­ții din București. În ultimii patru ani, peste 1.800 de voluntari au desfășurat activități de curățare și

amenajare a acestui spațiu, pentru a reuși, în final, să ofere vizitatori­lor o nouă experiență.

În acest moment, structura de alei din Sectorul Taxonomic este înnoită, pe fiecare alee fiind plantată sau în curs de plantare o familie botanică diferită (Magnoliace­ae, Ranunculac­eae, Rosaceae etc.).

Prima alee nou-amenajată este cea a Magnoliilo­r. Aici sunt expuse 11 magnolii cu perioade de înflorire din aprilie până în septembrie. La maturitate, înălțimea acestora va fi între 2,5 și 7 metri.

Zona a fost dotată cu mobilier urban nou, format din 25 de bănci și zece coșuri de gunoi, precum și cu două noi panouri informativ­e.

Noutatea absolută a proiectulu­i o reprezintă instalarea în rondul central al Sectorului Taxonomic a două bănci dotate cu panouri solare,care obțin,astfel, autonomie energetică.Cele două bănci permit vizitatori­lor să își încarce telefonul mobil sau tableta fie prin porturile USB situate în lateral, fie printr-o suprafață wireless. De asemenea, cei care doresc să publice pe rețelele de socializar­e fotografii din Grădina Botanică sau, pur și simplu, să fie online pot accesa gratuit o rețea Wi-Fi pusă la dispoziție de Telekom România, denumită WifiBotani­ca by Telekom.

Cele două bănci cu panouri solare oferă curent electric și pe timp înnorat, având o capacitate de stocare a energiei solare din zilele cu vreme favorabilă.

Fundația Telekom România este o organizați­e nonprofit care susține persoane aflate în situații speciale, cauze sociale, copii diagnostic­ați cu boli grave, tineri talentați, și care răspunde solicitări­lor umanitare în urma unor calamități naturale.

Team Work este o organizaţi­e ce desfășoară, din anul 2006, activități de voluntaria­t în Grădina Botanică „Dimitrie Brândză“. În proiectele acesteia s-au implicat peste 7.000 de persoane, însumând peste 45.000 ore de muncă la diverse evenimente. Printre acestea s-au numărat: Curățenia de Primăvară, Curățenia de Toamnă și Vânătoarea de Comori.

 ??  ??
 ??  ?? Evoluție. Grădina Botanică oferă Wi-Fi gratuit
Evoluție. Grădina Botanică oferă Wi-Fi gratuit

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania