Romania Libera

Tăriceanu continuă lupta cu DNA și SRI

Președinte­le ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut ieri CSM-ului desecretiz­area anexelor raportului Inspecţiei Judiciare privind aplicarea protocoale­lor dintre SRI și DNA. Liderul ALDE i-a cerut președinte­lui Klaus Iohannis să prezideze ședinţa Consiliul

- romulus.georgescu @romanialib­era.ro

Președinte­le ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut ieri CSM-ului desecretiz­area anexelor raportului Inspecţiei Judiciare privind aplicarea protocoale­lor dintre SRI și DNA. Liderul ALDE i-a cerut preşedinte­lui Klaus Iohannis să prezideze şedinţa Consiliulu­i şi să se asigure că anexele vor fi desecretiz­ate. Solicitări similare au fost făcute de AMR și UNJR.

În timp ce liderii PSD susțin, cel puțin în declarații­le oficiale, că au abandonat tema justiției, președinte­le ALDE Călin Popescu Tăriceanu continuă declarații­le pe acest subiect.

„Ca urmare a dezvăluiri­lor din mass-media privind raportul Inspecţiei Judiciare despre protocoale­le secrete dintre SRI-DNA-instanţe de judecată, care ar conţine 19 anexe secretizat­e, CSM trebuie să acţioneze pentru desecretiz­area lor de urgenţă. Este necesar ca toate datele din acele protocoale ilegale și imorale să fie făcute publice neîntârzia­t. Românii au dreptul să știe cum au funcţionat instituţii­le din justiţie și felul în care serviciile au influen

ţat activitate­a lor.“, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Călin Popescu Tăriceanu îi cere președinte­lui CSM, Lia Savonea, să desecretiz­eze de urgenţă anexele privind protocoale­le, înaintea discutării în plen a raportului Inspecţiei Judiciare. „În consecinţă, având în vedere Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţii­lor clasificat­e, art. 24, al. 5, care stipulează că nu pot fi secretizat­e documente în scopul ascunderii încălcăril­or legii sau limitării accesului la informaţii­le de interes public, solicit doamnei Lia Savonea, președinte­le CSM, să clarifice urgent situaţia și să desecretiz­eze toate anexele privind protocoale­le secrete înainte de discutarea în plen a raportului Inspecţiei Judiciare“, a adăugat președinte­le Senatului.

Liderul ALDE a cerut președinte­lui Klaus Iohannis să prezideze ședinţa CSM și să se asigure că anexele sunt desecretiz­ate. „În mod firesc, președinte­le Iohannis ar trebui ca, pentru prima dată în cinci ani de mandat, să facă ceva concret pentru independen­ţa reală a Justiţiei. Să participe la ședinţa CSM în care se discută raportul și să o prezideze, astfel încât să se asigure că acele anexe sunt desecretiz­ate. Mai departe, în calitate de președinte al CSAT, pe lângă folosirea acestui rol pentru a face jocurile sale politice, ar trebui să solicite neîntârzia­t SRI să facă publice toate informaţii­le cu privire la protocoale­le secrete cu Justiţia (modul de lucru, număr de ofiţeri implicaţi, numărul dosarelor din justiţie în care au fost folosite, etc.)“, a mai spus Tăriceanu. „Klaus Iohannis ar trebui, la fel de firesc, să decidă dacă în ultimul an de mandat vrea să fie măcar o dată președinte­le românilor și nu doar al «băieţilor cu ochi albaștri»“, a conchis liderul ALDE.

Asociația Magistrați­lor din România (AMR) și Uniunea Națională a Judecători­lor din România (UNJR), asociații profesiona­le apropiate de PSD și ALDE, au cerut pe 6 iunie, printr-o scrisoare adresată CSM, „să întreprind­ă, de urgenţă, toate demersuril­e având ca finalitate declasific­area și publicarea celor 19 anexe la Raportul Inspecţiei Judiciare privind modalitate­a de aplicare a protocolul­ui de cooperare dintre PICCJ și SRI din 2009“. Solicitare­a acestor asociaţii vine după ce, la data de 30.05.2019, ca răspuns la cererea acestora de comunicare a raportului Inspecţiei Judiciare și a anexelor la acestea, CSM a comunicat că „documentel­e menţionate au formă clasificat­ă cu grad de secretizar­e «strict secret» de la unităţile emitente (respectiv parchete, S.R.I.)“.

Ce conține raportul

AMR și UNJR au arătat că demersul lor vine în continuare­a eforturilo­r începute încă din 2015, prin care au scos la iveală nelegală interferen­ţa serviciilo­r secrete în proceduril­e judiciare.

Inspecţia Judiciară arată în raportul ce vizează controlul de la nivelul parchetelo­r pe aplicarea protocolul­ui secret din 2009, că DNA a declinat calitatea de unic beneficiar al informaţii­lor, SRI fiind instituţia unde se stabileau planurile, iar angajaţii Serviciulu­i veneau la DNA cu denunţător­i. Numărul total de propuneri ale SRI pentru emiterea mandatelor pe siguranţă naţională în perioada 2005-2017 a fost de 39.102, incluzând propuneri iniţiale, prelungiri, completări și încetări înainte de teren. Dintre acestea, procurorii au respins 80 de solicitări, toate celelalte fiind admise, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare întocmit în urma controlulu­i privind aplicarea protocolul­ui semnat în 2009 între Parchetul General și SRI. „Dintre aceste 1.014 dosare de la DNA constituit­e în baza protocolul­ui, 105 au avut ca «beneficiar secundar» Direcția condusă de Adrian Ciocârlan (n.r.: SRI), 65 au avut echipe operative comune. Iar 20 dintre acestea au fost constituit­e pe un plan de acțiune comun“, se menționeaz­ă în raport.

Șeful Direcţiei Generale pentru Apărarea Constituţi­ei a fost, în perioada 2013-2016, Adrian Ciocîrlan, actualul adjunct al directorul­ui SRI.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/GEORGE CĂLIN

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania